Center for vild analyse
Læsetid: 4 min.

Måske handler historien om Will Smith ikke om, at vold altid er forkert, men om, hvordan vold kan være forkert

Volden har en æstetik, den er et skuespil, den er altid en del af en film. Det afgørende spørgsmål er bare, hvilken film Smith var med i?
Det er bemærkelsesværdigt, at mange med det samme stillede sig selv spørgsmålet: Var det vold, eller var det en vits? Var det en ren afstumpethed, eller var det en del af en større pointe, som måske fremstod bizar, men indeholdt sin egen form for komik?

Det er bemærkelsesværdigt, at mange med det samme stillede sig selv spørgsmålet: Var det vold, eller var det en vits? Var det en ren afstumpethed, eller var det en del af en større pointe, som måske fremstod bizar, men indeholdt sin egen form for komik?

Brian Snyder/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
2. april 2022

Vold og iscenesættelse forholder sig til hinanden på en underlig måde. De kan synes som to meget forskellige ting. Vold kan ikke iscenesættes, fordi den begynder, hvor ordene hører op, og facaderne falder. Vold er beskidt, banal og afstumpet. Alligevel lever volden i bedste velgående på de mest koreograferede og iscenesatte måder i Hollywood, hvor vi kan få snart sagt enhver slags vold til aftenkaffen.

Hvordan kan vi forstå dette paradoks?

Filosoffen Anders Ruby har foreslået, at Hollywoods vold har samme struktur som vitsens – en vits har det særlige ved sig, at den lever af iscenesættelse og punchline, og dermed er vi allerede et stykke tættere på at kunne forstå, hvordan vold faktisk kan bevæge sig på samme grænse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Læste en sjov sydafrikansk konspirationsteori i går: Optrinet var "staged"/iscenesat med henblik på skaffe flere seere til The Oscars, som de senere år har oplevet en faldende publikums-interesse. Hvis den holder stik, så var balladen om de ombyttede kuverter ved uddelingen forrige års pris for "bedste film", hvor det var filmen LaLaLand det gik ud over, måske også iscenesat?
Nå, du er ikke til konspirationsteorier? - Så stik fingrene i ørene og sig: Lalalalalaala.....
Under alle omstændigheder skal det blive spændende at se hvad de finder på næste år. Can´t wait.

Ord kan være mindst lige så skadelige og ødelæggende som fysisk vold. Vi mangler en opdatering af rammerne for brug af ord. Hvorfor har komikere ret til at tjene deres løn ved med ord at skade andre?

erik pedersen

Jeg fangede ikke pointen i vitsen om finnen, dværgen og Mette Frederiksen

Er det en stødende kommentar ?

Mvh Hanne Pedersen