Det, der føles som en bæredygtig investering for dig, føles ikke nødvendigvis sådan for andre

Der er mange forskellige måder, man kan investere bæredygtigt på. Her er en lille guide til, hvilke spørgsmål du bør stille dig selv
Der er mange forskellige måder, man kan investere bæredygtigt på. Her er en lille guide til, hvilke spørgsmål du bør stille dig selv

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
21. maj 2022

Velkommen til Informations bæredygtige investeringsskole. Find de tidligere lektioner her.

Du har lært nøglebegreberne at kende. Du ved, hvad en bæredygtig investering er, og du ved, at du godt kan tjene penge og samtidig skubbe planeten i en lidt bedre retning. Du er kort sagt klædt på til alt det sjove, men før du for alvor kaster dig ud i investeringsuniverset, er der en vigtig ting at gøre: Du skal mærke efter og reflektere over to ting.

Et: Hvad har du lyst til at investere i? Og to: Hvordan har du lyst til at investere? For selv om dette er en skole under Informations faner, er vi ikke ude på at ensrette dig – og uden at der skal gå alt for meget moderne pædagogik i den, så er det, der føles som en bæredygtig investering for dig, ikke nødvendigvis en bæredygtig investering for andre.

Du skal derfor prøve at undersøge, hvad du ser som ’bæredygtigt’, og til at hjælpe refleksionen på vej kan du spørge dig selv: Hvis mine penge skal gå til noget, der gør verden til et bedre sted, hvilke ting eller temaer kommer jeg så til at tænke på? Grøn energi, ligestilling, uddannelse, FN’s verdensmål eller måske rent drikkevand?

Lav derefter den omvendte øvelse, og spørg dig selv: Hvad kan jeg ikke leve med, at mine penge investeres i? Atomkraft, skattely, tobak, våben? Netop spørgsmålet om våben er for tiden interessant, for investorer, der tidligere helt har afskrevet den slags investeringer, kan nu også se nødvendigheden i at have et stærkt forsvar mod Rusland – i Ukraine, men måske også på et bredere europæisk plan.

Du skal også overveje, om det for dig er vigtigt kun at investere i bæredygtige aktiviteter, eller om du også har lyst til at investere i virksomheder »i transition«, som er ved at omlægge deres produktion eller ledelsesstil i en mere bæredygtig retning. Det påpeger Kirstine Lund Christiansen fra pensionskassen P+: 

»For det er særligt her, det aktive ejerskab – som du lærte om i forrige lektion – kan komme i spil, og hvor man som investor kan være med til at skubbe virksomheden i en mere bæredygtig retning,« siger hun.

Er du terrier eller bomuldshund?

Når det så småt er begyndt at udkrystallisere sig for dig, hvad du gerne vil investere i, skal du finde ud af, hvordan du gerne vil investere. Det er nemlig også et temperamentsspørgsmål, som kræver, at du mærker godt efter. Måske er du fremstormende som en terrier, forsigtig som en bomuldshund eller et sted midtimellem. Og uanset hvad, så bare rolig: I dag findes der mange forskellige muligheder for at investere bæredygtigt, så der er både noget på hylderne for dig, som ønsker at gå forsigtigt til værks, og for dig, der stormer frem med syvmileskridt.

Overvej først og fremmest, hvor engageret du har lyst til at være. Vil du gerne have fingrene ned i materien og selv investere din opsparing, hvad end den er på 10.000 kroner eller en halv million kroner, eller vil du hellere overlade opgaven til investeringsrådgivere, som så investerer ud fra dine overordnede ønsker? Det kan også være, du finder ud af, at investering slet ikke er for dig, fordi du bare ved, at du er typen, der går i panik, hvis aktiemarkedet falder 15 procent, hvilket det indimellem gør. I sådan en situation må man bide i bordkanten og tro på, at kurverne på lang sigt nok vil gå op igen.

Og så skal du prøve at fornemme, hvor risikovillig du er, hvilket selvfølgelig vil få indflydelse på, hvor meget du vil investere, og hvordan du vil sprede dine investeringer. Måske har du en opsparing, som du godt tør bruge på enkeltaktiver i virksomheder, du virkelig tror på. Men det kan også være, at det er hele din pensionsopsparing, du gerne vil flytte over i et mere bæredygtigt produkt med en højere risikoprofil. Eller måske har du en hel masse penge stående på en konto i banken, som du gerne vil have hjælp til at investere bredt i forskellige bæredygtige fonde.

Uanset hvad skal du prøve at holde fast i de tanker, du nu har gjort dig, for du skal bruge dem i de næste lektioner – også allerede næste gang, hvor vi fokuserer på banken, hvad du konkret kan gøre med de penge, du har stående der, og hvordan du måske kan give din bankrådgiver en lille smule grå hår.

Ugens lektie

Lav en liste med ting, du kunne forestille dig at investere i, og ting, du ikke vil investere i. Notér også dine umiddelbare tanker ned om, hvordan du vil investere. Hvad passer til dit temperament? Hæng sedlen op på køleskabet, og ajourfør den løbende, hvis dine prioriteringer ændrer sig.

Den bæredygtige investeringsskole

Du interesserer dig for klimaet og er en bevidst samfundsborger i stort set alle henseender, men gælder det også dine penge? Tiden, hvor investeringer var forbeholdt profitorienterede mænd i jakkesæt, er forbi. Informations bæredygtige investeringsskole hjælper dig, der drømmer om en grøn og mere retfærdig verden, til at være aktivistisk med dine penge.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her