Ugens historie
Læsetid: 4 min.

Svenskernes pacifistiske ry er overdrevet: Under Den Kolde Krig arbejdede landet på a-våben

Det kan godt være, at svenskerne havde fået et ry for at være nogle fredsmæglende pacifister, indtil de i denne uge ilede mod NATO-hoveddøren. Men landet er også blandt verdens største våbeneksportører – og arbejdede i 25 år på at udvikle kernevåben
Det kan godt være, at svenskerne havde fået et ry for at være nogle fredsmæglende pacifister, indtil de i denne uge ilede mod NATO-hoveddøren. Men landet er også blandt verdens største våbeneksportører – og arbejdede i 25 år på at udvikle kernevåben

Jesse Jacob

Moderne Tider
21. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Der har været en lidt anspændt stemning hos vores neutrale nordiske naboer siden Ruslands invasion af Ukraine, men i denne uge besluttede Finland og Sverige sig så endelig for at få afleveret den ansøgning til medlemskab af NATO.

I generationer har de to ellers fungeret som neutrale lande, men hvor Finlands neutralitet først var forbundet med fredsaftalen med russerne efter Anden Verdenskrig og senere blev en praktisk måde at håndtere den store nabo på, med hvem de deler mere end 1.300 kilometer landegrænse, har alliancefriheden for svenskerne været mere ideologisk funderet. Ja, nærmest en del af den svenske selvforståelse.

Det har også givet svenskerne et ry som en slags antimilitarister, der kan forhandle fred mellem alle verdens stridende parter, mestre global balancepolitik og være en stærk vestlig stemme for verdens fattigste lande. Det er også en identitet, der har sat et afgørende præg på andre dele af svensk politik, blandt andet udlændingepolitikken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Svenskerne er jo ikke dummere end andre :)
Jeg holder meget af det land.

jens christian jacobsen

Svenskere svinger historisk mellem storhedsvanvid og småstatsmentalitet. Ligesom Danmark.
Denne skitzofrene tilstand er naturligvis ubærlig i længden, og så har svenskerne opfundet det nationale samlingsfænomen 'humanistisk stormagt', der for en tid kan rumme og neutralisere modsætningen. Ganske fikst. Men ind imellem krakelerer det.
Som deres nationale løgn omkring neutralitet. Og pacifisme. Og naturbeskyttelse. Og lighed.
Når løgnene bliver tydelige, opfinder svenske politikere et nyt neutraliseringsbegreb: exceptionalisme, der betyder at det, der for andre lande er slemt, vanvittigt og racistisk bliver til noget helt særlig svensk (og godt förstås) som kun svenskere rigtig forstår.
Sverige - et meget interessant land!

Henrik Ilskov-Jensen, Per Dørup, Danny Hedegaard, Rolf Andersen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

At forklare følelser rationelt, et et sisyfos projekt. Det kan ikke lade sig gøre.

Hvad svenskerne opfatter sig selv som, har intet med virkeligheden at gøre. For man kan ikke være et af de lande i verden der (i forhold til sin størrelse) udvikler og producerer flest våben, og lever godt af det.

Eller deres vision om at være verdens mest humanistiske nation, som har ramt dem som en boomerang.

Det er med andre ord intet andet end fødderne solidt plantet ud i den blå luft.

Henrik Ilskov-Jensen, Danny Hedegaard og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar