Prepper
Læsetid: 2 min.

Brevkasse: Skal jeg preppe, selv om min kæreste synes, det er dumt?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
21. maj 2022

Hej

Siden Putin gik ind i Ukraine, har jeg haft en stor lyst til at preppe, men har holdt mig fra det, fordi min kæreste synes, det er dumt. Forleden var jeg til en fødselsdag, hvor en af mine venner fortalte, at han har fyldt sit loftsrum med pulverkartoffelmos og tørrede bønner og flaskevand nok til, at han og hans familie kan klare sig i 14 dage.

Min ven er sådan en tjekket type, som har lavet en liste over alt, hvad han har købt, og da jeg viste interesse, tilbød han at sende listen, så jeg også kan få styr på nødrationerne. Samtidig ved jeg, at min kæreste vil blive vildt irriteret, og jeg har måske også en tendens til at bekymre mig på forskud. Men hvor går grænsen mellem hysteri og rettidig omhu?

Den bekymrede

 

Svar I

Hos mig har tanken om at blive semiprepper ligget i baghovedet siden jeg læste The Road for 13 år siden. Efter Ukrainekrigen er jeg begyndt at handle lidt på impulsen. Jeg talte med en kvinde fra Kharkiv, der fortalte, hvordan bomberne begyndte at falde, og køerne voksede ved supermarked, apotek og hæveautomat, og på et døgn var alt tømt. Så købte jeg et lille forråd til hjemmet. Ris, bønner på dåse, pasta, vand – lidt som de svenske anbefalinger om at have til syv dage.

Det synes jeg bare, du skal gøre, for det vil give dig en fornemmelse af at have gjort et eller andet – og uanset om trygheden er falsk eller ej, kan det give ro. Vil dog anbefale kun at købe ting, som du gider at spise i fredstid. Så kan du forklare din kæreste, at det ikke bare er prepping, men også en investering, for priserne på mad kommer bare til at stige året ud. Så kan I spise billig bønnegryde til vinter, hvor freden forhåbentlig er brudt ud.

– Mikkel Vuorela

 

Svar II

Der findes ingen håndfast grænse mellem hysteri og rettidig omhu – det afhænger af den enkeltes psyke. Men det er da fornuftigt nok at sørge for vand og proviant til cirka 72 timer – idet jeg går ud fra, at det er den tid, det tager at reetablere normaltilstande efter et cyberangreb. Selv er jeg ikke specielt bekymret, men da jeg bor på landet, har vi faktisk ganske normalt dåse- og frysevarer til lang tid. Men vand og batterier til opladning er vel nok det, du skal sikre dig under alle omstændigheder. Og mad på dåse behøver vel knap at være så kedelig, som det din bekendt har investeret i.

– Karen Syberg

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

Nu ved jeg ikke, hvor meget overskydende lagerplads til "hvis-nu-ting", I har I jeres bolig.
Og kender heller ikke størrelsen af jeres opsparing.

Men nødvendige basis-ting til 14 dage i en krigssituation er vel sådan ca pr person.:
- 14 x 1½ liter flaskevand - noget kan erstattes af soya/mandelmælk eller juice
- varme trøjer, dyner etc. til at holde sig varm - og det har I vel i forvejen?
- Stearinlys til lys og varme
- 14 x 2 dl havregryn + 14 x 2 tsk sukker - at servere råt med ovennævnte væsker på
- Du skal ikke regne med, at der stadig er strøm til at lave mad, heller ikke med dåser med bønner - men selvfølgelig kan man da spise kolde dåsebønner, hvis man er sulten nok...
Husk dåseåbneren!

- Batterier til radio og anden kommunikation - i håb om, at det stadig virker

- En plan for, hvad I stiller op med toilettet efter nogle dages brug, hvis vandforsyningen er nulstillet - det må du vel gå ud fra, den er, siden du tænker at købe lager af drikkevand...

Det vil I kunne overleve på i to uger.

God rbejdslyst/fornøjelse :-)

Inger Pedersen

- og husk et lager af gode bøger og kryds-og-tværser eller strikketøj :-)
I skal nok heller ikke regne med, at TV, mobilen eller computeren virker i en krigssituation

Marianne Jespersen

Måske kan I finde et antikvarisk eksemplar af pjecen: hvis krigen kommer. fra tidligt i 60- erne. Erindrer forfærdelig tvungen spisning af dåsekød når lageret skulle fornys. I øvrigt kan man læse Raymond Briggs tegneserie: Når Vinden blæser fra 1982 så ved man en del om atomkrigs muligheder. Man kan også indøve rådene fra Sundhedsstyrelsens daværende ekspert om hvordan man bedst klarer sig gennem den akutte fase i tilfælde af atomangreb: Sæt jer under et bord med et tæppe over bordet, en flaske vand og en transistorradio og ånd gennem et vådt håndklæde! Eller evt. alternativt forbered dig ved at organisere fredmarcher og lign, mens tid er.