Brevkassen: Vi har lyst til at rejse, men er det for egoistisk?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Har du en nød, du ikke kan knække, så hit med den – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
14. maj 2022

Vi er en familie på fire (forældre 47 og 49, børn 15 og 18). Den yngste har i en årrække ikke villet flyve, fordi hun er optaget af klimaet. Det er svært at nægte, at hun har de gode argumenter på sin side, så vi andre har taget det til os og har ikke fløjet i lidt over tre år.

MEN: Alle hendes (og vores alle sammens) venner flyver fortsat i stor stil. Til Japan, USA, Gran Canaria, Grækenland osv. Det har vi pænt ignoreret, men efterhånden virker det åbenlyst for os alle – den 15-årige inklusive – at vores selvpålagte flyveforbud virker omsonst.

På den baggrund har vi vist alle sammen fået lyst til at flyve på ferie igen. Om ikke andet i begrænset omfang. Selv om det er vældig hyggeligt at køre med tog, er der jo rigtig mange fede steder, vi er afskåret fra, når vi ikke flyver. På den anden side virker det egoistisk, når man ser på, hvor fuldstændig afsindigt vigtigt det er at handle i forhold til klimaet.

Hvad skal vi gøre?

– En tvivlrådig familie

 

Svar I:

Kære tvivlende familie, hvor er det et vigtigt dilemma, I kæmper med i privaten. Vi skal alle både omlægge vores eget liv og påvirke love og systemer i retning af markant Co₂-reduktion. Klimaskaderne giver allerede nu sværere liv for dem, der lever med færre privilegier end os.

Samtidig har vi selv kun dette liv og de oplevelser, vi deler med hinanden. De tre år, I ikke har fløjet, kommer jo ikke til at belaste klimaet. I kommer stadig ikke til at smutte til Paris hver anden weekend med fly, og måske har I nu sparet op til en større rejse sammen, inden børnene flytter? Med klimakompensation og en tur, I virkelig vil værdsætte? 

Tag den. Nyd den. Jeg tror ikke selv, jeg får min søn på 22 til at flyve med mig, før der er bæredygtige løsninger, og jeg synes jo, at både han og jeres yngste har ret. Men Japan kunne nu være virkelig spændende at besøge.

Stine Carsten Kendal

 

Svar II:

Lad mig starte med at rose jer. Det er sejt, at I ikke har fløjet i tre år. Jeres datter har jo lige præcis argumenterne på sin side, og det er lidt egoistisk at flyve til Japan og USA, når I kan tage toget til mindst lige så fantastiske steder. Glæd jer i stedet over, at I som en foregangsfamilie inspirerer jeres venner til at flyve lidt mindre, end de ellers havde gjort.

Når det er sagt, kan jeg godt forstå jeres flytrang. Jeg flyver selv mere, end jeg burde. Derfor vil jeg heller ikke være en hykler og fortælle jer, at I må tage én for holdet og blive på jorden. Så hvad med et kompromis? I kan ’spare op’ til en returrejse med fly efter eksempelvis hvert tredje år. Så gør I stadig mere end de fleste, men kan samtidig få stillet iveren efter de højere luftlag.

– Lasse Sjøbeck Jørgensen

 

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Vi har lyst til at rejse, men er det for egoistisk?

Ja.
Hvis ikke du skal lade være, hvorfor synes du så de andre skal. Du ved jo godt C02balancen tipper - hvorfor fortsætter du så med skubbe til den, bare fordi andre gør det?

Kim Petersen, Rasmus Kristiansen, Nikolaj Lykke Nielsen, Katrine Damm, Ejvind Larsen, Martin Sommer og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jeg har ikke været på flyrejse i rundt regnet 10 år.
Og i hele mit liv kun to gange...

Men til efteråret flyver jeg altså sammen med mine to søstre til Milano for at besøge min søn, der har bosat sig i Italien.

Og det vil jeg eddermanme gøre uden dårlig samvittighed!

Til hverdag lever jeg efter bedste evne så grønt og klimavenligt, som jeg formår, og så må det være det :-).
Jeg gør mit bedste, og så kan ingen forlange mere.

Katrine Damm, Kim Vildnis og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Nogen skriver som om flyvning er blevet en menneskeret, hvordan har mennesker tidligere klaret sig uden at flyve.
Problemet nu er at mange mennesker har for mange penge, de køber/har købt at de de har brug for og så har de kun rejser tilbage til større forbrug.
Som turister i fjerne lande ser på verden som en zoologisk have.

Kim Petersen, Rasmus Kristiansen, Katrine Damm, erik pedersen, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Martin Sommer og David Zennaro anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Jeg har heller ikke fløjet i tre år, men det er fordi jeg som pensionist ikke har råd til det.

Frederik Schwane

Jo, det er egoistisk at flyve, nogle gange er der så bare behov for det, men det er ikke trangen til en dejlig ferie, der hører til i den kategori. I kan jo også vælge at tage toget f.eks. ned gennem Europa.

Kim Petersen, Henning Kjær, Inger Pedersen, Ejvind Larsen og Martin Sommer anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeg skal ikke råde andre her, for jeg har fløjet til både Sydamerika og Sydafrika ganske vist med rygsæk på og videre med de lokale busser og overnatning hos mange lokale. Samvittigheden er sort, men en del af livet. Den går dog ikke længere: Miljøregningen skal betales, og det bliver selvfølgelig af de mindre skyldige.

Min filosofi og min praksis er stadig ikke i overensstemmelse med hinanden. Jeg må nøjes med at være ærlig og erkende denne skizofreni. Den er på adskillige områder fx ernæring (kød), beklædning (hvor kommer dunen fra i alle de dunjakker?), transport (bilismen er naturødelæggende), forsvar (skal vi ikke forsvare dem, der bombes - lige med undtagelse af, når vi bomber andre?) og skal man ligge samfundet til byrde i bestræbelsen på at blive 100 år, når man selv er godt deropad?

Til daglig er man i sammenhænge, der har visse krav på en, men man har også ret til at have en drøm om noget andet - uden at man skal kaldes hykler. Komme Dit rige, hedder det i bønnen (lad det bæredygtige samfund komme). Der er ikke noget galt i at være sig sine dilemmaer bevidst, tværtimod, for det er dem, der holder dialogerne i gang.

Stine og Lasse kan ikke gøre andet end være ærlige, og det kan vi andre heller ikke, men der ligger en miljø- og klimaregning på bordet, som vi ikke kan løbe fra.

Rasmus Kristiansen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Katrine Damm, Kim Vildnis, erik pedersen, Inger Pedersen, Ejvind Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kim Vildnis

Jeg kender dilemmaet: "hvad nytter dét, når alle andre, tilsyneladende, ikke bekymrer sig om menneskehedens undergang, at jeg skal være familiens Greta Thunberg? Må jeg foreslå, at I tager på denne rejse? Måske vil I opdage, at dét blot var en illusion om 'en dejlig ferie' uden al verdens bekymringer at tage stilling til.

Så længe der tillades private fly, raketter, speedbåde, terrassevarmere, snekanoner, skilifte, motorløb, tivolier og zoologiske haver, slagtning af dyr etc, etc. - behøver det enkelte menneske ikke føle sig skyldig og lide af dårlig samvittighed.

Måske vil I komme hjem med en klarere bevidsthed: "der var alligevel ikke noget at rejse, ud, for".

Husk solcreme, vand, survival - kits, pas, penge, mundbind og våben!

God ferie.

Rasmus Kristiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Mon vi efterhånden nærmer os en tilstand, hvor de, der i øvrigt foretager en helt lovlig rejseaktivitet og betaler de flyafgifter, som de skal, bagefter bliver offentligt udskammet, fordi de "frelste" ikke bryder sig om det ?

Ender vi mon i et meningstyranni?

Lise Lotte Rahbek

Erik Fuglsang
Dette er en brevkasse-spalte. Der er (angiveligt) en person, der har skrevet og spurgt om brevkassens mening - og dermed også kommentariatets.

Så længe det ikke er ulovligt eller gråzonelovligt at rejse verden rundt med fly for at hygge sig med familien, til skade for en global klimaudvikling, så kan folk flyve himmelen sort.

I mange år har der været en stor offentlig modstand mod at mennesker tæver deres børn, hunde eller andre dyr og mange har udtalt sig overordentlig kritisk imod denne praksis. Der er også en del kritiske røster imod mennesker som sprøjter deres ejendom med miljøskadelige stoffer, fordi de er bange for at naboerne skal se, at der er ukrudt. Er det meningstyranni at udtale sig kritisk mod en praksis, som skader andre end dem selv?
Så må det være sådan.

erik pedersen, Rasmus Kristiansen, Anne Nielsen, Niels-Simon Larsen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Katrine Damm og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Kim Vildnis

Alle (8 milliarder) har ret til en fed rejse!

Rasmus Kristiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Nikolaj Lykke Nielsen

Jeg forstår ikke helt problemet. For det første er der SÅ lang tid til at klimaforandringerne bliver livsfarlige på disse breddegrader, at det sikkert ikke kommer til at gå ud over jer selv. For det andet gør alle andre det jo også, og så behøver man som bekendt ikke selv tage stilling.
/s

Klaus Holte

.. jeg har hørt at alle de datacenter som skyder op alle steder og indeholder data fra virksomheder og private, bruger mere strøm/udleder co2 som til sammen er mere end hele flyindustrien tilsammen :( er der en herinde der kan bekræfte det?
vh k