Feature
Læsetid: 15 min.

Mosegården reparerer jord: »Vi vil være et eksempel på den vej, vi synes, landbruget skal bevæge sig i«

En ny bevægelse vil med skånsom dyrkning af jorden og gammeldags ’agronomisk snusfornuft’ skabe et landbrug, der er indrettet til en tid med store klimaforandringer. Det såkaldt regenerative landbrug påkalder sig lige nu stor interesse blandt aktivister og klimabevidste restauratører. Vi har besøgt ét af slagsen i Regstrup og set nærmere på potentialet

Mosegården Jordbrug er et regenerativt landbrug, der producerer grøntsager til 100 københavnere, som hvert år køber en andel i høsten

Magnus Hove Johansson

Moderne Tider
6. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Uden for den gamle lade rasler bladene, og fuglene kvidrer i trætoppene. Der er marker, så langt øjet rækker. Men der er ingen store landbrugsmaskiner, der larmer eller lugt af gylle.

Mosegården Jordbrug, som ligger i den lille by Regstrup lidt uden for Holbæk, er et planteproducerende landbrug. Her dyrkes et bredt udvalg af afgrøder på et lille areal uden brug af maskiner og sprøjtegift. Afgrøderne afsættes til andelshavere i København, som en gang om ugen modtager en pose med friskhøstede grøntsager.

På marken bag laden er Mosegårdens medejer, Tannie Nyboe, ved at bore gaflen på en bredgreb ned i jorden:

»Det er vigtigt at tilføre ilt til jorden uden at ødelægge jordstrukturen,« siger hun. Bredgreben er det største haveredskab, der bruges på marken. I stedet for et skaft i midten har den to i hver side af grebet.

I 2018 købte seks venner Mosegården med dertilhørende 25 hektar jord. Fire har andet arbejde, mens to af gårdens beboere, Tannie Nyboe og Nanna Clifforth, er beskæftiget i landbruget, som producerer mad til 100 andelshavere på en hektar af arealet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

Tak for en oplysende og positiv artikel. Vi prøver i MEGET mindre skala, at dyrke efter samme principper i vores diminutive køkkenhavebede.

Holger Nielsen, Mogens Holme, Steen Piper, Eva Schwanenflügel, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Freddie Vindberg, ingemaje lange og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

Meget spændende. TAK for artiklen.

Holger Nielsen, Inger Pedersen, Steen Piper, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Leanette Nathalia Chresta Jensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Leanette Nathalia Chresta Jensen

Lige lidt tanker, om hvordan vores samfund kan se ud fremadrettet inspireret fra flere forskellige artikler…. Jeg kunne tænke mig et samfund hvor specialister havde et lad os sige betalt job op til 30 timer om ugen. F.eks som landbrugsproducent af bæredygtig mad til lokalområdet lavet på regenerativ jord. Lad os sige sådan et landbrug kunne betale 7 medarbejdere en overenskomstreguleret løn. Resten skulle være frivillige i nyttejob
Alle skal så bidrage med F.eks 7 timer ulønnet arbejde i nyttejob efter interesse.
Landbrug, frugtavl, med børn, ældre, med renovering af bygninger ,maskiner ,inventar eller andet nyttigt arbejde.
Kunne selv tænke mig at bidrage F.eks i øko frugtplantage med at plukke æbler eller ordne og pakke grøntsager på regenerativ landbrug. Så kunne ildsjæle med viden starte sådanne landbrug op med hjælp fra frivillige nyttejobbere. Ikke umuligt og måske nødvendigt

Jacob Nielsen

En meget sympatisk fremgang, som måske kan bruges i Danmark, om ikke andet end til inspiration. Men sagen er den at vi bliver knap 250..000 flere mennesker her på jorden, hver eneste dag.

I micro sammenhæng så ja, hvorfor ikke? Men det duer ikke i macro.