Et liv er forbi
Læsetid: 4 min.

Som barn var Karolina ‘Karla’ Andersen ballerina i et cirkus – det prægede hende gennem livet

Egentlig blev Karolina ‘Karla’ Andersen døbt for at holde hendes jødiske baggrund skjult for nazisterne, da hendes familie rejste rundt med et cirkus i et krigsramt Europa. Men den katolske tro endte som den bærende søjle i hendes liv
Egentlig blev Karolina ‘Karla’ Andersen døbt for at holde hendes jødiske baggrund skjult for nazisterne, da hendes familie rejste rundt med et cirkus i et krigsramt Europa. Men den katolske tro endte som den bærende søjle i hendes liv

Privatfoto

Moderne Tider
16. april 2022

Det var nærmest kun til jul, at ovnen blev tændt. Og kogepladerne i køkkenet stod altid kolde, for selv om Karolina Andersen næsten dagligt lavede mad til familien, foregik det altid udendørs. Året rundt og vældig gerne i bare tæer, for sådan havde hun lært det, da hun voksede op i cirkus.

Hun blev født som Karoline Nemcova, datter af en tjekkisk artist, hvis glansnummer var at spille en prins, der var blevet forvandlet til en frø. Engang, hvor han optrådte i en by i Transsylvanien, blev en af egnens lokale døtre så betaget, at hun stak af med ham og cirkusset, og i 1934 fik de Karolina. Som pigen blev større, fik hun rollen som ballerina og prinsesse i farens frønummer, og mens Anden Verdenskrig rasede, rejste de gennem Europa og optrådte. Mens millioner af jøder blev myrdet, lykkedes det at skjule, at moren var af jødisk slægt. En tysk katolsk præst havde døbt hende og Karolina og udvisket deres jødiske baggrund i papirerne. Siden udviklede Karolina Andersen et nært og stærkt forhold til den katolske tro, som blev den bærende søjle i resten af hendes liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Karen Møller E.

Sikke en skøn rollemodel. Hvil i fred medJjomfru Maria.