Ude fra hovedvejen viser et skilt med Stenhus’ særlige våbenskjold vej til den mere end 100 år gamle kostskole, hvis prangende hvide bygninger gemmer sig inde bag de høje blodbøge. Et sværd og en fakkel på en kongeblå baggrund omkranset af Grundtvigs storladne ord: »dag og daad er kæmperim« udgør våbenskjoldet, som også – i ret stort format – er malet på selve kostskolens facade.
Klokken er lidt over syv, morgensolen skinner så stærkt, at det næsten gør ondt at se på de hvidkalkede bygninger, og ind på gårdspladsen svinger forstanderen gennem 24 år, Knud Erik Schack Korsbjerg. Han har sin egen faste parkeringsplads, ligesom der ifølge et skilt også er reserveret en plads til ’Guldkareten’, hvem end der mon ankommer til kostskolen i den.
Ingen er præfekt.
Jeg gik paa Steenhus Kostskole fra 6. klasse i 1977, og kan tilfoeje, at jeg aldrig oplevede noget som man hoerer fra Herlufsholm. Som elev havde vi det generelt godt med hinanden, og mobning husker jeg ikke som et problem. Tror vi havde mere frihed end man har/havde paa f.eks skoler som Herlufsholm.
Naar jeg ser de bor paa store sovesale paa Herlufholm, saa var det godt jeg kom paa Steenhus, hvor vi havde 2 mands vaerelser (boede foerst i de nye lave bygninger og flyttede derneast over i den gamle bygning)
Ringe kost og real skole ligner heller ikke Herlufsholm.
Til gengæld smed de voksne gerne ting under gulvtæppet, hvis det kunne give dårlig omtale til skolen.
Et eksempel er, at en lærer havde snakket med en ung fyr om et overgreb, som han havde begået på en ung pige på skole , og den unge fyr indrømmet over for den voksne at han havde gjort det.
Men da skolens ledelse fik info om, at sagen nu var meldt til politiet. Ja så trak den unge fyr sin indrømmelse tilbage, og læren kunne pludselig ikke huske at have snakket med den unge fyr.
Sikke en overraskelse....