Stambord
Læsetid: 4 min.

Har du også fået mus i din vin? Det sære, mikrobiologiske fænomen er naturvinens værste fjende

Et af de største problemer med naturvin er ’mus’: En mærkelig eftersmag, der leder tankerne hen på gammel trøffelpølse og våd dyrepels. Det lyder ulækkert, og der er efterhånden nogenlunde bred enighed blandt sommelierer og vinbønder om, at det er en fejl. Hvad den skyldes, er til gengæld mindre klart
Et af de største problemer med naturvin er ’mus’: En mærkelig eftersmag, der leder tankerne hen på gammel trøffelpølse og våd dyrepels. Det lyder ulækkert, og der er efterhånden nogenlunde bred enighed blandt sommelierer og vinbønder om, at det er en fejl. Hvad den skyldes, er til gengæld mindre klart

Silke Hoelgaard

Moderne Tider
25. juni 2022

Der er nærmest gået sport i det blandt københavnske sommelierer og dedikerede naturvinsnørder: at melde ’mus’ først. Man ser det til branchesmagninger, hvor vinen bliver hældt ind i munden, gurglet grundigt og derefter spyttet ud igen. Så går der 10-20 sekunder, og så begynder rynkerne på næsen at melde sig, hvorefter en selvsikker type med mange tatoveringer stolt fortæller, at vinen har mus.

Mus er et problem i – hovedsageligt – naturvin og kan på nogle måder sammenlignes med prop og oxidation. For smagen af mus – en vedholdende, pølset eftersmag, der dukker op ti sekunder efter, du har sunket eller spyttet – udsletter vinens karaktertræk. Mus smager bare af mus, ligesom proppet vin bare smager af prop. Men hvor man med proppet vin ved, at det skyldes stoffet TCA i korkproppen, så er det noget sværere at aflure, hvorfor nogle vine ’muser’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inge Lehmann

Der er en grund til, at man gik over til kontrolleret gæring med kendte gærstammer.

Ved naturvin skaber man vin med de gærstammer, der er naturligt tilstede på høstidspunktet. Disse gærstammer har varierende egenskaber, varierende forekomst og varierende ophav. Ergo giver det forskellige smagsoplevelser.

Er der ingen mere der husker, hvad Carlsberg arbejdede med? Og hvorfor han arbejdede med det?

Lise Lotte Rahbek

"Tjener, der er en mus i min vin!"

Lise Lotte Rahbek

Bortset fra det, så har jeg endnu ikke smagt mus i den hjemmebryggede vin på æblepulp.. Måske på grund af frugtsyren, hvis pH er en del af årsagen.

Inge Lehmann

Lise Lotte Rahbek kan også være, at de gærstammer der findes på æbler er mere konservative, samt en anden sammensætning af næringsstoffer.