Quiz
Læsetid: 2 min.

Test dig selv: Har du styr på den nordiske sikkerhedshistorie?

Ti spørgsmål, som tester din viden om Norden og NATO
Ti spørgsmål, som tester din viden om Norden og NATO

Jesse Jacob

Moderne Tider
21. maj 2022

Vores nordiske brødre i Sverige og Finland slutter sig til NATO, så snart Erdogan er færdig med at udnytte situationen og har fået nogle politiske indrømmelser. Dermed er de fem nordiske lande alle med i forsvarsalliancen. Kan du historien om Norden og NATO?

 

 

Vores nordiske brødre i Sverige og Finland slutter sig til NATO, så snart Erdogan er færdig med at udnytte situationen og har fået nogle politiske indrømmelser. Dermed er de fem nordiske lande alle med i forsvarsalliancen. Kan du historien om Norden og NATO? Her er ti spørgsmål, som tester din viden

 

Hvor mange lande vil der i alt være i NATO, når Sverige og Finland er blevet optaget?

 

Trods militær overlegenhed og hårde kampe i tre måneder lykkedes det ikke Josef Stalin at indtage hele Finland under Anden Verdenskrig. I stedet måtte han nøjes med omtrent ni procent af landet, en relativt stor militær ydmygelse og cirka 125.000 døde soldater. Krigen kaldes Vinterkrigen, fordi den blev indledt den 30. november. Hvilket år?

 

NATO-landene har et mål om at bruge to procent af BNP på forsvar, hvilket mange lande imidlertid har haft svært ved at leve op til. Hvilket af de tre nordiske lande, som allerede er medlem af alliancen, er tættest på at nå målet?

 

Hvornår kom Danmark, Norge og Island med i NATO?

 

Grænsen mellem NATO og Rusland bliver cirka fordoblet, når Finland kommer med i NATO. Hvor lang er den finsk-russiske grænse?

 

Russiske kampfly har for nylig krænket det svenske luftrum ved at flyve tæt på en strategisk vigtig svensk ø. Hvilken?

 

Finland har tidligere været under russisk overherredømme. Hvornår blev landet erklæret selvstændigt?

 

De to seneste NATO-generalsekretærer har været fra Norden. Hvem var det?

 

I 2007 blev den daværende finske forsvarsminister Jyri Häkämies spurgt om, hvad den største trussel imod Finland var. Hans svar gik verden rundt – og blev dengang kritiseret. Hvad svarede han?

 

I 1948 forsøgte den daværende danske statsminister at lave en ren nordisk forsvarsalliance. Han opgav dog projektet, og i 1949 tilsluttede Danmark sig i stedet NATO (Atlantpagten). Hvem var statsministeren?

 

Dumpet!

Du ved ikke ret meget om den nordiske sikkerhedshistorie. Måske fordi du har levet i en boble af hygge i de seneste årtier – og troet, at det nordlige Europa var et trygt sted at befinde sig. Men tiderne er skiftet, og det er tid til at læse på lektien!

 

Betsået!

Tjah, du kan lidt af historien uden ligefrem at imponere. Måske troede du, at EU ville klare ærterne, og at Europa i dag ville stå samlet som en stormagt, som ingen turde at lægge sig ud med? I så fald er det tid til at ændre kurs.

 

Fremragende!

Sådan. Du kan sikkerhedshistorien. Og du ved, at selv om de seneste år har været fredelige, så hører trusler og konflikter til normalen i Norden, når man zoomer bare en lille smule ud. Skynd dig ud og grav en bunker i haven – man ved aldrig, hvad der sker.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

8/10, wow, jeg vidste mere end jeg troede..

Eva Schwanenflügel

Og tak for quizzen!

Lasse Jensen

Jeg svarede korrekt på de to første spørgsmål, så meddelte systemet mig at jeg var dumpet!