essay
Læsetid: 14 min.

Både Vladimir Putin og Vesten tog fejl af ukrainerne. En historie fyldt med undertrykkelse har lært dem at kæmpe

Den russiske præsident troede fejlagtigt, at Ukraine ville falde fra hinanden, når det blev invaderet, men også Vesten blev overrasket over landets modstandskraft. Vi kender for lidt til ukrainerne, for historien viser, at eksistentielle kriser samler dem som folk, skriver den anerkendte sovjetisk-fødte forfatter Peter Pomerantsev i dette essay
I de store ukrainske byer som Odessa, Kharkiv og Kyiv (billedet) bor især mange yngre og veluddannede, som er mere kritiske over for sovjetepokens undertrykkelse sammenlignet med befolkningen på landet. Her sidder et ungt par i Kyiv tæt på statuen ’Moderland’, der er opført til minde om Den Store Fædrelandskrig, som Anden Verdenskrig blev kaldt Sovjetunionen. Billedet er taget før krigen.

I de store ukrainske byer som Odessa, Kharkiv og Kyiv (billedet) bor især mange yngre og veluddannede, som er mere kritiske over for sovjetepokens undertrykkelse sammenlignet med befolkningen på landet. Her sidder et ungt par i Kyiv tæt på statuen ’Moderland’, der er opført til minde om Den Store Fædrelandskrig, som Anden Verdenskrig blev kaldt Sovjetunionen. Billedet er taget før krigen.

Nick Hannes

Moderne Tider
16. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvad vidste du om Ukraine før invasionen? Kunne du udpege det på et verdenskort? Havde du noget klart billede af ukrainerne som folk? Måske fandtes landet i periferien af din bevidsthed, som en mistrøstig forpost til Storrusland, der ifølge Vladimir Putin ikke rigtig eksisterer.

Du er ikke alene. Indtil for få år siden kendte jeg heller ikke selv alverden til Ukraine. Og jeg er født i landet.

Ukraine forvirrer. Af forståelige grunde. For det ser ud til at savne de klassiske bindemidler, der kitter nationer sammen. Det har to hovedsprog: De fleste ukrainere veksler uden videre mellem ukrainsk og russisk. Og Ukraines historie er stærkt omskiftelig og tæt sammenvævet med andre nationers historie: Rusland, Den Polsk-Litauiske Realunion, Sovjetunionen, det østrig-ungarske dobbeltmonarki, Polen, Rumænien. Det brogede fletværk af historiske narrativer har uvilkårligt fået mange i Vesten til at føle, at der ikke er tale om et helt rigtigt land.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lasse Schmidt

Godt læsestof - mange fine detaljer og et interessant forskningsprojekt. Tak for artiklen.

Det er især interessant at få lidt mere kød på de historier, som russerne har blæst ud af proportioner for at bane den mentale vej for invasionen af Ukraine. De bedste løgne har altid en lille flig af sandhed - det er fundamentet for al god propaganda.

Holger Nielsen, Ole Frank, Herdis Weins, Irene Callesøe, Søren Christensen, Inger Pedersen, Alvin Jensen, Olaf Tehrani, David Zennaro, Steffen Gliese, Claus Nielsen, jens peter hansen, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Det handler ikke om Putin men Dugin. Putin er bare et resultat af en kultur, historie og ideologi som hersker i den politiske og militære elite om et russisk eurasia. Her er pensum for den nuværende elite:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin

Holger Nielsen, Jan August, Ole Frank, Herdis Weins, Lasse Schmidt, Kim Morten Nissen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Claus Nielsen, Ole Olesen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

@Søren Kramer

Det var skræmmende læsning, manden (dugin) er jo rablende gal.

Holger Nielsen, Herdis Weins, Jacob Nielsen, Niels Ole Knudsen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Flådefartøjet Moskva er sunket i Sortehavet.
God nyhed og ikke overraskende

Holger Nielsen, Ole Frank og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Det er muligt, at Putin og Vesten har taget fejl af Ukrainerne. Til gengæld har vi taget godt og grundigt fejl af russerne, hvis vi tror, at de giver op efter bare to måneder, fordi de har mødt hårdere modstand i Kiev end forventet, og fordi et af deres slagskibe er sunket. De kæmpede 4 år mod Hitler, 10 år i Afghanistan, og for 200 år siden besejrede de Napoleon. Og sult og restriktioner har de oplevet talrige gange i historiens løb. It ain't over till the fat lady sings.

Holger Nielsen, Jan August og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Spændende og berigende essay, men en nævnte Dugin. Det samt historien om Storrusland cirka år 1500 og begyndelsen på den russisk ortodokse kirke begrædeligt sidestilles med den endnu skrøbeligere historie, der får Israel til at erobre hvad de kalder historisk gammelt land. Men helt uden modstand fra Vesten og fra Sikkerhedsrådet, hvor USA rutinemæssigt nedlægger veto.
Jeg græmmes.

Kim Houmøller
"God nyhed og ikke overraskende"

Jo, det er overraskende at sådan et missil forsvar skib skulle blive sænket af missiler, så er det missil forsvar ikke meget værd :-(
Men igen får vi to forskellige sider af den samme sag og det er ikke til at vide hvad der er op og ned.