Essay
Læsetid: 9 min.

Slavoj Žižek: En stor del af Putins strategi handler om at spille på vestlige pacifisters frygt

Med vores fortsatte milliardbetalinger for russisk gas bekræfter Europa Kremls fortælling om, at vi ikke evner at bringe ofre og lide afsavn. Men vi befinder os desværre i en tid, hvor ’heroiske’ handlinger vil blive nødvendige igen, skriver filosof Slavoj Žižek – og det ikke kun på grund af Ukrainekrigen
En ukrainsk politimand står midt i ruinerne af et af Europas største tøjmarkeder i Kharkiv. Krigen er blot en af apokalypsens fire ryttere – pest, krig, sult og død – som verden er ramt af samtidig, skriver filosof Slavoj Žižek.

En ukrainsk politimand står midt i ruinerne af et af Europas største tøjmarkeder i Kharkiv. Krigen er blot en af apokalypsens fire ryttere – pest, krig, sult og død – som verden er ramt af samtidig, skriver filosof Slavoj Žižek.

Sergey Bobok/AFP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
21. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Siden sidst i april 2022 – lidt over to måneder efter, at Rusland invaderede Ukraine – er verden blevet opmærksom på en grundlæggende ændring i, hvad denne krig betyder for fremtiden. Væk er drømmen om en hurtig fredsløsning. Krigen er på bizar vis allerede ’normaliseret’ – det vil sige accepteret som en proces, der vil fortsætte, så langt vi overhovedet kan se frem. Samtidig er frygten for en pludselig, dramatisk eskalering blevet et nyt, fast element af vores dagligdag, og myndighederne i Sverige og andre lande råder sågar offentligheden til at opmagasinere proviant med henblik på at udholde krigstidsforhold.

Skiftet i perspektiv afspejles på begge sider af konflikten. Fra russisk side lyder en stadigt mere højrøstet retorik om en global konflikt – eller som redaktøren for ​det statslige internationale medie ​RT, Margarita Simonyan, udtrykker det:

»Enten taber vi i Ukraine, eller også begynder tredje verdenskrig. Personligt tror jeg på, at scenariet med tredje verdenskrig er det mest realistiske.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Slavoj Žižek er altid værd at læse. Han har ret i, at Europa ikke vil bringe andre ofre, end de ofre vi påtvinges. Hverken for Ukraine eller for de mange mennesker i verdens fattige lande, der rammes af sultedøden, fordi krigen umuliggør Ukraines ellers store korneksport. Vi fortsætter for eksempel uanfægtet med at fodre landbrugets slagtedyr med kornmængder, der så rigeligt kunne brødføde hele verdens befolkning.

Kim Petersen, Søren Andersen, Eva Bertram, Pernille Elholm, Morten Bo Johansen, Palle Yndal-Olsen, Steen K Petersen, Kim Morten Nissen, Mirwais Fedai, Inger Pedersen, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Pointen er, at hvis vi først begynder at blive bange for trusler, så taber vi.

Derfor skal vi ikke frygte Putins atomvåben, men klart og tydeligt fortælle den russiske befolkning, at hvis de anvendes, mod et NATO-land, så vil og skal vi udslætte Rusland fra jordens overflade. Med andre ord, så koster det at anvende det ultimative våben, og så må de gøre op med sig selv, om det er det de vil. I den situation skal vi nemlig ikke sondre mellem Putin og hans undersåtter.

Kim Petersen, Martin Mortensen, Kim Abildskov og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

" I Serbien viser de seneste meningsmålinger, at et flertal af
vælgerne nu for første gang er imod optagelse i EU."
citat fra artikel

Det er godt nok den mest opmuntrende nyhed fra Balkan i lang tid.

Forhåbentlig trækker Serbien sin ansøgning om EU medlemsskab tilbage.

Jan S. Jensen

Ja, men så må vi jo bare håbe, at ne explétif virker i sammenhæng med den russisk gas. For ellers er vi godt nok på skideren............

Ib Jørgensen

Jeg havde 4. maj denne kommentar til Habermas' artikel:
Citat: Der har altid været et stort element af ønsketænkning hos Habermas. I denne artikel i dagens Information siger han: "En europæisk union, hvis sociale og politiske livsform hverken vil lade sig destabilisere udefra eller lade sig udhule indefra, vil kun være i stand til at handle politisk, hvis den også militært kan stå på egne ben."
Altså "Europa" skal omdanne sin sociale og politiske livsform (indkapsling) således at den kan danne basis for en hær til sit forsvar.
Her gøres ikke opmærksom på, at noget sådant vil kræve drastiske ændringer i befolkningernes forventninger til en livsform, som vil tillade et solidarisk samliv med andre globale stormagter og deres livsformer, USA, Kina, Rusland, Indien, m.fl.
I global forstand er Habermas en håbløs provinsialist. Citat slut
Så vidt jeg kan se, er det sidste del Zizek har i tankerne, eller i hvert fald noget lignende.

Søren Bak Sørensen

En omgang neomalthusiansk og elendighedsteoretisk nonsens. Slavoj mener at hans opskrift vil komme os alle til gavn, i splitsekundet efter at han har plæderet for nødvendigheden af massereduktion af verdensbefolkningen forårsaget af enten økologiske katastrofer eller os selv. Han danser en omvendt regndans og længes efter katastrofernes Karthasis. Hellere den forsigtige og eftertænksomme Habermas end den heroiske Žižek.

Søren Andersen

Ja, filosoffen forstår at gøre sig bemærket. Efter hans indledende ubegrundede påstande om invasionen af Ukraine slutter essayet med de dystre fremtidsperspektiver, som vi har kendt siden udgivelsen af "Grænser for vækst" i 1970. Så der er ikke noget nyt, men tak for at minde pm, at det kræver afsavn i i-landene at redde livet på jorden. Hele jorden.