Klumme
Læsetid: 3 min.

Ukraine var engang del af en europæisk union. Dengang kæmpede man mod tsarer og krigermunke

EU-landene godkendte i denne uge Ukraine som kandidatland til unionen, men det er ikke den første union, ukrainerne forsøger sig med. Ud over gode gamle USSR var Ukraine også en del af den legendariske polsk-litauiske realunion, der blev oprettet som værn mod fanatiske tyske krigermunke – og måske blev en forløber for det moderne europæiske demokrati
EU-landene godkendte i denne uge Ukraine som kandidatland til unionen, men det er ikke den første union, ukrainerne forsøger sig med. Ud over gode gamle USSR var Ukraine også en del af den legendariske polsk-litauiske realunion, der blev oprettet som værn mod fanatiske tyske krigermunke – og måske blev en forløber for det moderne europæiske demokrati

Jesse Jacob

Moderne Tider
25. juni 2022

Den 3. maj udsendte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, en særlig videohilsen til det polske folk. I en storladen produktion med strygere og smukke dækbilleder af de to landes fælles monumenter talte han om broderskab og et særligt bånd mellem de to nationer, som skulle bære Ukraine gennem krigen.

Den 3. maj var ikke en helt tilfældig dato, hvor Zelenskyj lige fandt anledning til at tage sin digitale World Tour forbi Polen. Den 3. maj er nemlig årsdagen for underskrivelsen af Realunionen Polens forfatning og dermed oprettelsen af verdenshistoriens kun anden demokratiske union (den første var blevet en realitet to år før i 1789 i USA). Dokumentet blev beseglet i Warszawa, men selv om navnet antyder noget andet, omfattede unionen faktisk fyrstendømmer og områder, der dækkede det meste af det, vi i dag kalder Belarus og Ukraine. De to lande var også med i den demokratiske unions forløber: den såkaldt polsk-litauiske realunion.

Netop den polsk-litauiske realunion var ret beset den første union, Ukraine deltog i, så landet – der i denne uge officielt blev anerkendt som kandidatland til EU – har altså en længere unionshistorik bag sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her