Analyse
Læsetid: 10 min.

Kan Den Europæiske Centralbank holde sammen på eurozonen uden at overskride sit mandat?

Den Europæiske Centralbank har lanceret et nyt værktøj, der skal sikre, at Eurozonen ikke fragmenterer, og at Italien ikke glider ud over den økonomiske afgrund. Spørgsmålet er, om det er et nødvendigt krisetiltag eller et dristigt eksperiment, der på sigt vil forværre kontinentets økonomiske udfordringer
ECB har opkøbt så meget europæisk statsgæld, at bankens beholdning af statsobligationer i dag er på 4.200 milliarder euro. Centralbankchef Christine Lagarde har sagt, at man vil finde en måde at afhænde gælden på. Spørger man eksperter, er der dog ikke nogen klar udvej i sigte.

ECB har opkøbt så meget europæisk statsgæld, at bankens beholdning af statsobligationer i dag er på 4.200 milliarder euro. Centralbankchef Christine Lagarde har sagt, at man vil finde en måde at afhænde gælden på. Spørger man eksperter, er der dog ikke nogen klar udvej i sigte.

Stephanie Lecocq/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
27. august 2022

Det har været en hård og prøvende sommer i Europa – ikke kun for Europas indbyggere, men også for Den Europæiske Centralbank, der står over for nye udfordringer i bestræbelsen på at holde hånden under eurozonens økonomi.

Da rentespændet mellem italienske og tyske statsobligationer steg hen over sommeren, gav det anledning til bekymring blandt økonomiske iagttagere. Den stigende rente på italienske statsobligationer har været med til at puste til frygten for, at prisen for den italienske offentlige gæld kan blive så stor, at Italien ikke kan vedligeholde den, og at den italienske økonomi derfor kan kollapse.

Det voksende rentespænd er udtryk for, at investorer har lavere tillid til særligt den italienske økonomi, og at de derfor kræver en højere præmie – rente – for at købe italienske statsobligationer.

For at modgå den stigende rente har Den Europæiske Centralbank, ECB, sat hårdt ind, og i juli lancerede banken et nyt såkaldt anti-fragmenteringsværktøj, dens nyeste våben mod spekulationsdrevne udsving i det europæiske rentespænd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:

"Vi ved fra eurokrisen, at usikkerheder omkring et enkelt lands tilbagebetalingsevne – dengang Grækenland – kan skabe usikkerheder for euroen, til skade for alle medlemslande".

Som jeg forstod politikken i EUs institutioner i forbindelse med eurokrisen var "problembarnet" snarere Italien end Grækenland.

Den græske økonomi er lille i forhold til den italienske, men for at bevare tilliden til, at man i EU i forbindelse med en forværret krise i italiensk økonomi var villige til på en afgørende måde at komme landet til hjælp, var man i EU nødt til også at demonstrere denne villighed i forbindelse med krisen i den græske økonomi.

Michael Hullevad

Euroen blev kick startet i strid med Bernard Connolys anbefalinger (han var EUs cheføkonom, ind til han udgav "The Rotten Hearth of Europe"). ECU, hvem husker den? Det var en fleksibel "valuta", køber og sælger afregnede i henhold til finansmarkedets valuta kurser. Sælger var garanteret betaling i egen valuta! Det var langt bedre end en fælles valuta, markedet var frit. Ingen dundertaler og stramme krav om påholdenhed. af hensyn til en teoretisk styrke af den fælles valuta!