Interview
Læsetid: 3 min.

Socialdemokrat i Europa-Parlamentet: Jeg håber, at det her er et 1973-øjeblik, som får os til at revolutionere vores energisystem

Niels Fuglsang, socialdemokratisk europaparlamentariker og chefforhandler på EU’s nye energieffektiviseringsdirektiv, håber, at krigen i Ukraine både får os til at gøre op med russisk gas og sætte skub i den grønne omstilling. Men der er en fare for, at sort energi vil vinde frem, anerkender han
»Jeg kan høre på mine østeuropæiske kolleger, som har kulkraftværker, og som havde tænkt sig at gå over til gas som et skridt på vejen henimod vedvarende energi, at de nu vil køre med kul,« siger medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet Niels Fuglsang.

»Jeg kan høre på mine østeuropæiske kolleger, som har kulkraftværker, og som havde tænkt sig at gå over til gas som et skridt på vejen henimod vedvarende energi, at de nu vil køre med kul,« siger medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet Niels Fuglsang.

Sille Veilmark

Moderne Tider
12. marts 2022

– EU-Kommissionen lægger op til at skære importen af russisk gas med to tredjedele inden for et år og gøre os helt uafhængige inden 2030. Hvad tænker du om det?

»Jeg tænker, at det overordnet er et godt forslag. Vi har et dybt skadeligt afhængighedsforhold til russisk gas.«

– Hvad kommer det til at betyde på kort sigt?

»Vi skal importere gas fra andre lande end Rusland, herunder USA og nogle mellemøstlige lande. Vi skal skrue ned for varmen, og så skal vi have mere energieffektivisering. For eksempel flere varmepumper. Og så skal vi reducere energiforbruget ved at isolere bygninger.«

– Hvad skal der ske på lang sigt?

»Der skal vi have bindende lovkrav for, hvor meget vedvarende energi vi må bruge, og hvor meget vi skal spare på energien. Det kræver, at der er politisk vilje til at vedtage det, og jeg oplever, at det virkelig har fået momentum nu.«

– Risikerer vi ikke at gøre os mere afhængige af sort energi i en periode?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er først og fremmest Tyskland der har været ekstremt naivt.
Gerhard Schröder fik vedtaget en hurtig udfasning af atomkraft, i stedet for at udfase den fossile energi. Han har nu en ledelsespost i det russiske Gasprom.

At Tyskland har lagt tidsgrænsen for udfasning af kul årtier længere ude i fremtiden end udfasning af atomkraft har været en gave til Putin. Atomkraft er ikke erstattet af vedvarende energi, men kun af russisk gas.

Først når energiforsyningen er 100% CO2 fri giver det mening at overveje en udfasning af atomkraft. Ikke et sekund før. Vi skal tværtimod bygge flere atomkraftværker.