arter
Læsetid: 4 min.

Vi skal lære planterne at kende, for vi skylder dem vores liv

Planter uddør i et foruroligende højt tempo for tiden. Vi kan dog stadig forhindre klodens sjette masseuddøen – og et sted at begynde er at lære arternes navne, siger botaniker Louise Isager Ahl. Informations serie om masseuddøener er nået frem til vores egen tid
Planter uddør i et foruroligende højt tempo for tiden. Vi kan dog stadig forhindre klodens sjette masseuddøen – og et sted at begynde er at lære arternes navne, siger botaniker Louise Isager Ahl. Informations serie om masseuddøener er nået frem til vores egen tid

Jesse Jacob

Moderne Tider
6. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ekspert: Louise Isager Ahl, biolog og botanisk forsker ved Statens Naturhistoriske Museum

Masseuddøen: Klodens sjette – der muligvis finder sted netop nu

Udvalgt væsen: Planteslægten Aloe

»Hvis ikke planterne var her, ville vi alle dø. Planterne omdanner CO₂ til ilt og sikrer på den måde, at vi kan trække vejret, men vi mennesker har en tendens til at overse dem. Nogle kalder det for planteblindhed, og blindheden skyldes måske, at planterne ikke umiddelbart udgør en fare for os. Vi er gode til at se dyr, der bevæger sig i det grønne, mens nuancerne, der udgør det grønne, glider i baggrunden.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Planterne omdanner CO2 til ilt, men det er form for sidegevinst. Planternes absolut primære opgave i biosfæren er at binde energi fra Solen i sukkermolekyler. Energi som planterne selv og stort set alle andre organismer skal bruge for at overleve.

F.eks. bruger du konstant, hvad der svarer til ca. 200 watt, hvis du sidder og læser denne tekst. Du bruger lidt mindre når du sover, og lidt mere når du cykler på arbejde. Døgnet rundt, år efter år.

Al den energi kommer fra Solen, 150 millioner km væk, og har været igennem en plante før du omsætter/bruger den i kroppen.

Hverken CO2 absorbtion eller energiforsyning til mennesker og dyr har ret meget med biodiversitet at gøre, al den stund, at mange arter forsvinder fordi andre, - ofte invasive arter eller dyrkede- tager over, og de laver lige så meget fotosyntese som de forsvundne. Der er næppe nogen, der drømmer om at udrydde alle planter. Der er al mulig grund til at gøre opmærksom på biodiversitetskrisen og gøre noget ved den, redde hvad reddes kan, men det handler mere om etik end om overlevelse. Men bekymrende er det da at se hvordan planter (og dyr) forsvinder uden at ret mange 'give a damn'. Så lad os slå et slag for botanikken!