Fusk, sjusk og en magtfuld lobby: Derfor smager din olivenolie ofte helt forkert

Du vil ikke finde dig i vin med prop på en restaurant – så hvorfor skal du tage til takke med harsk olivenolie på din mad?
Du vil ikke finde dig i vin med prop på en restaurant – så hvorfor skal du tage til takke med harsk olivenolie på din mad?

Silke Hoelgaard

Moderne Tider
13. august 2022

Forleden spiste jeg på en nyåbnet restaurant i København. En restaurant, som i løbet af få uger er blevet indhyllet i lutter gode anmeldelser – blandt andet af vigtige folk som Politikens Lærke Kløvedal og Berlingskes Søren Frank.

Så nu er der kæmpe venteliste, masser af stories på Instagram og solid hype. Det er drømmen om en restaurantåbning, simpelthen. Og jeg var også glad for meget af maden, vinen var helt vidunderlig, og jeg hyggede mig grundlæggende.

Men én ting skurrede denne aften ved vores bord. Olivenolien. Olivenolien på vores sarte fiskeret var udtalt harsk. Uha. Og i min optik nok til at fjerne i hvert fald en enkelt anmelderstjerne.

Men harsk olivenolie er desværre ikke noget sjældent syn her til lands, omend de fleste bedre restauranter efterhånden har styr på det. For olivenolie er en overset fødevare. I hvert fald god olivenolie. For selv om der står masser af olivenolieflasker i alverdens køkkener med påskriften ’ekstra jomfruolivenolie’ – som burde være et kvalitetsstempel – er det ofte noget harskt og semivæmmeligt noget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det kunne have været nyttigt at vide præcis hvad det er for en rædsom literflaske i Brugsen, vi ikke skal købe. ;-)

Inge Lehmann, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Sven Elming anbefalede denne kommentar
Mathias Petersen

Tak for disse gode tips.

Henrik Nissen

Ikke kun Italien laver gode olivenolier. Den bedste jeg nogensinde har smagt er spansk fra et kooperativ udenfor Barcelona. Jeg havde engang en kokuddannet mand på mit sproghold, som garanterede, at syrisk olie var langt den bedste. Grækenland kan bestemt også noget. Den bedste opbevaring er bestemt metaldåser. Tak for artiklen!

Bjarne Tingkær, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Jeg er ret sikker på det er denne Santagata dal 1907 Økologisk Ekstra Jomfru olivenolie 1 liter Tue Bach Petersen hentyder til. I det hele taget er der mange Ekstra Jomfru Olivenolier, der ikke lever om til deres klassifikation.

https://www.dr.dk/nyheder/penge/kontant/se-listen-otte-ud-af-ni-olivenol...

https://www.dr.dk/levnu/mad/test-ud-af-tre-ekstra-jomfru-olivenolie-er-k...

"Catherine Fogel er Danmarks førende olivenolie ekspert og certificeret smagstester. Hun siger, at det er uigennemskueligt for forbrugerne at vide, om de får det, de tror, de køber. For det er producenterne selv, der skal teste deres produkter, for at bevise at de lever op til EU's krav."

Bjarne Tingkær, Inge Lehmann og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

I denne test klarer Santagata sig også dårligt.

https://oliveoilcph.dk/wp-content/uploads/2020/04/T%C3%86NK-forbrugermag...

Alan Frederiksen
Carsten Bjerre

Jeg blev også træt af at fare vild i junglen af olivenolier. Det gjorde dette par også, så de satte sig for at gøre noget ved det. Jeg køber gerne en karton ad gangen og deler med min datter. Den bedste olie, jeg nogensinde har smagt: https://www.colombani.dk/collections/olivenolie

Peter Beck-Lauritzen

- berlingste Søren Frank? Er han stadig anmelder efter det anmelder-
"mord" han lavede på en restaurant, der ikke ville servere alkohol for Søren Franks mindreårige barnebarn? Føj for berlinger og Søren Frank!

Alan Frederiksen

Peter Beck-Lauritzen
14. august, 2022 - 10:20

Der var også en episode tilbage i 1998., hvor Søren Frank var involveret.
"Antallet af gæster på en thailandsk restaurant styrtdykkede efter, at Berlingske Tidendes madanmelder Søren Frank kom forbi og beskrev, hvordan han, hans højgravide kone og treårige søn blev korporligt smidt ud. Nu er værtsparret på fallittens rand og er blevet tvunget til at sætte huset til salg. Men blev Søren Frank rent faktisk smidt ud?"
https://www.information.dk/kultur/1998/04/madanmelder-kom-forbi

Hen over årene har der været flere udsendelser og artikler i forskellige tyske medier. Emnet har været snyd med levnedsmidler i EU.

Konklusionen var, at organiseret kriminalitet var gået over til snyd med levnedsmidler, da der var meget lidt kontrol med området, straffen mild især i forhold til de store fortjenester.

Undersøgelserne viste også, at lige netop olivenolie var et yndet snydeobjekt. Det er nemt, at lave et sensorisk acceptabelt produkt for forbrugere, der selvfølgelig ikke har den specialviden, der skal til, for at opdage snyd

I gamle dage var der flere forbrugerorganisationer, der startede laboratorier op til kontrol af levnedsmidler fordi snyd med fortjeneste for øje var udbredt, som f.eks. bor i sur mælk eller gips i hvedemel.

Disse laboratorier blev opløst, da kontrollen blev overtaget af staten samt indførelse af love, der regulerede området.

Nu har regeringerne, der hylder det frie marked og bekæmper forhindringer af den hellige konkurrenceevne (red tape på engelsk) slækket så meget på kontrollen og lovgivningen, at snyd med levnedsmidler igen er et større problem.

Det er spøjst, at jo mere frivillighed og selvkontrol der er blevet tildelt erhvervslivet, jo mere kontrol og detaljerorienteret lovgivning er der indført for de svage grupper i samfundet.

Tænk bare på den nidkære virkelighedsfornægtende kontrol i jobcentret, knivloven eller hjælp til mennesker med handicap.

Så vi ligger som politikerne har redt.

Et enkelt fingerpeg er valg af beholder.
Lys harsker olie.
Så producenter, der bruger gennemsigtige beholdere, viser allerede der, at de ikke har respekt for produktet.