Feature
Læsetid: 18 min.

I ti år har Serbien været i EU’s venteværelse. Imens sætter Kina sit præg på landet – og dets miljø

Lyden af eksplosioner, tungt støv i luften og forurenede floder plager beboerne i den serbiske mineby Bor, hvor et kinesisk firma i 2018 købte minen. Samarbejdet mellem EU-kandidatlandet Serbien og Kina er blevet intensiveret i de senere år, men der er både miljømæssige og politiske risici ved de kinesiske projekter – og voksende lokal modstand
Roksanda Tasic (på billedet) bor i minebyen Bors fattige »sigøjner«-kvarter, som aktivisten Nada Lukic kalder det. Rundt omkring i Tasics hus er der revner i væggene. Det er, siger hun, følgerne af eksplosionerne fra udgravningen i de nærliggende miner.

Roksanda Tasic (på billedet) bor i minebyen Bors fattige »sigøjner«-kvarter, som aktivisten Nada Lukic kalder det. Rundt omkring i Tasics hus er der revner i væggene. Det er, siger hun, følgerne af eksplosionerne fra udgravningen i de nærliggende miner.

Vladimir Zivojinovic

Moderne Tider
30. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den gamle grå Subaru med det støvede instrumentbræt triller gennem det frodige landskab. Vi er drejet af den smalle landevej og kører nu off-road for at komme nærmere den seneste udvidelse af det kinesiske selskab Zijin Minings mineoperationer i Serbien.

»Stop!« råber Nada Lukic – den lokale aktivist, der guider os rundt – til chaufføren. Døren knirker, da hun stiger ud og er lige ved at glide i den ubrugte sikkerhedssele. Hun bukker sig ned ved bilens side. Da hun igen står oprejst, har hun favnen fuld af lilla blomster.

»Hvis jeg ikke tager dem, så gør kineserne,« siger hun og griner.

Minearbejdet i og omkring byen Bor i det østlige Serbien er et af mange større projekter, som Kina og kinesiske virksomheder har overtaget eller søsat i Balkanregionen og særligt i Serbien. Flere af de pågældende virksomheder har et tvivlsomt generalieblad og anklages for at stå bag forurening, forsøg på at omgå forvaltningsstandarder og for at bruge tvangsarbejdere i Kina.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Der kan man bare se - kineserne er ikke en skid bedre end de canadiske selskaber der forurenede før dem - men én ting undrer mig - hvorfor er der ikke udtalelser fra de mennesker der er i direkte kontakt med forureningen til daglig - de ansatte ? Hvad hedder mundkurv på serbisk ?

Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Hanne Utoft, Peter Beck-Lauritzen, Michael Hullevad, Peter Hansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Vucic får penge, så længe han er præsident. Når han ikke længere er præsident, har han fået så mange penge, at han giver "fanden" i Serbien. Fordi, han er lige så god en despot, som alle andre despoter, der laver "forgældningsaftaler" med kineserne.
Intet nyt i kinesernes fodspor!