
Inden Niels William Holm Hoppe kunne få lov til at begynde i gymnasiet, skulle han tage en intelligenstest. Resultatet gjorde hans mor flov. Niels havde en IQ på over 130, og i et samfundslag, hvor det at skille sig ud ikke var lig med noget positivt, blev sønnens ekstraordinære intelligens heller ikke opfattet sådan.
Jantelovsmentaliteten fulgte Niels gennem livet. Han var egentlig den fødte leder, fyldt med visioner og skæve påfund, men sørgede altid for at sætte andre først, så han ikke selv kom til at fylde for meget.
Stor mand, stor latter
Niels William Holm Hoppe kom til verden i 1941 på Frederiksberg, men gjorde meget ud af at understrege, at han altså ikke kom fra fine kår. Hans far var papirgrosserer, og moren gik hjemme og passede husholdningen og telefonen.
Niels var den mellemste i en søskendeflok på tre, men besad et storebror-gen, særligt over for sin lillebror. De to var i en alder af ni og 13 år på et seks uger langt besøg i Gibraltar, hvor deres storesøster boede med sin udstationerede mand.
Turen til Gibraltar gjorde stort indtryk på Niels. Han nedfældede små noter undervejs om alt, han så, og hjemme i Danmark skrev han det hele sammen til en skolestil, hvori han malerisk beskrev stedets landskaber, mennesker og sociale forhold.
Allerede fra en tidlig alder var han optaget af at forstå de kulturer og historiske begivenheder, der former menneskers verden, og derfor kom det heller ikke som en overraskelse, da han efter endt læreruddannelse specialiserede sig i historie på Danmarks Lærerhøjskole.
Her mødte han Therese Hoppe. Hun var blevet anbefalet et kursus om film og historie, og var solgt, så snart hun trådte ind ad døren til første undervisningsgang og så Niels Holm. Trods sine 194 centimeter, store ører, næse og fødder, fyldte han ikke kun rummet i fysisk forstand, men også med sin gennemtrængende latter og sit smittende engagement. Han var frontløber for nye projekter og blandt andet medarrangør af en teatergruppe under sine studier.

En vigtig opdagelse
Selv om pengene var små i deres første år sammen, skortede det ikke på oplevelser. Med deres to sønner drog de på ferie med Dansk Fællesrejseforening, der arrangerede busture til Sicilien. Bussens bageste sæder blev fjernet, og så blev børn og bagage ellers stablet som sardiner i bagenden, mens nye bekendtskaber blev skabt blandt de voksne.
På Sicilien gjorde Niels Holm en vigtig opdagelse. Therese Hoppe, der ofte reagerede allergisk på rødvin, kunne pludselig tåle den sicilianske slags, og det blev hurtigt genstand for en undersøgelse. Niels Holm sendte en prøve afsted til Steins Laboratorium, der kunne konkludere, at den sicilianske rødvin ikke indeholdt sulfitter.
Niels Holm begyndte derefter at importere vin fra Sicilien, så Hoppe ikke skulle få ondt i hovedet. Projektet greb dog hurtigt om sig, og snart solgte han vin til både venner, restauranter og små virksomheder.
Vinen blev også serveret, når parret inviterede til fest. Niels Holm glemte ofte at fortælle, at han lige havde inviteret otte flere end planlagt, men han sørgede altid for sange, taler og underholdning, og arrangerede lege og skattejagter, så gæsterne kom hinanden ved.
En eftermiddag fandt han blandt andet på, at de skulle lege tøjkæde i Frederiksborg Slotshave til stor forundring for en flok japanske turister, der med deres kameraer fik foreviget det bizarre syn af halvnøgne festgæster.
Niels William Holm Hoppe
- Født den 23. oktober 1941.
- Uddannet cand.pæd. med speciale i historie.
- Direktør i Copydan.
- Bestyrelsesmedlem i Dansk Forfatterforening.
- Død den 14. marts 2022.
- Efterlader sig kone, to børn og tre børnebørn
Den røde sofa
Inspireret af Dansk Fællesrejseforening begyndte Niels Holm og en kollega at arrangere busture, dog med Provence som destination. Her gik dagene blandt andet med lange cykelture rundt til forskellige vinfarme, hvor bussen så efterfølgende kunne samle den feststemte forsamling op.
Hjemme var Niels Holm også initiativtager på diverse projekter. I forbindelse med sit virke som forfatter til undervisningsbøger om film og historie, blev han optaget som bestyrelsesmedlem i Dansk Forfatterforening. Her var han med til at lave formatet Den røde sofa, hvor han interviewede forfattere på en café, som så blev sendt på Den2Radio. Han gjorde meget ud af at forberede sig godt, og hans bøger var altid fyldt med gule lapper og små notater.
I 2009 gik Niels Holm på pension fra sin stilling som direktør i Copydan gennem ti år. Det fik ham dog ikke til at sidde stille. Han var flittig deltager på kurser om historie og filosofi på Folkeuniversitetet, og sammen med Therese Hoppe brugte han store dele af året i Nice.
Turen gik dog også ofte hjem til børnebørnene, altid med gode oste og godter i lommerne.
De sidste to år af sit liv var Niels Holm plaget af en svær demenssygdom, der særligt ramte hans sprogcenter. Det gode humør var stadig at finde i hans gestik, men for Niels Holm, hvis sprog og sociale egenskaber havde været hele hans verden, var det svært ikke at kunne deltage på lige fod med alle andre.
Han døde den 14. marts 2022, 80 år gammel.
Et liv er forbi
På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.
Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.
Seneste artikler
Et liv er forbi: Hendes verden drejede sig om det hjemlige og menneskene omkring hende
23. september 2023Inge Dehn havde sine bedste år sent i livet. Men med tiden aftog kræfterne, og som 90-årig måtte hun indse, at det var på tide med en elektrisk græsslåmaskineEt liv er forbi: Christian Nørgaard høvlede og bøvlede i jagten på det perfekte
9. september 2023Som møbelsnedker var Christian Nørgaard kompromisløs. Han var ikke bange for at skille sig ud – hverken i sin børneopdragelse eller med sin påklædningEt liv er forbi: Ud i landet på en solgul Suzuki
2. september 2023Lynn Dunlap havde sine mørke perioder, men fandt energi i lange motorcykelture. Så pakkede hun malepensler og dåsemad og kørte ud i landet på sin solgule Suzuki