Hvis bare man var venstremand eller konservativ – gud forbyde det – så var valget let.
Men som læser af Information er du med stor sandsynlighed venstreorienteret og netop derfor kan alt, der handler om EU let føles speget.
På den ene side foretrækker du, at EU forbliver et fredsprojekt (medmindre du er så venstreorienteret, at du helt er imod EU), men på den anden står vi i en ny sikkerhedssituation, som kalder på handling.
Så test, hvad du hælder mest til, her.
Hvis man var venstremand eller konservativ – gud forbyde det – så var valget let. Men som den gode venstreorienterede læser, du sikkert er, er spørgsmålet om forsvarsforbeholdet ikke helt ligetil: På den ene side foretrækker du, at EU forbliver et fredsprojekt (medmindre du er så venstreorienteret, at du helt er imod EU), men på den anden står vi i en ny sikkerhedssituation, som kalder på handling. Find ud af, hvad du skal stemme den 1. juni ved at tage testen her.
Flest A’er: Du skal stemme imod en afskaffelse af forsvarsforbeholdet
Vi kommer ikke uden om det. Du falder efter alt at dømme inden for kategorien ’meget venstreorienteret til stærkt venstreorienteret’, og er man først røget ned i den gryde, er det svært at se positivt på noget, der involverer mere EU-styring. Du hader krig, du hader våben, du ønsker masseødelæggelsesvåben masseødelagt. Der er ikke meget ’øje for øje’ over dig: Du er typen, der vender den anden kind til og bekæmper mørket med lyset, ikke missiler.
Flest B’er: Du skal vist stemme blankt
Du er enten alt for uoplyst, vægelsindet eller nuanceret et menneske til at kunne trække en streg i sandet og sige: ’Det her mener jeg’. Du kan derfor enten stemme blankt, prøve at sætte dig lidt mere ind i sagerne (selv om du reelt har prøvet ved at læse denne ekstremt fyldestgørende tekst), eller også kan du lytte til det parti, du stoler mest på, og stemme, som de anbefaler. Den gode nyhed for dig er, at der heldigvis stadig er lang tid til den 1. juni.
Flest C’er: Du skal stemme for en afskaffelse af forsvarsforbeholdet
Som det gælder for så mange andre, har Ruslands invasion af Ukraine skræmt dig. Du føler meget vel et behov for at gøre noget, og hvis ikke du allerede huser en flygtning, har doneret penge til den ukrainske hær eller sendt tøj afsted, er du nok på vej til at gøre noget andet. At afskaffe forsvarsforbeholdet er derfor det helt naturlige valg for dig. Peace, love and understanding rækker ikke længere.
Folkeafstemninger er ansvarsforflygtigelse.
Vi kan ikke udskifte befolkningen, kun politikerne.
Afskaf folkeafstemninger og lad politikerne træffe de svære beslutninger, så vi kan komme efter dem, hvis vi er utilfredse.
Der er intet som krig. Mit liv er en lang én af slagsen. PT er det mit helbred, økonomi, min selvopholdelsesdrift og jobcenteret.
Flest A’er: Du skal stemme imod en afskaffelse af forsvarsforbeholdet
Jeg er så urimeligt forudsigelig.
Af de fireforhold har kun et og efterhånden to passet til den distance til EU, jeg gik ind for. Jeg er derfor virkelig glad for, at vi nu formodentlig sætter kronen på værket, når de europæiske landes fredsprojekt går fra at kriges indbyrdes til et fælles forsvar.
Den eneste svarmulighed, jeg kunne give min uforbeholdne tilslutning til, var ”Fred, demokrati og militær nedrustning”. De fleste øvrige var behæftet med den for enquetekonstruktører helt elementære begynderfejl, nemlig at spørgsmålene indeholdt flere vidt forskellige udsagn, men kun én svarmulighed.
Eksempel: ”De mange milliarder, vi betaler hvert år, er rigeligt! Jeg vil hellere bruge pengene på den grønne omstilling eller på fadøl til Folkemødet”. Hvad skulle jeg svare, hvis jeg mente, at vi bruger for mange penge på EU, men aldrig i livet kunne tænke mig at drikke fadøl eller tage til Folkemødet. På samme måde, hvis jeg mente, at ”USA har for meget magt i NATO”. Heraf følger jo ikke, at ”EU er nødt til at have sit eget forsvar”, som jeg er tvunget til at give udtryk for, hvis jeg mente at USA har for meget magt i NATO.
Foruden de helt pjattede, som ”Skaaat….”. Hvis det kun var en spøg, som ”slet ikke skal tages så højtideligt”, så forstår jeg bedre, men morer mig alligevel ikke. Jeg tilhører nok ikke lige ”det-har-jeg-det-medium-med-segmentet”.
@Søren Dahl - 12. marts, 2022 - 10:20.
Helt enig i at enqueten er latterlig.
Problemet kan IKKE reduceres til de fjantede opstillinger Lærke Cramon har sjasket ned, og som Inf - helt utroligt - har valgt at bringe!
At vi så nok var lle svare forskelligt på (nogle/mange af) spørgsmålene er totalt irrelevant!
Det ' en ommer!
Jeg troede egentlig, at det for en gangs skyld var en seriøs undersøgelse/test, men det var det åbenlyst ikke.
Det gør det ikke nemmere at beslutte sig.
@Eva Schwanenflügel - 12. marts, 2022 - 11:18.
Enig!
Inf har netop reduceret "Moderne Tider" til indpakning af fisk fra det øjeblik, den hentes ind....
Et forslag kunne være, at den bliver trykt uden tryksværte fremover, så kan man selv skrive.... DET kunne blive ægte moderne!
3 ting der nok afgør om vi stemmer ja til en EU hær.
Politikerne er blevet vanvittigt dygtige til at manipulere.
Medierne hopper med på alt hvad politikerne siger og skriver spalte op og ned om det samme, næsten som en båndoptager.
Den virkelige "kritiske" presse er ved at være en saga.
Folk er flokdyr og vil hoppe på de manipuleringer politikerne kommer med.
Politikerne/medierne har kørt denne krig meget op og frygten hos mange borgere er blevet stor og dermed vil de stemme ja af simpel frygt og det er som regel ikke smart at stemme af frygt, for det slukker for tankerne.
Så det bliver sikkert "frygten" for at "russerne kommer" der afgør den afstemning, vi kan se ved selvsyn hvordan folk allerede reagere på en krig der er tusindvis af kilometer væk, men som selvfølgelig kan komme tæt på, men så er der Nato til at ordne det.
Shu-bi-dua "og russerne kommer og det gør de jo nok en dag", det er muligt, men det kan lige så godt være at Rusland taber meget "sympati" på denne krig.
Jeg synes det helt store spørgsmål må være, hvordan kommer vi tilbage til "normal" verden efter det her?
Hjælper det at øge militæret i EU og dermed verden?
Vil det gøre verden til et bedre sted eller vil det pludselig sige "bom, bom, bom" over alt.
Flere våben i verden kan fortælle "vi har så stort et arsenal at I kan bare komme an" og verden vil gå ned hvis det sker.
Færre våben kan sige "kom bare og tag os".
Eller skal vi som vi har gjort siden 49 holde os fast til Nato, det synes jeg.
Jo flere "spillere" der er på banen, jo flere fejl vil der ske og det kender MF jo en del til :-)
@Rene Madsen - 12. marts, 2022 - 11:37.
Du véd godt, at EU's forsvarssamarbejde er et mellemstatsligt samarbejde, der kræver enstemmighed til beslutninger?
Dvs., at Danmark vil få vetoret her, hvis vi ophæver det stadig mere hovedløse forbehold!
Skyldes din bemærkning, at du IKKE ønsker at kunne blokere for tåbelige beslutninger på EU-nuveau? Eller er det mig, der ikke kan læse, hvad du skriver?
PS: hvor er din EU-hær lokaliseret?
Enstemmighed holder ikke, dertil er medlemslandenes interesser forskellig.
Springer USA ud af NATO, må vi tage forbeholdet op igen og omdanne NATO til en EU forening, hvor simpel flertalsbeslutninger gælder.
Se på sikkerhedsrådet! FN. EU!
Sanktioner: at købe russisk gas frem til 2027! Købe russiske uran-stave fortsat, uden tidbegrænsning. 7-10 dage om at lukke SWIFT. Først nu lukker USA for WTO begunstigelses klassifisering af rusland.
Sanktioner mod oligarker, med flere dages varsel. Slaphed overfor russerne. Og den holdning har vesten haft, under og efter WW2, til stor sorg og ulykke foor enkeltindivider.
Sanktioner hedder konfiskation. Og ovennævnte test fejlplacerede mig absolut.
Jeg er ikke religiøs, med en anden kind!
Jeg kan ikke svare på testen. Allerede 1. spørgsmåls kategorier er en fornærmelse imod tænkende mennesker.
Det ville være rart med sådan en form for seriøs test man kunne blive klogere på sig selv af at gennemføre.
I stedet for det der pjat.
Torben Siersbæk.
"Du véd godt, at EU’s forsvarssamarbejde er et mellemstatsligt samarbejde, der kræver enstemmighed til beslutninger?"
Kan du forestille dig f.eks Bramsen kræve Veto.
@Rene Madsen - 12. marts, 2022 - 22:32.
Det vil ikke være en ressortminister, der - selvstændigt - tager stilling.
Du får folketingets behandling og beslutning i sådanne sager som afgørende.
Kender du INTET til beslutningsprocesser i EU-sager?
Men mellemstatslig betyder ikke bare veto, det betyder, at man kan bestemme, om man vil deltage i den konkrete operation eller ej.
Men helt bortset fra det, så må EUs forsvarsdimension anskues som en forlængelse af, ikke en konkurrent til, NATO.
Mange er åbenbart noget synes over undersøgelsen. Jeg betragter den nu som mere eller mindre humoristisk.
- Mit grundsyn er dog dette: Hvis du vil have fred skal du være forberedt på at føre krig.
Morsom test. Hvis der var nogen der regnede med at 11 spørgsmål kunne afgøre hvad man skal stemme d. 1. Juni er det faktisk også ret morsomt.
@ Lise Lotte Rahbek
Urimeligt forudsigelige er noget vi alle er, men det kræver bred almenviden, indsigt i både sig selv og andre, lidt ydmyghed og en god portion selverkendelse at kunne indrømme sin egen forudsigelighed over for sig selv og ikke mindst overfor andre. Det er der ganske mange som ikke kan og kun få som mestrer.
Og så kommer vi jo ikke udenom at "Test dig selv"-testene her på den mindst ringe mere er for sjov, end de er for tvivlere, så vi er en del læsere, som blot tager dem for at se hvor vanvittige spørgsmål og svarmuligheder redaktionen har fundet på, samt om vores testresultat bliver hvad vi allerede ved. I dette tilfælde er det for dig "Du skal stemme imod en afskaffelse af forsvarsforbeholdet" og det er det næppe til nogens overraskelse også for mig. ;-)
Hahaha, Brian W, nej netop.
Når spørgsmålene er i den grad ledende og tendentiøse og den skæve vinkel er luret allerede inden teststart, så er det jo bare en spøg, som man gør det med, som man nu synes, spøgen har fortjent.
I navlepilleriets ånd: jeg forbløffes tit over hvor forudsigeligt jeg reagerer, især når jeg selv synes jeg er vældig udspekuleret. Min største kilde til daglig morskab - som jeg øver mig i at indse, ikke skal tages for alvorlig. ;-)
Det er nogle halvåndssvage ting, man skal svare ja til for at havne i kategorien "for afskaffelse". Da jeg har stemt med fødderne, må jeg ikke bruge blyanten, og derfor er testen den rene selskabsleg.
Det interessante ved den forestående diskussion bliver ikke, hvad forbeholdets forsvarere vil sige. Man kan allerede nu gætte, at de vil gentage "Europahær" til hudløshed. Det interessante for en iagttager bliver, om de 5 partier kan finde nogle argumenter som overbeviser et flertal af vælgerne.
Det triste ved "undersøgelsen" er, at den er både umorsom og aldeles fejlanbragt på samme tid. Faktisk pinligt for forfatteren og for avisen.
Jeg havde forventet noget mere informativt.
Er der virkeligt ikke et eneste medlem af den danske presse, som ved, hvad afsigelse af forbeholdet indbefatter?
Jeg går efter “better safe than sorry”; vi kan altid melde os ind, men vi kan aldrig melde os ud igen.
Dertil forstår jeg ikke, at NATO ikke er rigelig, når jeg ikke kan Google mig til forskellen.
@Rune Mariboe
Nato er ikke rigeligt.
EU, og gerne hele Europa, må varetage sit eget forsvar uden at basere det på USA, der virker som en størrelse i opløsning og på vej mod vilkårlig ageren inden- såvel som udenlands.
Der fandtes en sikkerhedsordning for Europa fra 1991 og frem til den 23 feb. 2022. Dagen efter sørgede V. Putin for, at udløbsdatoen var nået, og derfor skal der laves en ny sikkerhedsordning for kontinentet. Det er en grund for danskerne til at melde sig til diskussionen og sætte sig ved bordet, hvor sagen bliver diskuteret.
Argumentet om, at andre lande ville tvinge Danmark ind i uønskede krige har aldrig holdt. Kongeriget deltog eksempelvis på USAs side i Irakkrigen fra 2003, og den ønskede hverken Frankrig eller Tyskland at deltage i. Danmark har i den europæiske kontekst samme ret til at sige nej tak.
Information går virkelig ind i ja-kampagnen må man sige. Svarene er useriøse, bortset fra dem som støtter op omkring at sige ja til afskaffelsen.
Jeg er rigtig meget i tvivl om hvad jeg mener, og vil derfor gerne have et kvalificeret bud på hjælp til at afklare problemstillingerne for BÅDE et ja og et nej. Der plejer at være 2 sider af en sag.
c
Sikken grundig spil af tid.
Politiken har en stor guide til, hvad det er vi egentlig stemmer om - og hvorfor.
https://politiken.dk/indland/politik/EU-afstemning/art8751952/Her-er-din...
Altinget har en glimrende, seriøs og informativ test, hvor man bliver præsenteret for seriøse, argumenterede valgmuligheder, og kan graduere sine Ja/Nej svar på flere måder.
Bagefter kan man matche sit resultat op mod alle partilederne.
Kan stærkt anbefales.
https://www.altinget.dk
Jeg er godt klar over, at der nok ikke er så mange, der læser med her mere. Men alligvel:
Altingets quiz om det europæiske forsvarssamarbejde er også god at blive klog på.
https://www.altinget.dk/artikel/hvad-ved-du-om-eus-forsvarspolitik-quiz-...