Analyse
Læsetid: 3 min.

Den øremærkede barsel til fædre bliver en realitet uden en ordentlig diskussion af fædres rolle

Danske fædre har fra på tirsdag den 2. august ret til øremærket barsel. Men debatten for og imod har paradoksalt nok primært fokuseret på mødrene. Det er meget anderledes end i vores nabolande, hvor man længe har talt om fædres involvering i omsorgsarbejdet
I Norge og Sverige indførte man allerede øremærket barsel for fædre i 1990’erne. Først fra på tirsdag bliver det en realitet i Danmark. 

I Norge og Sverige indførte man allerede øremærket barsel for fædre i 1990’erne. Først fra på tirsdag bliver det en realitet i Danmark. 

Arkivfoto/ Peter Nygaard Christensen

Moderne Tider
30. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Når fædre tager barsel, bruger de mere tid sammen med deres børn. Men over halvdelen af danske fædre tager maksimalt to ugers barsel. Fra på tirsdag får nybagte forældre imidlertid ret til 11 ugers barsel hver. Den ændring har potentiale til at rykke ved fordelingen af barsel og børnepasning i de danske familier. Men hvis flest mulige fædre skal benytte sig af den øremærkede barsel og knytte tætte bånd til deres børn helt fra starten, skal fædrene mere i fokus i den offentlige samtale.

Engang handlede barsel om at beskytte højgravide kvinder fra farlige arbejdsforhold på Europas fabrikker. Arbejderbevægelsen og kvinderettighedsforkæmpere samarbejdede dengang om at beskytte mødre og spædbørn. Over tid ændrede fokus sig: I 50’erne og 60’erne blev de første barselsordninger, der ligner dem, vi kender i dag, indført i Skandinavien. Barslen skulle nu sikre, at kvinder kunne forene familieliv og lønnet arbejde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

I 2005 kunne mænd snildt få 12 ugers barsel. Hvis de ville. Men det var lidt politisk ukorrekt på det tidspunkt at mænd tog barsels tid fra kvinderne.

Det er det så heldigvis ikke længere. Ligestilling for mænd er på vej. Men laaangt fra afsluttet.

fin egenfeldt

Den feministiske kamp er fælles for mænd og kvinder. Den handler om at de såkaldt feministiske værdier skal fremmes i samfundet. Det kan de bedst. hvis det sker hos og af såvel kvinder som mænd. Disse værdier trænes optimalt ved samvær med helt små børn, hvor mennesker genoplever deres egen tid som små. Derfor er den fælles barsel så vigtig. Og derfor er den så stor en udfordring. Drenge, mænd og piger, kvinder tvinges i stigende grad fælles ind under andre værdi strukturer, som de er formuleret af produktion, profitskabelse og markedets logikker. Disse logikker lammer og forvrider vore sanser og vores fornuft så det mest værdifulde for mennesker ikke opdages.

Mænd har fået en eminent chance for at blive befriet eller lettet fra at have båret lønudbytnings byrden længst og mest voldsomt ved muligheden for at lære deres feminine værdier at kende gennem arbejdet med børn i hjemmet. Kvinder tvinges direkte ind under de logikker ved at tvinges ud på arbejdsmarkedet. Som hjemme arbejdende var hun kun tvunget indirekte.

Feminisme af i dag må se samarbejdet mellem mænd og kvinder om at fremme sande værdier - egt. også maskuline - som deres væsentligste mål. Sådanne værdier læres ved omgang med helt små børn. Kvinder har længe haft monopol på denne læring. Mænds enestående mulighed er at bidrage med al deres styrke til at gøre dette monopol til et duo-pol. Det er hårdt arbejde sagde "hannen".

Det er en opgave, der kræver opgør med markedslogikker. Lad os håbe, at dette opgør kan blive styrket af, at feministiske værdier får plads i bestyrelser og direktioner, at de ikke bare undertrykkes der og på vejen ind. Og lad os håbe, at disse værdier kan fremmes både af mænd og kvinder og på en sådan måde, at sande maskuline værdier ikke forulempes. Og lad os så få en dybtgående drøftelse af hvad værdi er. Hvad er feminine og hvad er maskuline værdier og hvad har det med mænd og kvinder at gøre. Efter min opfattelse ret lidt: mennesker er androgyne. Men måske socialiseret i en lidt specialiseret retning.