Ugens historie
Læsetid: 4 min.

Dengang vi næsten tog Skåne tilbage med Ruslands hjælp

Det vakte opmærksomhed, da Putin for nylig sammenlignede sig selv med Peter den Store. For balterne var han zaren, der stjal deres land. Herhjemme er han knap så kendt, men måske burde vi huske ham som manden, der næsten gav os Skåne tilbage
Det vakte opmærksomhed, da Putin for nylig sammenlignede sig selv med Peter den Store. For balterne var han zaren, der stjal deres land. Herhjemme er han knap så kendt, men måske burde vi huske ham som manden, der næsten gav os Skåne tilbage

Jesse Jacob/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
18. juni 2022

Ikke mindst i de baltiske lande rislede det koldt ned ad ryggen på indbyggerne, da Vladimir Putin i sidste uge fik sammenlignet sig selv med den russiske zar Peter den Store. Da han er kendt for at have erobret store landområder og indlemmet både Estland og Letland i det russiske imperium tilbage i 1700-tallet, affødte sammenligningen et ængsteligt spørgsmål: Er Putins mål i virkeligheden at gå i zarens fodspor og udvide Ruslands grænser mod vest?

Herhjemme kunne man dog godt have en mistanke om, at Putins bemærkninger rejste et andet spørgsmål, nemlig: Hvem er Peter den Store?

I Danmark er han nok mest kendt for at have taget hestevognen i stedet for at trave op til toppen af Rundetårn, men havde det ikke været for én afgørende beslutning, kunne han have været meget mere berømt her til lands. For 308 år siden var han nemlig millimeter fra at hjælpe Danmark med at genvinde Skåne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Flemming Olsen

Hm, kunne det samme tænkes at ske igen? En deal med Putin: Danmark modsætter sig Sveriges indtræden i NATO, og når Rusland så har erobret Sverige, får vi som tak for vor støtte Skånelandene tilbage minus de Malmøske ghettoer, som bliver flyttet til Göteborg. Eller til Gulland - som nok er tabt for evigt.

Claus Oreskov

Jeg vidste ikke at Putin havde sammenlignet sig selv med Peter den Store. Imidlertid er det vel lokkende toner for vestens skide ængste befolkninger. Set med russiske øjne var Peter den Stores bedrift nemlig, at åbne et vindue til Europa m.a.o. integrere Rusland i europæisk kultur og politik.
At Estland og Letland blev indlemmet i det kejserlige Rusland, kan med historiens øjne ikke bruge til at sprede rædsel og skræk i nutidens Europa. For hånden på låret, så har Estland og Letland jo også erobret land på den russiske side gennem tiderne. Ligesom stor Litauen flere gange har truede selveste Moskva.
Det er historie nu og bør ikke bruges i hade propagandaen, der raser over vores lille land, til gavn for ingen?