Feature
Læsetid: 12 min.

Kan Afrika skabe vækst uden brug af fossile brændstoffer?

Mens i-landene kræver lavere CO₂-udledninger, spørger afrikanske ledere, om det er muligt at industrialisere kontinentet alene ved hjælp af grøn energi. Mange er mildest talt skeptiske, men nogle lande har tænkt sig at gøre forsøget – for eksempel Kenya
Dampen står op fra jorden og bidrager til, at Kenya skønnes at kunne dække 75 procent af sit elektricitetsbehov gennem vedvarende energikilder.

Dampen står op fra jorden og bidrager til, at Kenya skønnes at kunne dække 75 procent af sit elektricitetsbehov gennem vedvarende energikilder.

Patrick Meinhardt/Bloomberg/Getty Images

Moderne Tider
24. juli 2022

I nationalparken Hell’s Gate to timers kørsel nord for Nairobi – står dampen op af jordskorpen. Og genererer på den måde en form for vedvarende energi, der kan dække tæt på halvdelen af Kenyas nuværende elbehov. Dampen opfanges i kilometerlange grønne rør, der slynger sig ned ad bjergskråningerne som gigantiske pytonslanger mod de kraftanlæg, der omdanner den vulkanske energi til elektricitet.

Hvad der for 40 år siden begyndte som et nørdet eksperiment, er nu blevet et aktiv af enorm værdi: Kenya har tilstrækkelige geotermiske reserver til mindst at ottedoble sin nuværende installerede kapacitet landets energitilsyn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

"industrialisere kontinentet"

"skabe vækst"

Som jeg har gjort opmærksom på tidligere, er et af menneskehedens store problemer at vi ikke har noget mål med det vi gør. Hvad er det for et Utopia vi sigter efter? Vi aner det ikke, så i stedet går vi manisk efter "mere", fordi vi er blevet bildt ind at mere er bedre. Er det det?

Alan Frederiksen, Alvin Jensen, Carsten Munk, Ruth Sørensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Anders Bentsen

Morten Balling, du ser på det ud fra dit/"vores" gennemsnitlige perspektiv, og i så fald har du ofte ret i at mere ikke er bedre. Men set fra et afrikansk perspektiv, så er der store grupper der bruger meget lidt energi, og for dem er det nok bedre med et højere energiforbrug. Det ville give dem mulighed for at koge vand nemmere så færre bliver syge, de kan varme deres mad uden at skulle hente brænde i bushen. Der er jo mange fordele ved et højere energiforbrug, men man må jo afveje de gener der er ved forskellige former for energi. Det er jo ret begrænset hvad fattige i afrika kan betale for energi så derfor er centralt styret energi forkert i afrika (det er det nok også her). Men mange i afrika ville kunne klare sig med ganske få m2 solceller, så det ville da give mening at hjælpe dem med produkter tilpasset dem, men det er der måske allerede....

Nils Bøjden

Det er bare om at stille nukleare værker nok op.

Alvin Jensen

Hvordan det, Nils? Der er ikke for maget brændsel til dem i forvejen - og det er dyrt og langsomligt hvis det ikke skal være farligt. Og bare for at gøre det være er brændsel til dem dyrt.

Alan Frederiksen

Anders Bentsen
26. juni, 2022 - 13:36

Professor Hans Rosling belærer i nedenstående indslag fra Deadline Adam Holm om at det går godt i Afrika. Det billede vi har af Afrika stammer fra medierne. Der er økonomisk fremgang i Afrika, befolkningstilvæksten er faldet, børn går i skole osv. (det sidste stammer fra en andre youtube med Hans Rosling.
https://www.youtube.com/watch?v=bcpjl0mxRvs

Anders Bentsen

Det er jeg ikke uenig i Alan, Afrika har en voksende middelklasse. Men det ændrer ikke ved at Afrika stadig har en stor befolkningsandel, der vil have gavn af et øget energiforbrug. Men det øgede energiforbrug skal helst være clean energi.