Baggrund
Læsetid: 13 min.

Som 18-årig skrev Mary Shelley verdens første science fiction-roman – og vor tids myte

Mary Shelleys ’Frankenstein – eller den moderne Prometheus’ er en suveræn gyser om fremskridt og tilbageslag, om hvordan det højeste og fineste kan føre til det værste. Den er en slags moderne myte om et civiliseret vanvid, som vi efterhånden kun kender alt for godt

Mary Shelley var en ung britisk kvinde under indflydelse af Oplysningens optimisme og Romantikkens længsel, da hun skrev verdens første science fiction-roman: ’Frankenstein’.

Ritzau Scanpix

Moderne Tider
23. juli 2022

Det er en besynderlig fortælling, men den er ikke fremmed for os: Med de smukke drømme, som har inspireret poesi og musik og kunst, og med den fælles viden, som har skabt en verden med meget mindre lidelse, større frihed og fælles forståelse, vil mennesket skabe noget enestående nyt. Det bedste i civilisationen skal bringes sammen og føres videre med dette projekt, og mennesket er overbevist om, at det på samme tid realiserer sine egne ambitioner og bidrager til det fælles bedste. Det lykkes – mennesket overgår sig selv. Men resultatet bliver i stedet et dæmonisk væsen, et uhyre, som vender sig mod mennesket. Hjemsøger og jager det og hensætter det i en tilstand af panisk afmagt.

Og forvandler den trygge verden til et helvede.

Det er ikke, fordi mennesket er ondt eller destruktivt, det har bare skabt noget, som får uforudsete og ukontrollerbare konsekvenser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kenneth Krabat
erik pedersen, Erik Karlsen, Alan Frederiksen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Per Lundbech

Verdens første science fiction roman skrevet af en *kvindelig* forfatter, for vi skal jo ikke glemme at Holbergs "Niels Klim's Underground Travels (1741) is significant in the history of science fiction, being one of the first science-fiction novels in history along with Lucian's (125-180 AD) A True Story, Johannes Kepler's Somnium (The Dream, 1634), Cyrano de Bergerac's Comical History of the States and Empires of the Moon (1656), Jonathan Swift's Gulliver's Travels (1726), and Voltaire's Micromégas (1752)." [Wikipedia]