Interview
Læsetid: 13 min.

Sikkerhedsforsker Tuomas Forsberg: Det finske folk rejste sig i februar og forandrede deres land for altid

Den rystelse, som har forandret hele Skandinaviens sikkerhedsstruktur, startede i Ukraine, fortsatte i Finland og bredte sig til Sverige. Den finske sikkerhedsforsker Tuomas Forsberg fortæller i denne langsomme samtale om Finlands vilje til selvforsvar, forhold til Rusland og hvordan Putin lærte af amerikanerne at bruge blød magt til at skabe opbakning til en krig

Collagerne er lavet af Jesse Jacob ud fra fotografier af Jussi Nukari, Alessandro Rampazzo, Hannes Heikura, Maxim Shipenkov, Polfoto/TOPFOTO, AFP/ Ritzau Scanpix

Jesse Jacob

Moderne Tider
18. juni 2022

 

Historien om, hvordan Finland efter mere end et halvt århundredes neutralitet valgte side og søgte medlemskab i NATO, begynder sidst i februar med udnyttelse af en demokratisk nyskabelse: borgerforslaget. Den folkelige vilje blev direkte omsat til landets politik.

»Jeg var virkelig overrasket,« fortæller Tuomas Forsberg, som er sikkerhedsforsker og direktør ved Helsinki Collegium for Advanced Studies.

»Det kom helt bag på mig, at den offentlige opinion ændrede sig så hurtigt og så definitivt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

Hvordan kan I forsvare at blive ved med at fortrænge indsigten i Putins fascisme ?

Det er skræmmende at dette medie, som traditionelt har hyldet den kritiske intelligens, konsekvent lukker øjnene for selve ondets rod og ikke formidler den helhedsanalyse, som først får alle brikkerne i denne ufattelige tragedie til at falde på plads.

Den analyse leverer klodens førende fascismehistorikerTimothy Snyder. I realtid. Med hele historiens vægt. Det er på høje tid at konsultere hans analytiske klarsyn på karakteren af den trussel, vi står midt i.

Man kan starte med at lytte på hans blog. Hér 9 teser om Putins fascisme:

https://snyder.substack.com/p/9-theses-on-putins-fascism-for-9#details

Og i denne tekst svarer Snyder de mange, der stadig - som denne finske fredsforsker - drømmer farligt om forsoning med Rusland:

https://snyder.substack.com/p/the-folly-of-off-ramps

Vi ved jo kun altfor godt, hvor dødsens farlig søvnen overfor fascismen er.