Et liv er forbi
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Som kratlusker afslørede Per Christensen over 100 miljøforbrydere

Igennem hele sit liv arbejdede Per Christensen for at skabe bedre vilkår for naturen. Det gjorde han især som en af de kendte ’Kratluskere fra Aarhus’, der afslørede tungmetalforureninger i danske havne
Per Christensen på en udflugt til Ærø. I anledning af sin 60-års fødselsdag i 2014 fik han overrakt festskriftet ’Mod det vi ikke kender’ på 15 kapitler om hele hans karriere skrevet af 27 venner og kolleger.

Per Christensen på en udflugt til Ærø. I anledning af sin 60-års fødselsdag i 2014 fik han overrakt festskriftet ’Mod det vi ikke kender’ på 15 kapitler om hele hans karriere skrevet af 27 venner og kolleger.

Privatfoto

Moderne Tider
7. maj 2022

Som kratlusker i løbet af 80’erne afslørede Per Christensen sammen med sin kammerat Vagn Juhl-Larsen mere end 100 virksomheder, der ikke overholdt miljølovgivningen.

De to havde mødt hinanden på biologistudiet på Aarhus Universitet og havde været med til at stifte tidsskriftet Niche, som udgav progressive artikler om netop biologi. De satte sig for at skrive om tungmetalforureninger i danske havne og afsløre, hvordan myndigheder lod virksomheder udlede langt mere, end miljølovgivningen tillod. 

For at gøre det udviklede de en fast fremgangsmåde. Først søgte de aktindsigt i en virksomheds miljødokumenter ved myndighederne. Ofte mødte de modstand fra kommunerne eller amterne, der ikke udleverede rapporterne til tiden eller skilte dokumenterne ad, så det blev dyrere at få dem udleveret.

Når de endelig fik udleveret bunkerne af udledningstilladelser og kontrolmålinger, arbejdede de sig dag efter dag dybt koncentrerede igennem dem. Mens Vagn Juhl-Larsen var den mest konfrontatoriske, havde Per Christensen en ro og evne til lynhurtigt at læse rapporterne og udlede det vigtigste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her