Feature
Læsetid: 20 min.

Kostskole i Holbæk: »Det, der er foregået på Herlufsholm, kunne ikke ske her«

Sagen om Herlufsholm har kastet en skygge over kostskolerne i Danmark, og det ærgrer både forstander, ansatte og elever på Stenhus Kostskole. Her er det mere end 30 år siden, præfektsystemet blev afskaffet, og i dag handler ordensreglerne mest om mavebluser og faste spisetider. Vi har tilbragt en dag på kostskolen i Holbæk
Efter aftensmaden har eleverne på kostskolen fri og kan selv bestemme, om de vil se fodbold i fællessalen, hygge sig på værelserne eller gå en tur. William, Mine og Amine snakker om at tage ud og købe koldskål.

Efter aftensmaden har eleverne på kostskolen fri og kan selv bestemme, om de vil se fodbold i fællessalen, hygge sig på værelserne eller gå en tur. William, Mine og Amine snakker om at tage ud og købe koldskål.

Magnus Hove Johansson

Moderne Tider
21. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ude fra hovedvejen viser et skilt med Stenhus’ særlige våbenskjold vej til den mere end 100 år gamle kostskole, hvis prangende hvide bygninger gemmer sig inde bag de høje blodbøge. Et sværd og en fakkel på en kongeblå baggrund omkranset af Grundtvigs storladne ord: »dag og daad er kæmperim« udgør våbenskjoldet, som også – i ret stort format – er malet på selve kostskolens facade.

Klokken er lidt over syv, morgensolen skinner så stærkt, at det næsten gør ondt at se på de hvidkalkede bygninger, og ind på gårdspladsen svinger forstanderen gennem 24 år, Knud Erik Schack Korsbjerg. Han har sin egen faste parkeringsplads, ligesom der ifølge et skilt også er reserveret en plads til ’Guldkareten’, hvem end der mon ankommer til kostskolen i den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Ingen er præfekt.

Jan Kauffmann

Jeg gik paa Steenhus Kostskole fra 6. klasse i 1977, og kan tilfoeje, at jeg aldrig oplevede noget som man hoerer fra Herlufsholm. Som elev havde vi det generelt godt med hinanden, og mobning husker jeg ikke som et problem. Tror vi havde mere frihed end man har/havde paa f.eks skoler som Herlufsholm.
Naar jeg ser de bor paa store sovesale paa Herlufholm, saa var det godt jeg kom paa Steenhus, hvor vi havde 2 mands vaerelser (boede foerst i de nye lave bygninger og flyttede derneast over i den gamle bygning)

Kim Morten Nissen

Ringe kost og real skole ligner heller ikke Herlufsholm.

Til gengæld smed de voksne gerne ting under gulvtæppet, hvis det kunne give dårlig omtale til skolen.
Et eksempel er, at en lærer havde snakket med en ung fyr om et overgreb, som han havde begået på en ung pige på skole , og den unge fyr indrømmet over for den voksne at han havde gjort det.

Men da skolens ledelse fik info om, at sagen nu var meldt til politiet. Ja så trak den unge fyr sin indrømmelse tilbage, og læren kunne pludselig ikke huske at have snakket med den unge fyr.

Sikke en overraskelse....