Feature
Læsetid: 9 min.

De stille og dagdrømmende piger kan også have adhd. Men mange får først diagnosen sent

Piger får ofte stillet diagnosen adhd senere end drenge. Og når de lever med ubehandlet adhd, kan det gå hårdt ud over deres sociale liv, uddannelse og selvværd. Der er brug for en større bevidsthed om sygdommens mange facetter, mener eksperter
Lise Emilia Duelund var voksen, da hun fik en adhd-diagnose, og på den måde er hendes historie klassisk: Kvinder får i snit stillet diagnosen 11,5 år senere end mænd.

Lise Emilia Duelund var voksen, da hun fik en adhd-diagnose, og på den måde er hendes historie klassisk: Kvinder får i snit stillet diagnosen 11,5 år senere end mænd.

Tobias Nicolai

Moderne Tider
14. maj 2022

Det er, som at skulle løbe dobbelt så hurtigt som andre uden at vide hvorfor – og det gør man så, indtil man til sidst løber panden mod en mur.

Sådan føles det at leve med adhd uden at være klar over, at man har det, fortæller Lise Emilia Duelund. Hun er 30 år, og i august sidste år blev hun diagnosticeret med adhd. Siden hun var 18, har hun flere gange fået nye diagnoser, der skulle kunne forklare hendes problemer: depression og to angstdiagnoser. Men trods medicinering og terapiforløb fortsatte problemerne.

Det var først, da hun fik skiftet sin angstmedicin ud med et andet præparat, at hun fik øje på noget nyt:

»Jeg havde enormt meget koncentrationsbesvær, jeg havde svært ved at holde styr på aftaler og praktiske opgaver i hjemmet. Jeg sad med en følelse af, at jeg havde alt for lidt energi til at være i verden, uden jeg vidste hvorfor,« fortæller Lise Emilia Duelund, der til daglig læser en kandidat i Digital Design på Aarhus Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Ulrik Secher

Man læser med interesse artiklen om ADHD igennem uden at der er beskrevet symptomer på hyperaktivitet eller motoriske symptomer. Til gengæld masser af følger af opmærksomhedsforstyrrelse.
Det undrer faktisk ikke da piger ofte netop ikke har hyperaktivitet men blot problemer med opmærksomheden, altså ADD, -attention deficit disorder. En anerkendt ICD10 diagnose.
Jan Ulrik Secher

Margit Johansen

Ja lige præcist, og vi ved i det hele taget alt for lidt om autismespekteret. Der mangler forskning på området og praktiserende psykiatere. Ventelisterne for udredning og behandling af voksen ADHD/ADD er i visse områder op til 2 (to) år.

Frederik Schwane

"Det er, som at skulle løbe dobbelt så hurtigt som andre uden at vide hvorfor – og det gør man så, indtil man til sidst løber panden mod en mur."

Der er rigtig mange, som løber panden mod en mur i vores dage; mon ikke det mere er et samfundsproblem, der symptombehandles med diagnoser?

Henning Kjær

Jo mere man/jeg læser om psykiatriske diagnoser og menneskene der ha fået diagnoserne, så får man indtrykket af at diagnosering er meget gætværk/tilfældighed. For mange har fået/haft flere forskellige diagnoser og prøvet vidt forskellig medicin, indtil de tilfældigvis får noget medicin der hjælper dem.