Analyse
Læsetid: 6 min.

Fødevarepolitik er også blevet sikkerhedspolitik efter Ukrainekrigen

Prisen på en baguette var et vigtigt tema i den netop overståede franske valgkamp, og herhjemme taler venstrefløjen nu for særlig økonomisk hjælp til borgere, der blandt andet rammes af højere priser på basisfødevarer. Det er et forvarsel om de vidtrækkende politiske konsekvenser, som stigende fødevarepriser og global madmangel kan få for Europa
En dreng fra Yemen skubber en trillebør gennem et lager af nødrationer. Yemen er som de fleste andre afrikanske lande voldsomt afhængig af import af fødevarer fra Rusland og Ukraine. Så EU’s fokus på at sikre fødevareforsyningen i nærområderne hænger sammen med de potentielle flygtningestrømme, som en sultkatastrofe i Afrika vil medføre.

En dreng fra Yemen skubber en trillebør gennem et lager af nødrationer. Yemen er som de fleste andre afrikanske lande voldsomt afhængig af import af fødevarer fra Rusland og Ukraine. Så EU’s fokus på at sikre fødevareforsyningen i nærområderne hænger sammen med de potentielle flygtningestrømme, som en sultkatastrofe i Afrika vil medføre.

YAHYA ARHAB

Moderne Tider
30. april 2022

I normale tider står landbrugs- og fødevarepolitik ikke højt på dagsordenen, når EU’s stats- og regeringsledere mødes. Men på de seneste topmøder har produktionen af fødevarer og dens betydning for regional stabilitet spillet en vigtig rolle.

Landbrugspolitik er blevet sikkerhedspolitik, som EU’s kommissær på området, Janusz Wojciechowski, har udtrykt det. Som et strategisk vigtigt område bør fødevareproduktionen ifølge ham sidestilles med den meget mere omtalte energisektor, når vi diskuterer Europas sikkerhed.

Den slags udmeldinger afslører en forventning blandt EU’s ledende skikkelser om, at krigen i Ukraine og de stigende priser på fødevarer vil få store politiske konsekvenser i Europa: Stigende priser og flere flygtninge vil skabe politisk uro, og udviklingen vil gøre det nødvendigt at prioritere skarpere mellem grønne og fødevarepolitiske målsætninger.

Akut fødevaremangel

FN’s generalsekretær António Guterres advarede i marts om, at verden står over for en potentiel sultkatastrofe som følge af krigen i Ukraine.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her