Stadig færre vinelskere gider at drikke merlot. Det er en fiktiv forfatters skyld

Merlot-druen har ikke haft det nemt, siden en deprimeret og fiktiv engelsklærer forsvor at drikke den i 2004. Og generelt ser fremtiden ikke synderligt lys ud for den berømte druesort
Merlot-druen har ikke haft det nemt, siden en deprimeret og fiktiv engelsklærer forsvor at drikke den i 2004. Og generelt ser fremtiden ikke synderligt lys ud for den berømte druesort

Silke Hoelgaard

Moderne Tider
9. april 2022

Den deprimerede og upublicerede forfatter – reelt er han skolelærer – Miles Raymond tager sin ven, Jack Cole, på vinøs roadtrip til Santa Ynez Valley i Californien. De skal drikke vin og tale om livet, i den rækkefølge, inden Jack skal giftes. Derfor har Miles arrangeret vinsmagninger, golfrunder og middage i det evigt solbeskinnede vinområde på den amerikanske vestkyst. Men Jack er mest fokuseret på at finde en sidste tilfældig kvinde at komme i seng med inden sit kommende ægteskab. Og derfra går alt mere eller mindre galt.

Det er grundplottet i filmen Sideways, der havde premiere i 2004, og som blandt andet vandt en Oscar for bedste manuskript. Men Alexander Paynes fine komedie var ikke blot en anmelder- og publikumssucces. Den ændrede også – med én enkelt replik – vinverdenen.

Filmen igennem spejler den passionerede vinnørd Miles ubevidst sit eget og andres følelsesliv i vindruesorters karakteristika. Så når han beskriver pinot noir-druens egenskaber, er det faktisk ham selv – og kvinden han kurtiserer – det handler om.

»Det er en svær drue at dyrke. Den er tyndskinnet, temperamentsfuld og modner tidligt. Den er ikke en overlever som cabernet sauvignon, der kan gro overalt og trives, selv om den bliver negligeret. Nej, pinot noir har brug for konstant omsorg og opmærksomhed. (…) Kun dem, der virkelig tager sig tid til at forstå pinot noirs potentiale, kan lokke den til at vise sit fulde udtryk. Men så, åh, dens nuancer, de er de mest sagnomspundne og geniale og sindsoprivende og subtile på denne planet.«

Det er dog ikke denne vidunderlige sang om pinot noirs fortræffeligheder, der er den skelsættende replik i filmen: Det er en plat, brysk sætning, der handler om merlot. En druesort, der i filmen symboliserer vennen Jacks personlighed med sin fede, frembrusende, leflende og letforståelige frugt, der mangler karakter, poesi og dybde. Hvilket får Miles til at udbryde:

»I am NOT drinking any fucking merlot!«

Denne ikoniske sætning turnerer stadig lystigt rundt i vinverdenen små 20 år efter filmens premiere. Men hvorfor er det, at merlot-druen, som historisk har været en af vinverdenens vigtigste og største druesorter – og som stadig er en af de mest plantede – ikke kan ryste Miles Raymonds forbandelse af sig?

Grønne og elendige

En af grundene til, at merlot var faldet i unåde i 2004, var, at druen – særligt i sin californiske udgave – havde oplevet en markant øget efterspørgsel i 1990’erne i takt med vinanmelder Robert Parkers voksende indflydelse. Den toneangivende anmelder elskede stor, mørk og blød (marmelade-)frugt. Syre? Nej tak. Og derfor havde merlot kronede dage med sine opulente karakteristika. Men den øgede efterspørgsel fik – og sådan går det jo altid – nogle producenter til at udnytte situationen og lave billige og masseproducerede merlot-baserede vine, som var grønne og stikkende og elendige.

Opkomlingen:

Der findes faktisk læskende og sprød rødvin lavet på merlot. For eksempel Campo di Calcio ’20 fra Masiero i Veneto. Det er en simpel og halvtynd landvin på den allerbedste måde – og uden tilsat svovl. Nem at drikke og stadig med nok merlot-tyngde til at være en venlig ledsager til mad.

Disse versioner ødelagde druens renommé og »fortjente fuldstændig den skæbne, de modtog – blandt andet i Sideways«, som John Williams fra det berømte californiske vinhus Stag’s Leap har sagt. Merlot-druens nedtur var altså allerede begyndt inden replikken.

Her små 20 år senere tyder det ikke på, at merlot får et comeback hos verdens vinøse connaisseurs foreløbig. For nu er druens fysiske egenskaber simpelthen blevet umoderne, særligt hos de yngre (natur)vindrikkere. Merlot-druer er store og har derfor meget frugtkød i forhold til kerner og skal, hvor tannin og syre sidder. Derfor er merlot-vine ofte bløde, runde og mørkfrugtige. Og tunge. Og det er noget rod, når de trendsættende restauranter (hej NOMA!) går efter spændstige, lette og syredrevne vine, der får mundvandet til at løbe og giver lyst til en flaske mere – i stedet for en lur. I dag er det tyndskinnede (Miles Raymond-)druer som pinot noir, gamay og poulsard, der løber med opmærksomheden.

Vin fra rummet

Det går dog ikke dårligt for alle merlot-dyrkende vinbønder. I hvert fald ikke, hvis man ejer Chateau Petrus i Pomerol, der ligger på højrebredden af Bordeaux. Petrus, som er lavet på hundrede procent merlot og er en af verdens mest eftertragtede vine, stiger ufortrødent i pris år efter år. Den bliver beskrevet som havende fløjlsbløde tanniner, noter af mørk frugt, oliven og mørk chokolade og skulle være en vin, som både kan drikkes helt ung og med alder. Jeg har selvsagt aldrig smagt Petrus, da en enkelt flaske nemt koster på den grumme side af 30.000 kroner, men det er blandt andet den berømte anmelder James Sucklings yndlingsvin.

Klassikeren:

En af de mest merlot-fyldte vine på venstre bred af Bordeaux er Chateau Palmer. Næsten halvdelen af druematerialet er merlot. Og selv om det er stor og svulstig vin, som Robert Parker også kan li’, så er den også ekstremt elegant. Særligt med alderen. Chateau Palmer 1978 er en af mine største vinoplevelser nogensinde.

Og så er der jo også Petrus Espace 2000. Tolv flasker Petrus, der blev sendt ud i rummet (suk!) i 14 måneder på den Internationale Rumstation af et fransk startup kaldet Space Cargo Unlimited. Disse flasker er angiveligt vurderet til en million dollar (dobbelt-suk!), men vil blive solgt til private kunder, hvorfor ingen ved, om den pris er realistisk.

Men hvis der skal en rumtur til at gøre vinen interessant, er det måske for alvor et tegn på, at der er noget galt med druen.

Stambord

Stambord er stedet, hvor du kan du læse om tidens mest interessante, inspirerende og irriterende gastronomiske tendenser.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hans fascination med pinot noir, der også leverer champagne, bare uden skræl, var forrygende morsom, på en forpint måde. Har både købt dvd-en og streamet på adskillige fly-ture.

Det meste "merlot" i usa er elendigt, og det meste pinot noir er noget tyndt pjask til alt for høj pris. Det er tilladt at "justere", og fx blande nogle procent vand i. Og alle justeringer ender grundlæggende med at give mig mindre smag i glasset.

Vores lokale kloak-arbejder har også et lille vin-bryggeri, og hans merlot er såmænd en udmærket frikadellevin, med den lidt fede, grumsede smag, som jeg nogen gange godt kan lide. Men det er undtagelsen, der bekræfter reglen, at merlot ikke er god nok til frikadeller, og at de ganske få pinot noirs, der er gode og kraftige, er alt for dyre til min bondske nærighed.

Drik vand.