Klumme
Læsetid: 3 min.

Efter kapitalismen er der gratis opvaskemaskine og robotstøvsuger til alle!

Under kapitalismen er »menneskeskabelse« underordnet profitskabelse, som feministiske marxister har påpeget. I et frit samfund må det reproduktive arbejde anerkendes som det, det er: en del af vores fælles livsgrundlag
Under kapitalismen er »menneskeskabelse« underordnet profitskabelse, som feministiske marxister har påpeget. I et frit samfund må det reproduktive arbejde anerkendes som det, det er: en del af vores fælles livsgrundlag

Silke Hoelgaard

Moderne Tider
18. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den klassiske marxistiske analyse af kapitalistisk udbytning af arbejdere er velkendt, sand og simpel: Afskåret fra direkte adgang til produktionsmidlerne er proletarer tvunget til at sælge deres arbejdskraft til kapitalisterne, der sætter dem til at producere varer, som er mere værd end den løn, de modtager – derfra kommer den merværdi, der ender i kapitalistens lommer.

Men hvis vi for alvor vil forstå kapitalismen, er det ikke nok at analysere udbytningen af lønarbejdere – vi må også stille det spørgsmål, som den marxistiske feminisme er grundlagt på: Hvad sker der før og efter den tid, arbejderen sælger sin arbejdskraft i? Hvad er det for nogle processer, der sikrer, at arbejderen kan møde på jobbet hver dag, og at arbejdsmarkedet løbende tilføres nye generationer af arbejdere? Hvordan reproduceres arbejdskraften? Det diskuterede Informations antikapitalistiske studiekreds i sidste uge med hjælp fra ugens gæst, økonom Karen Helveg Petersen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er rigtigt store børnedag alle vegne - og det er endda ikke forår længere, men sommer!
Men selvfølgelig er det rigtigt, at den aktie i fremtiden, som børn er, også er årsagen til, at en bedre verden må planlægges og bringes til live.
Jeg er dog ikke så sikker på, at hverken robotstøvsuger eller opvaskemaskine er så gode ideer - gode ideer opstår efter min egen erfaring netop under den slags aktiviteter fremfor det slidsomme arbejde ved computeren. Det er, når man kan beskæftige sig med de kendte funktioner, hvor man ikke behøver at tænke så meget, at der bliver rum til de nye ideer.
Så i stedet er det de bundne aktiviteter på arbejdspladsen, vi skal erstatte med automatisering, så vi kan bruge tiden på at passe vores liv, vores familier og vores personlige udvikling til gavn for hinanden i det politiske og kulturelle fællesskab.

fin egenfeldt

Ja! Det gælder om at flytte værdiskabelse over på vækst i sande værdier (fx. "forældre/familie-skab" )og ikke på vækst i falske (materielle) værdier. Dem er vi (mange af os ) kvalmende stopfodrede med. Og det gælder om at få en seriøs værdi debat i gang. Måske jvf. følgende:

Hovedoverskrifter:
A. Værdi.
1. langsommere, 2. mindre af alt materielt. (biler, m2, kød, transport, veje, maskiner) 3. tid til relations skabelse 4. kvalitet fremfor kvantitet.

B. Implementering:
afskaf skatte fradrag for a. reklamer b. kørsel og transport (også stipulerede/fakturerede omkostninger for alle varetransporter/fragtrater) og rejser c. ikke kollektive investeringer (undtaget kunne være fx. naturoprettelsesinvesteringer) d. renter; og: afskaf moms på vegetariske produkter (grøntsager, frugt)

C. Finansiering.
40 % skat på alle indkomster med et bundfradrag på beregnet mindstebeløb for daglige udgifter (en model-familie på 4 kunne vel bruge 200 kr./dgl. på mad og fornødenheder og vel 10000 kr./mdl. på bolig; en enkeltperson måske knap ½-delen); særskat på større formuer (over 10 mio. kr.) i tilstrækkeligt omfang; 90% skat på formueafkast til ikke kollektive formål. (undtaget fx. kollektive pensionsformuer, der indkomst beskattes ved udbetaling; almennyttige fonds, godkendt af staten, der udbetaler til almenvellet)
D. SICILICET.
De rige er rige nok til at betale for de skader deres rigdomserhvervelse har skabt. Gad vist/mon dog?! på vej??!!

Rasmus Kristiansen og nanna Brendstrup anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Hvis det der med robotstøvsuger og opvaskemaskine er den store fremtidsvision for nogen, så er også en hvilken som helst telefonsælger eller reklamemand fyldt med storslåede samfundsvisioner.
En bedre verden? "Alle har ret til et fedt køkken", som i reklamen.

Torsten Jacobsen

'Lad os slippe den utopiske fantasi løs og forestille os, at vi har eksproprieret alle private virksomheder, nedlagt staten, erstattet markedet med planlægning og oprettet et netværk af politiske institutioner, der faciliterer demokratiske beslutninger omkring forvaltningen af vores fælles ressourcer. Her beslutter vi, hvilke opgaver fællesskabet skal varetage, og fordeler den arbejdstid disse opgaver kræver, såvel som resultaterne af dette arbejde – alt sammen uden brug af penge.'

Jeg er selv en 'slags socialist', men denne form for sprogbrug skræmmer mig fra vid og sans..

'Staten' er i denne 'utopi' nedlagt, forstår man på Søren Mau, men hvad stilles så i dens sted?

Hvem er dog dette alvidende 'vi', som 'efter revolutionen' således gennem 'demokratisk planlægning' vil' facilitere' alle 'beslutninger' vedrørende vores 'fælles ressourcer'?

Hvem er dette 'vi', som Søren Mau forudsætter?

--

Mere skræmmende sprogbrug:

'Men hvis vi for alvor vil forstå kapitalismen, er det ikke nok at analysere udbytningen af lønarbejdere – vi må også stille det spørgsmål, som den marxistiske feminisme er grundlagt på: Hvad sker der før og efter den tid, arbejderen sælger sin arbejdskraft i? Hvad er det for nogle processer, der sikrer, at arbejderen kan møde på jobbet hver dag, og at arbejdsmarkedet løbende tilføres nye generationer af arbejdere? Hvordan reproduceres arbejdskraften?'

--

Ja, minsandten...Hvordan 'reproduceres arbejdskraften'? Og ville det dog ikke være vidunderligt, hvis vi kunne sætte en 'prop' i den form for 'reproduktion', ved blot at opstille regler for menneskers tanker og adfærd...ikke blot i deres økonomiske mellemværender, men mere sådan helt ned i sjælens detaljer..

Ufravigelige regler, til menneskets bedste..

Hvilken 'utopi', 'vi' dog så kunne virkeliggøre sammen, ikke sandt..?

--

'Utopisk socialisme' er velafprøvet i levet liv, Søren Mau..

Den fører til slaveri, ensretning, krænkelse af individets mest fundamentale rettigheder..

--

Jeg er en lille smule rystet over her at erfare, at tankerne på den 'revolutionære venstrefløj' i grunden intet har lært af historien...at man således kan lykkes med - i 2022 - at tænke sig selv så ganske tilbage i det tyvende århundredes blodige spor..

Jørgen Munksgaard og Martin Kristensen anbefalede denne kommentar