Forsvarsforbeholdet
Læsetid: 7 min.

Efter folkeafstemningen: Vi har opdaget, at vi ligger midt i Europa – og midt i stormens øje, siger Uffe Østergaard

Få har som historiker Uffe Østergaard kunnet udlægge udviklingen i Europa og de kampe, som EU mere eller mindre frivilligt er blevet viklet ind i gennem flere årtier. Ovenpå afstemningen om forsvarsforbeholdet bad vi ham trække de store linjer og endte både med bud på, hvor de danske vælgere er på vej hen, hvorfor Middelhavet vil blive yderligere militariseret, og hvorfor der blev talt russisk i Gåsetårnet i Vordingborg i 1100-tallet
Danskerne er ved at vænne sig til, at selv om de øvrige europæere er nogle underlige nogle, og nogle af dem endda taler fransk, så har vi alligevel noget til fælles med dem, mener historiker Uffe Østergaard.

Danskerne er ved at vænne sig til, at selv om de øvrige europæere er nogle underlige nogle, og nogle af dem endda taler fransk, så har vi alligevel noget til fælles med dem, mener historiker Uffe Østergaard.

Bo Amstrup

Moderne Tider
4. juni 2022

– Uffe Østergaard, hvad siger det om Danmark og vores plads i Europa, at så stor en andel af befolkningen stemte ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet?

»Det bringer os i overensstemmelse med de målinger, der siger, at danskerne er nogle af de mest EU-positive i hele unionen, når det gælder det generelle samarbejde. Det er bare det konkrete samarbejde, vi har haft reservationer over for. Tallet vakler lidt, men det er omkring 70 procent af befolkningen, der er positive over for EU-samarbejdet i al almindelighed, og nu ser det ud til, at vi også i praksis begynder – begynder – at bevæge os i den retning.«

– Betyder det, at vi ikke længere er så forbeholdne europæere?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her