Klima
Læsetid: 12 min.

Det er afgørende for den grønne omstilling at finde ud af, hvor meget CO₂ en ko udleder

I denne uge fremlagde regeringen sit forslag til en bred afgift på CO₂. Men et område mangler fortsat: landbruget. Vi har besøgt landmand Nis Hjort, der som en af de første har fået beregnet udledningerne fra sin bedrift, hvilket ifølge eksperter er nødvendigt for at kunne indføre en afgift. Han er dog ikke begejstret for fremgangsmåden

Nis Hjort begynder dagen klokken seks om morgenen med at malke de omkring 120 køer på bedriften. Han har som en af de første landmænd i Danmark fået lavet et regnskab over, hvor meget CO2 køerne og markerne udleder hvert år: 1.442 tons CO2e.

Magnus Hove Johansson

Moderne Tider
23. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den brogede ko kigger op.

Den ligger midt i stalden og tygger drøv denne onsdag morgen, hvor landmand Nis Hjort er på vej ned ad staldgangen i sine højskaftede gummistøvler. Han stopper op og kigger på koen for at kunne se dens gule øremærke. Det er nummer 3.227.

Denne morgen klokken seks på Lille Damkærgaard er koen ved at være færdig med at fordøje foderet fra dagen før, og snart er den på vej ud af stalden og ind mod malkeanlægget. Sådan går dagene: Den æder, den fordøjer, den bliver malket. Den æder, den fordøjer, den bliver malket, og fem år senere bliver den slagtet.

Det er sådan, de omkring 120 køer på bedriften producerer omkring en million liter mælk og 12.000 kilo oksekød om året. Men det er også denne proces, som er et af de store problemer for landbruget ud fra et klimaperspektiv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

God, informativ artikel

Holger Nielsen, Mogens Kjær og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

En ko udleder kun den mængde CO2, som den har konsumeret fra planter, der i forvejen har optaget det fra luften. Cirklen er sluttet Noget andet er metan, som den også udleder, men det er ikke et hovedproblem.
Hovedproblemet er fældning af skove, der har været permanente ligesom de fossile brændstoffer, der har ligget lagret i jorden i årtusinder.
Et andet problem er den overdrevne transport fra det ene sted til det andet, hvor områderne hver især kunne være selvforsynende.
Kom nu ned på Jorden!

Martin Sørensen, Anders Bentsen og Steffen Rahdoust Boeskov anbefalede denne kommentar

Drøvtyggere udleder metan og det er et problem, da metan er en kraftigere drivhusgas end CO2.
Kunne man fjerne metanen billigt ville det hjælpe en smule.

Der udledes ikke nok til at det er økonomisk at opsamle metanen, men metan er brændbart.

Kunne man lave staldene rimeligt lufttætte og så pumpe luft ud, så der kom et let undertryk i stalden, og bruge den udpumpede luft som fødeluft til et halmfyr?

Umiddelbart skulle man tro at metanen blev forbrændt, så staldens CO2e aftryk blev lavere.
Eller ville man være nødt til at pumpe mere luft ud end et halmfyr har brug for?

Er der nogen her der er kvalificeret til at fortælle hvorfor det ikke er en god idé? :-)

Anders Bentsen

Stop nu den falske information, en ko tygger sig igennem 50kilo græs per dag, hvis ikke koen gjorde det så lå græsset på jorden og dampede CO2 indtil det var borte.
Det er muligt at køer forøger processen, men vi mennesker nyder godt af køer på alle måder, og det er ikke muligt at fjerne alle køer.
Så vil jeg hellere bede folkeslag der formerer sig om at indstille deres aktivitet, eller udrydde dem.
I tror at dyr bare kan udryddes, men de har alle en rettighed til at bebo vores planet, det er ikke dyret der er problemet i verden - Det er mennesket.
Det er NU i skal stoppe jeres jagt på profit og bedre udnyttelse af andre end jer selv.

Thomas Tanghus

»Det er irriterende lidt. Men der findes ikke noget, som lige rykker 20 eller 30 procent af vores udledning.«

Jeg har en idé ;)

Mads Horn

Du har ret i, at lang den bedste metode til at mindske metanudledningen til atmosfæren er at fjerne metan fra staldende, i stedet for at fjerne den fra dyrenes afføring. . Der er heller ingen tekniske problemer forbundet hermed, fordi der som følge af den nødvendige ventilation i forvejen er et lille understryk i staldene. Man kan formentlig bare sætte udsugningen fra ventilationen til indsugningsluften i et forbrændingsanlæg.

Klimamæssigt ville der under danske forhold være en del at spare, fordi opvarmningseffekten af de danske metanudledninger set over en 100-årig periode udgør ca. en tiendedel af opvarmningseffekten fra de samlede danske udledninger af drivhusgasser. Det forudsætter dog, at vi medregner de CO2-udledningerner, der stammer fra den måde, som vi dyrker jorden på. (LULUCF-bidraget).

Et af problemerne er imidlertid, at forbrændingsanlægget skal køre konstant, uanset om der behov for varme eller ej. Herved udledes der CO2, og kun en mikroskopisk det af denne CO2 vil stamme fra forbrænding af metan, fordi der skal en masse kulstof til at holde forbrændingen i gang. Så medmindre varmen fra forbrændingsanlægget umiddelbart kan bruges på stedet, er der intet sparet.

Du fjerner heller ikke drivhusgaserne som sådan. Metan omdannes som nævnt til CO2 ved forbrændingen, men set over en 100-årig periode er metan selvfølgelig ca. 25 så gange så stærk en drivhusgas som CO2. Set over en 20 årig periode er den mindst 80 gange så stærk, fordi metanen i naturen også hurtigt omdannes til CO2.

Derfor er der god fornuft i at sige, at i vores øjeblikkelige situation fjerner man noget over 80 gange så meget af opvarmningseffekten ved at forbrænde metan til CO2.

Der er en hel masse andre ting, der skal tages i betragtning, når man ser på, hvad det globalt set vil betyde for drivhusgassernes opvarmningseffekt, men det bliver lidt for langt at skrive om, så det må du klare selv.

Anders Bentsen

Mogens, jeg undskylder min uvidenhed på forhånd, men du lader til at være godt oplyst.
En ko spiser ca. 50kg græs og drikker ca. 50 liter vand dagligt. Kan du fortælle mig hvor meget metangas det bliver omdannet til, og af naturens gang bliver det omdannet til hvor meget CO2? Endeligt hvis 50kg græs blot rådnede op på marken og ikke blev spist, hvor mange gasser får vi så ud af det?
Det ville jo være rart at vide om du var fra illuminati og prøver at få os til at udrydde køerne efter du har fundet ud af at man udover mælk får mere gas ud end man putter ind.....ps. tag det ikke personligt, det er udsagnet jeg betvivler, er køer så free energy maskiner? Ellers er de jo ikke et problem vel?