Stambord
Læsetid: 5 min.

Et nyt afrikansk køkken bobler syd for Sahara

Selassie Atadika er en af kometerne på den afrikanske kokkescene, hvor man er i fuld gang med at gentænke de traditionelle retter. Men den internationale anerkendelse lader vente på sig
Selassie Atadika er en af kometerne på den afrikanske kokkescene, hvor man er i fuld gang med at gentænke de traditionelle retter. Men den internationale anerkendelse lader vente på sig

Silke Hoelgaard

Moderne Tider
2. april 2022

Forestil dig en tynd pandekage lavet på mel af fintmalede græskarkerner. Fyld den med sauterede blade fra den spinatlignende amarant-plante tilsmagt med olier baseret på harissa og forårsløg. Top den med syltet okra for syrlighed og struktur, og pynt med træbasilikum og spiselige blomster fra haven. Og server med en cremet kokossauce. Grønt, let, aromatisk, smukt.

Velkommen til det nye afrikanske køkken. Et køkken, der på alle måder er milevidt fra den stereotype opfattelse af, hvad mad handler om i Afrika, nemlig næring til de sultne masser, stivelsestung, olieret og pumpet fuld af chili.

Kvinden bag retten er Selassie Atadika, og hun er på en mission for at genopfinde kontinentets kulinariske arv.

Efter at være vokset op i USA, hvor hun siden uddannede sig til geograf og arbejdede i ti år med udviklingsprojekter i FN, er Atadika i dag tilbage i sit fødeland, Ghana. Her driver hun restauranten Midunu, der er base for hendes nomadiske middage rundt omkring i hovedstaden Accra og udgangspunkt for hendes arbejde med det nye afrikanske køkken, som bygger på rejser i over 40 afrikanske lande.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her