Essay
Læsetid: 16 min.

Jan-Werner Müller: Ukrainekrigen viser, at tysk politik trænger til en fundamental revision

Tiden er inde til selvransagelse i Tyskland og et opgør med den såkaldte Exportismus-ideologi, hvor erhvervslivets interesser har stået centralt i udenrigspolitikken, argumenterer den fremtrædende idéhistoriker Jan-Werner Müller i dette essay. Men selv om ’den tyske model’ er trængt i defensiven lige nu, er den måske mindre vingeskudt, end man skulle tro
Under Angela Merkels lange regeringstid forlod det tyske erhvervsliv sig på billig russisk gas for at kunne producere eksportvarer til Kina, og det er blot et af eksemplerne på, hvordan erhvervslivets interesser har stået centralt i den tyske udenrigspolitik.

Under Angela Merkels lange regeringstid forlod det tyske erhvervsliv sig på billig russisk gas for at kunne producere eksportvarer til Kina, og det er blot et af eksemplerne på, hvordan erhvervslivets interesser har stået centralt i den tyske udenrigspolitik.

Sean Gallup

Moderne Tider
28. maj 2022

I 1990 udgav heavyrockbandet Scorpions albummet »Wind of Change« med en sang, der fejrede Den Kolde Krigs afslutning: »The future’s in the air/ Can feel it everywhere.« Sangen rummede også de optimistiske linjer: »Let your balalaika sing/ What my guitar wants to say.« Vi kan nu se, at de havde vendt sandheden på hovedet, for det er Putin, der spiller den melodi, som europæiske ledere har danset efter.

Meget passende kom Scorpions fra Hanover, der er hjemmebase for den tidligere tyske forbundskansler Gerhard Schröder, et efterhånden velkendt eksempel på en bestemt slags postkoldkrigspolitiker, som arbejder ihærdigt på at tjene petrodollars, samtidig med at han er et levende bevis på Putins altid hånligt fremførte påstand om, at Vesten er hyklerisk – og, underforstået, ikke spor mindre korrupt end hans eget regime.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Olaf Tehrani

Velfortjente røfler!

Jacob Nielsen, Ole Olesen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

Problemet er gigantisk, langt større end noget tysk!

Det handler i bund og grund om, at den åh... så fri og globaliserede verden, dvs. alle dem, der i flg. dem selv står for selve fremskridtet, udviklingen, den økonomiske vækst, den højere økonomiske orden, oplysningens projekt, demokratiet, kort sagt alle de demokratistøttede medier, tidens apostle (koret af cand. politter/oeconer), samtlige politiske grupperinger med indflydelse nægter, benægter, lyver om de ekstremt selvnegerende aspekter, der kommer som resultat af det de satser på her og nu, dvs. som resultat af forfølgelsen af deres egne snævre interesser!

Tysk politik er styret af kortsigtede og ekstremt snævre men store økonomiske kræfter!

Det er de samme eller lignende snævre og kortsigtede hensyn, der dikterer, hvad EU-kommissionen formulerer af udkast til direktiver!

Det faktum, at der ikke er overensstemmelse mellem det, der er godt for disse interesser og det der er godt for helheden, klimaet, livets betingelser, forsyningssikkerheden nu og her, den sociale sammenhængskraft, den moralske integritet generelt i hele samfundet, det behøver man ikke være intellektuel for at se.

Da muren faldt, kastede den vestlige verden sig over sovjetregimets efterladenskaber. Der blev købt op med den slags penge, som Vest laver lige ud af det blå, og som er forklaringen på de bobleværdier, som hele tiden truer med at kollapse, nemlig de markedsendogent skabte penge, forklaret af Joseph A. Schumpeter i sit værk fra 1930 og bekræftet samme år af selveste John M. Keynes: https://modkraft.dk/artikel/hvad-er-penge

Man huskede omhyggeligt at glemme, at kreationen af penge på ingen måde var udtryk for den slags kreativ destruktion af obsolet østblokøkonomi, men netop primært destruktiv kreation af penge og koncentration af rigdom på de fås hænder, oligarker og andre tilkommere fra vest.

Man fortalte i et og alt om vejen mod integration, vækst til alles fordel og man huskede at glemme alt om social skævhed, ødelæggelse af klimaet som følge af fossilbaseret vækst og overforbrug af livsbetingelser generelt.

Man spamede fortællingen ud over den ganske verden, der handlede om, at hvad der er godt for de økonomisk højtflyvende segmenter fra Vest og Øst, det er ikke bare godt for dem, men for alle andre og i det hele taget.

Putin kom til med sine komplekser, den gamle koldkriger havde sit modsætningsforhold med sig fra før murens fald. Vest var fjenden. Nationen Rusland var hans, det gode, hans genrejste identitet.

Putin forstod vore ledere bedre end de vestlige befolkninger og hele koret af professionelle italesættere oppe fra og ned. Han vidste at den især tyske men i det hele taget europæiske økonomiske magtelite var og ville forblive fossiljunkier ind til deres dages ende.

Han gav dem deres junk.

Selv om der har været krig mellem Vest og Øst i Ukraine siden 2014 så har denne bærme af fossiljunkier udbygget afhængigheden af fossiler fra Putin siden med bl.a. Nord stream 2 osv.

Der er stadig fri hastighed på de tyske motorveje, fordi meningen for mange tyskere er at have en stor fossilæder som kan køre og må køre ubegrænset hurtigt!

EU-kommissionen havde netop vedtaget pr. dekret, at fossilt gas fra Rusland er klimaneutralt i en overgangsperiode! Det var det sidste eklatante bevis på, hvor latterligt abstrakt en problemstilling hensynet til klimaet er for den magtelite, der skriver lovene på EU-plan.

Man vil ikke sætte forbruget ned af noget som helst, selv om det er bydende nødvendigt af hensyn til miljø og klima.

Man slipper aldrig fossilerne af hensyn til noget så abstrakt, når man ikke engang kan finde ud af at lukke nu og her for finansieringen af Putins krig mod Ukraine i sin helhed.

Man finansierer tilbagbomningen af 45 millioner ukraineres land til stenalderen, af hensyn til sin egen magelighed.

Lad vær med at slå på tyskerne alene.

Man er skyldig i hele den rådne top. Den vestlige verdens ledere er en stor samling fossiljunkier. Og nu vil de have europahær, oprustning til tænderne!

Det eneste, der ville hjælpe Ukraine nu og her, var en drastisk nedsættelse af det overforbrug af vore livsbetingelser, som man mod bedre viden påstår er vejen frem mod den bedste af alle verdener.

Det er nu, der skal sættes en kæp i den selvnegerende praksis, den falske fortælling om nødvendigheden af økonomisk vækst.

Tyskland fungerer som syndebuk for de mange medskyldige, præcist som Gerhard Schröder er den tyske magtelites syndebuk.

Drop jeres jagt på syndebukke. Indrøm det nu, det er hele den store forkromede fortælling om at gå ind for sammenhold, vækst, oplysning osv. i unionens regi, der er skyldigheden selv.

I sidder på det lokummer, som I har sat i brand.

I fortjener ikke statsstøtte/demokratistøtte.

I vil ikke opgøret med det, som I står for.

Det er alt for meget for jer!

Mikael Velschow-Rasmussen, Anders Graae, Susanne Kaspersen og fin egenfeldt anbefalede denne kommentar
Peter Hottenroth

“Socialdemokrater af denne type er fælles om en gammel tilbøjelighed, der kan føres helt tilbage til Egon Bahr, arkitekten bag Willy Brandts Ostpolitik i de sene 1960’ere, og til Helmut Schmidt (Brandt var vesttysk kansler i 1969-74, Schmidt i 1974-82, red.).” - Glimrende artikel. Men det er ikke helt fair at nævne Helmut Schmidt i denne sammenhæng. Schmidt kom jo faktisk til at gøre op med den eftergivende Ostpolitik, da han i 1977 i en tale i IISS i London gjorde opmærsom på problemet med de sovjetiske SS-20 atombestykkede mellemdistanceraketter, der ville kunne ramme de vesturopæiske hovedsteder, uden at vi havde noget tilsvarende at sætte imod. Schmidts analyse af den sikkerhedspolitiske situation førte til Natos dobbeltbeslutning og et meget anspændt øst-vest forhold og hele showet med KGB-initierede “fredsinitiativer” i de vesteuropæiske lande.

Jørgen Mathiasen

@Peter Hottenroth
Hvis du vil se et klip fra Helmut Schmidts sidste interview, ført af Sandra Maischberger, så var det i Maischbergers program for et par uger siden, hvor hun havde Wolfgang Schäuble i studiet. Det var SPDs ruslandspolitik uden begrænsninger, og den virker jo nu fuldstændig mislykket, synspunkter om Ukraine og Rusland, som nu ikke kan tåle dagens lys. Schäuble forsøgte at forsvare Schmidt med, at han var blevet åndssvækket.

Det er ikke nogen nyhed, at tysk politik har brug for en justering, og den er også i gang. Foreløbig ser CDU og De Grønne til at gå i regeringsforhandlinger i NRW - Tysklands befolkningsrigeste forbundsland.

fin egenfeldt

Jørgen Mathiassen@ Det er sandelig ikke kun Tyskland, der har brug for en ny politik. Problemet er større, stort, størst. Vores tænknings "farve" /"retning" er logisk set gennemsyret af polaritetsfixering: kamp, militær, krig, tab/vind, ned/op. Hal Koch ´s definition af demokrati er en by i Rusland/Sibirien; Samtale, lytten, respekt, afbøjning/afvejning er glemte og ikke italesatte/benyttede kategorier. Det er skamfuldt så langt væk vi er kommet fra demokratiske "dyder". Lighed, frihed, broderskab/søskendeskab.

Jørgen Mathiasen

@fin egenfeldt
- Det er ganske sikkert ikke kun Tyskland, der kan bruge en ny politik, men det er artiklens tema, og ruslandspolitikken er udgået fra Berlin. Det ved SPD.

Kasper Pedersen

Stor tak til Jan-Werner Müller - det giver håb, at ikke alle tyskere er Putin-apologeter, for det ser ellers ikke godt ud syd for grænsen:

Den store tyske avis Süddeutsche Zeitung giver den nu fuld antisemitisk skrue med Zelensky som jødisk krigsmager (læg mærke til næsen)

https://pbs.twimg.com/media/FTrMOqWWYAEUJAs.jpg

Og Østrigsk blad skriver:
"Zelensky is lying and deceiving to fill an inner emptiness driven by the psychological trauma of having Jewish ancestors"

Tyskland, Østrig, Ungarn og Italien vil reelt ikke levere våben til Ukraine, og betaler for russisk gas med rubler.
Frankrig står på sidelinjen.
USA og Storbritannien støtter aktivt Ukraine.
Har vi ligesom set det billede før?
Er de førstnævnte lande virkeligt ikke kommet videre??

Heldigvis ser der ud til, at være flere fornuftige tyske stemmer som Jan-Werner Müller viser meningsmålingerne:
SPD er faldet fra 26% til 21%
Ukraine-venlige CDU og De Grønne går fra hhv. 24% og 15% til 28% og 21% (tæt på flertal)

https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/germany/

Jørgen Mathiasen

Kasper Pedersens billedlink er ikke til Süddeutsche Zeitung og der fremgår intet, absolut intet, om billedkonteksten.

Hans fremstilling af tysk politik rammer temmelig langt fra skiven. Her står intet om Marie-Agnes Strack-Zimmermann eller hvilken rolle hun spiller især for våbenleverancer. Det er med Michael Roth (SPD) som prominent eksempel også forkert at tro, at der slet ikke er støtte til Ukraine i SPD, ligesom det er forkert at tro, at SPD har sagt det sidste ord. Men det går i snegletempo, og det er mange tyskere ikke imponeret af, ligesom de ikke bryder sig om kanslerens kommunikationsform.
Opinionsundersøgelser kan man finde på nettet, bl.a. Deutschlandtrend.

Jacob Nielsen

Fremfor alt, så viser det os (danskere) at Tyskland altid handler indenfor snævre og kortsigtede egeninteresser, og på intet tidspunkt vil vi kunne forvente andet fra dem.

For “when the shit hits the fan”, så er det kun englænderne og amerikanerne som vi kan stole på. De har aldrig svigtet.

Derfor bliver det et nej tak fra min side den 1. juni.

Kasper Pedersen

@Jørgen Mathiasen
Tegningen er kun trykt i papirudgaven af Süddeutsche Zeitung, derfor linket. Her er sagen beskrevet i Bild, hvor man kan se at Süddeutsche Zeitung blot fortsætter sin stolte tradition med antisemitisme, og tilsvarende foragtelige og søgte bortforklaringer:
https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/deutsch-israelische-ge...

Mere jødehad fra Süddeutsche Zeitung:
"German Cartoon Depicts Israel as a Bloodthirsty Monster"
https://www.camera.org/article/updated-german-cartoon-depicts-israel-as-...

Peter Beck-Lauritzen

Fine vinkler på historiens gang! Men "hold-nu-kebabben" og få sendt mere våben til Ukraine. Frys lidt til efteråret og vinter, kør lidt mindre ( vi har lært at arbejde hjemmefra under Covid-19, - bliv ved med det) og luk for gas importen, her og nu. Omlæg produktionen, der er megen energi at spare her. Putin får dagligt 6 mia i kassen, krigen koster ham 2 mia? "Fnidder-snakken", i bagklogskabens klare lys", kan vi tage bagefter, når Putin er sendt hjem til Kreml. Det er nu slaget skal slås! Vi ta'r snakken om "blinde" politikeres verdenssyn bagefter, Schröder, Mutti-Merkel og alle de andre, når Putin er kommet helt hjem.

Peter Hottenroth

@Jacob Nielsen, det gør mig så ondt, at du har ret. Og der er kun en vej frem. Croissant og Scholz har alt for travlt med at please Putin og er ikke det rette selskab for os. Vi skal ikke gøre os sikkerhedspoltisk afhængige af de to luskefise.

Steen Ole Rasmussen

Den store fortælling, som er blevet doceret fra toppen af den vestlige verden siden afslutningen af anden verdenskrig, er under opbrud. Det begynder man at fokusere på nu også i DE: https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/rueckzug-aus-china-das-ende-der-g...

Krigen i Ukraine er blot en ekstra stor og påfaldende pind i den store fortællings ligkiste.

Snik snak om syndebukke er bare støj på linjen, også selv om Tyskland er det store økonomiske dyr i åbenbaringen.