Ugens historie
Læsetid: 3 min.

Marine Le Pen går i de Gaulles fodspor, når hun vil svække de franske bånd til NATO

Hvis Marine Le Pen vinder søndagens franske præsidentvalg, vil hun trække Frankrig ud i periferien af NATO. En voldsom udvikling ovenpå den russiske invasion af Ukraine. Men Charles de Gaulle gjorde præcis det samme, da Den Kolde Krig var på sit højeste
Grafik Jesse Jacob · Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Grafik Jesse Jacob · Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
23. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Frankrigs kvasi-royale præsident i efterkrigstiden, Charles de Gaulle, indkapslede engang landets selvforståelse i et citat: »Frankrig er ikke Frankrig uden grandeur.« De berømte ord indleder præsidentens første selvbiografi fra 1954 (han skrev ni i alt – stik den, Ritt Bjerregaard), og leverede et klart budskab til de andre lande i forsvarsalliancen NATO om, hvordan Frankrig så på sig selv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Lavrsen

Dengang i 1966, da de Gaulle hældte alle fremmede tropper ud af
Frankrig, og Nato måtte flytte til Belgien, holdt også præsident Johnson en pressekonference, som svar på de Gaulle's berømte pressekonference.

Han spurgte om amerikanerne også skulle flytte deres gravsteder ud af
Frankrig - et ganske følelsesladet svar på udsmidningen.

Kim Folke Knudsen, Ole Olesen og Lasse Lavrsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

@Lasse

Men i øvrigt et meget underfundigt og klogt spørgsmål.

De amerikanske grave er jo netop symbolet på den alliance og det offer, som i to omgange reddede franskmændene. Der er amerikanske gravsteder fra både 1. og 2. verdenskrig i Frankrig

/O

Kim Folke Knudsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Forskellen på de to er enkel:
le Pen er til fals for russerne...
Det var de Gaulle aldrig!

Men det er bare et virkeligt dårligt tidspunkt at svække noget som helst i vesten, EU, NATO, demokrati eller Europa,

Kim Folke Knudsen

@Marine Le Pen-En hvidvasket fascist.

En russisk Ubåd lurer i de blå frihedens farvande.

Det er en fornærmelse mod afdøde Præsident Charles De Gaulle at sammenligne hans Præsident tid med Marine Le Pens Front National.

En langt mere nærliggende sammenligning med den hvidvaskede frue Marine Le Pen som for tiden gør sig som de socialt svages beskytter er Vichy Frankrig fra 1940-1944. Hun er en fascist, som ønsker, at de russiske tilstande skal brede sig til hele Europa. Hendes parti og hendes egen økonomi er finansieret af KGB med det bestillingsarbejde at undergrave det franske parlamentariske demokrati og dermed medvirke til den ødelæggelse som det russiske diktatur og forbryderregimente i Kreml nu ønsker at gennemføre i Europa.

Vichy Frankrig kollaborerede med tyskerne under deres periode fra 1940-1942, hvor en del af Frankrig ikke formelt var besat men så under kontrol af kollaboratør regimet, der samarbejdede med tyskerne. Et kollaboratør regime som Charles De Gaulle som repræsentant for de frie franske enheder i GB og i Orienten og Afrika bekæmpede med alle midler. Derfor er denne artikels sammenligning af Marine Le Pen med Charles De Gaulle udtryk for en manglende historisk forståelse og en overfladisk tilgang til fransk politik som er misvisende, ja jeg vil faktisk sige farlig for artiklen går Marine Le Pens og russernes ærinde.

Marine Le Pen manipuleres til at blive en præsidentiel person en helt på linje med Præsident Charles De Gaulle. De to personer har intet med hinanden at gøre udover det propagandistiske smarte træk med at gøre hende til en fin og glat ål af en Statsmand. God russisk propaganda tillykke med manipulationen.

Der var således i Vichy Frankrig fri jagt på jøderne som skulle indfanges for deportation først til lokale KZ lejre og der på videre transport til Det 3. Riges dødslejre i Polen. Det franske politi var yderst effektive til at foranstalte denne klapjagt på de uønskede jøder.

Det var i Vichy Frankrig at tusindvis af unge franske mænd blev deporteret til tvangsarbejde i Det 3. Rige. En effektiv måde at stimulere den tyske krigsmaskine på og samtidig udtynde rekrutterings grundlaget for La Resistance Frankrig Frie modstandsbevægelse.

Marine Le Pen er ligeså parlamentarisk og pæn som Adolf Hitler, da han blev Rigskansler i DE i Januar måned 1933. Den civile garderobe som statsmand blev lagt til side, da demokratiet var udslettet i DE og Adolf Hitler indsat som enevældig diktator i 1934, da Rigspræsident Paul von Hindenburg afgik ved døden den 2. August 1934.

Marine Le Pen syn på Rusland og Ukraine krigen er følgende.

Frankrig skal trække al militær tilstede værelse i Østeuropa væk.
Frankrig skal forlade NATO´s fælleskommando.
Frankrig skal ophøre med at have sanktioner rettet mod Rusland.
Frankrig skal ud af EU. Det vil medfører EU´s undergang.
Frankrig støtter den russiske besættelse af Donbas og Ukraine, som Frankrig opfatter som en legitim del af Rusland.
Frankrig skal tage hårdt fat på at #opdrage de afrikanske og mellemøstlige muslimer# i landet. Gæt selv fortsættelsen.

Hun og hendes fascistiske sammenrend er en gevaldig trussel mod europæisk sikkerhed, for med hende får Russerne adgang til de franske Atomvåben. Så kan europæiske lande terroriseres til tavshed og indordnes under Det kommende russiske Storimperium, som Den Røde Hær og ledelsen i Kreml drømmer om.

Jean Luc Melenchons venstreorienterede bevægelse har set skriften på væggen. Derfor advarer de trods massiv utilfredshed med Emmanuel Macron mod at stemme på Marine Le Pen.

Den franske politikerlede. Ja forståelig på nogen punkter men de franske vælgere som bliver hjemme på valgdagen i morgen risikerer, at Frankrig ophører som selvstændig og fri nation, fordi landet kuppes af et fascistisk regime, der er bestilt af Rusland til at undergrave sikkerheden i hele Europa. Konsekvenserne kan blive uoprettelige.

Det der er sket i Frankrig er, at de eksisterende borgerlige og moderate socialistiske partier er brudt sammen og smeltet ned. Tilbage står yderfløjene til venstre og til højre. Jeg ved nok, hvad jeg foretrækker af de to yderfløje: Det er Jean Luc Melenchons parti og under ingen omstændigheder den russiske roulette bestyret af Marine Le Pen Front National.

Så har vi Emmanuel Macrons bevægelse, som er en krydsning mellem et liberalt parti og et centrumsorienteret parti. Macrons problem minder om Socialdemokraternes problem herhjemme under Helle Thorning Schmidts Regeringer. Der var for stor afstand mellem det socialdemokratiske vælgerkorps og baglandet og så partiledelsens reformbestræbelser. Uligheden og de fattiges levevilkår var for nedprioriteret, medens der var plads til skattelettelser til samfundets rige grupper.

Der står meget på spil for vores frihed og demokrati i morgen ved det franske valg.

Der står meget på spil i Ukraine, fordi krigen derovre viser med al tydelighed, hvad der venter Europa, når den russiske aggression kommer her til senere. Alt ødelægges og destrueres for stedse.

VH
KFK

Jørn-Erik Rasmussen

Den afdøde Præsident Charles De Gaulle - var det ham, der benådede den franske udgave af der Führer: Petain?.
Petain som var den franske Fører og som i Vichy Frankrig bl.a. sikrede "...fri jagt på jøderne som skulle indfanges for deportation først til lokale KZ lejre og der på videre transport til Det 3. Riges dødslejre i Polen."