Masseuddød
Læsetid: 4 min.

En gigantisk katastrofe ramte Jorden for 200 millioner år siden. Nu sker noget lignende

Processerne bag Jordens fjerde masseuddøen ligner ret meget de processer, som mennesket har sat i gang de seneste par hundrede år. Adjungeret professor Sofie Lindström forklarer sagen og præsenterer den originale voksenbaby: Gerrothorax
Processerne bag Jordens fjerde masseuddøen ligner ret meget de processer, som mennesket har sat i gang de seneste par hundrede år. Adjungeret professor Sofie Lindström forklarer sagen og præsenterer den originale voksenbaby: Gerrothorax

Jesse Jacob

Moderne Tider
23. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ekspert: Sofie Lindström, adjungeret professor ved Københavns Universitet og docent ved Lunds Universitet. Forsker i klima- og miljøændringer i den dybe fortid

Masseuddøen: Klodens fjerde – slutningen af Triastiden for omtrent 200 millioner år siden

Udvalgt dyr: Gerrothorax

»For 200 millioner år siden stak dele af Skåne op af havet, mens det meste af Danmark var hav. Store sumpskove voksede helt tæt på kysten, landet var fladt, og det var rigt på laguner og søer, og i søerne levede et dyr, som vi kalder Gerrothorax.«

»Den var ret sjov. Hovedet var stort, fladt og rundet fortil, og den havde to små tætsiddende øjne øverst og en meget bred mund med bittesmå tænder og med gæller i. Kroppen var aflang og flad og kunne blive op til en meter lang. Med sine små korte ben og lille hale lignede den lidt en baby, og man mener faktisk, at den kommer af en forfader, hvis unger så sådan ud, og hvor ungerne er blevet seksuelt modne meget tidligt – ligesom hvis en haletudse i stedet for at blive en frø blev kønsmoden og fik haletudser selv.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Birte Bune Smith

Ja, og den gang var der ikke engang mennesker til at slippe CO2 ud i atmosfæren. Kan man nu forstå det? Det var en mellemistid, som der senere kom flere af, stadig uden menneskelig hjælp, og som vi er stærkt på vej ind i lige nu, og som vi tror, vi kan bekæmpe. I yderste konsekvens ved at sidde fromt med en rødbedebøf på tallerkenen i stedet for den røde bøf, folk drømmer om.
Hvor meget af den bekæmpelse er mon hyllet i politik, penge og prestige?