Krig i Ukraine
Læsetid: 10 min.

Russernes krigsforbrydelser er vanvittige – og måske er de også en del af en strategi

Blandt militærfolk er det bredt anerkendt, at kampevnen falder, hvis soldaterne begår krigsforbrydelser. Alligevel synes russerne ikke at holde sig tilbage i Ukraine – senest dokumenteret i en grusom video, hvor soldater kastrerer en krigsfange. Så hvad er det i Ruslands militære kultur, der tilsyneladende fremmer forbrydelser – og kan der være et dybere formål med brutaliteten?
Blandt militærfolk er det bredt anerkendt, at kampevnen falder, hvis soldaterne begår krigsforbrydelser. Alligevel synes russerne ikke at holde sig tilbage i Ukraine

Maximilian Clarke

Moderne Tider
13. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Scenen er grusom og frastødende:

En ukrainsk soldat ligger på maven og vrider sig let på en jordvej. Han er bagbundet og kneblet og trækker vejret tungt, mens formodede russiske soldater håner ham og flytter rundt på ham, så man kan se, at der er skåret et hul i hans buksebag, og hans blege lår og sorte underbukser er blottede.

Bag ham står en mand, hvis ansigt man aldrig ser, iklædt en slags cowboyhat og med blå engangslatexhandsker på. I sin ene hånd holder han en grøn hobbykniv med bladet rullet godt frem.

Manden med hatten bukker sig over fangen og hiver hans underbukser til side. I den omtrent halvandet minut lange video ser man nu, hvordan han med hobbykniven skærer den lidende fanges testikler af.

»Det er voldsomt modbydeligt«, siger Carsten Rasmussen, der er brigadegeneral i Forsvaret og indtil for nylig var Danmarks forsvarsattaché i Moskva.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

olivier goulin

Det bør ikke overraske nogen

Det starter allerede under værnepligten. De russiske kaserner er berygtede for et gennembrutaliseret miljø med vold og voldtægt af de svageste værnepligtige. Der dør adskillige hvert år på de russiske kaserner. Det ligger desværre nok bare i kulturen, men det er formentlig ikke meget anderledes i Ukraine. Russernes gundlæggende problem i denne krig er jo, at de har konfronteret en modstander, der i bund og grund deler deres mentalitet. Derfor får de kamp til stregen.

Men det var jo også Putins egen præmis for krigen: 'Det ukrainske folk er russere; de er en uadskillelig del af russisk historie'

/O

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen, Martin Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Krig er modbydelig, der er ingen humanistiske "streger i sandet"! Bestialsk!
Send flere våben til Ukraine og send Putin hjem!

Holger Nielsen, Lillian Larsen, Frederik Lundby, Claus Voltelen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Peter Hansen, Willy Johannsen, Fam. Tejsner, Marianne Fisker og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

At der er noget helt galt med det russiske regime og hovedparten af den russiske befolkning – og deres vestlige medløber – har vi oplevet lige siden 24. februar.

Noget jeg ganske enkelt ikke fatter: Hvorfor russerne lige fra invasionens start udsætter civile ukrainere for tortur? Det giver hverken militært eller ud fra deres påstand om, at de er kommet for at befri ukrainerne, nogen som helst mening.

Vi må blot konstatere, at sådan er russere nu engang, når de som gale hunde bliver sluppet løs på uskyldige og forsvarsløse mennesker. Butja nævnt som eksempel. https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-04-04-efter-et-doegn-med-haarde-ankla...

Jeg har siden hørt og set om så mange lignede tilfælde, at jeg efterhånden prøver at undgå det. Jeg får kvalme.

Et eksempel kan jeg ikke få ud af hovedet: I en aflyttet telefonsamtale fortæller en soldat sin mor, at han har hjulpet FSB folk med et hente og bringe ukrainere, som skal tortureres – åbenbart en almindelig arbejdsdag for FSB folkene. Metoden bestod i, at FSB folkene stikker et plastrør op bag i fangen. Inden i plastrøret er der stukket et stykke pigtråd, og når FSB folkene trækker plastrøret ud, bliver pigtråden siddende. FSB folkene kan så trække i og dreje pigtråden!
Jeg kan ikke huske, om soldatens mor lo.

Men det har jeg hørt andre mødre gøre i aflyttede telefonsamtaler, hvor torturen bliver beskrevet i detaljer. Som da en soldat beskrev de ”21 roser.”
Jeg vil undlade en beskrivelse.

Jeg ved ikke, hvordan andre oplever den slags. Måske lige som soldaternes mødre, at sådan fortjener ukrainerne det.
Der gik et par måneder, før jeg selv var i stand til at fortælle om det her. Det ryster mig stadigvæk.

Søren Veje, Holger Nielsen, Christa Una Ryholt, Lillian Larsen, Nels Friis Christensen, Fie Ankjer Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lasse Schmidt, Jens Christensen, Steffen Gliese, Dan Jensen, Torben Bruhn Andersen, Peter Hansen, Kristian Larsen, Inge Lehmann, Marianne Fisker og Tanja Sandved anbefalede denne kommentar
Kristian Larsen

Læren af artiklen er også, at når man gør folk ufølsomme i fredstid, så kan man manipulere dem til meget mere ondskab i krigstid. I Rusland ufølsomgør man mennesker gennem bl.a. autoritarianisme. I Danmark sker det ved at man opløser mennesket til funktioner.

Holger Nielsen, Lillian Larsen, Steen Bahnsen, Fie Ankjer Nielsen, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Dan Jensen, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Klaus Brusgaard

Læg lige mærke til ordlyden “formodede russiske soldater”!
Jeg kender endog mange ualmindeligt søde russere, venlige arbejdsomme, gavmilde - faktisk minder de ualmindeligt meget om andre mennesker.
Al krig er modbydeligt og de der deltager er med på at dræbe andre i en eller anden politisk sags tjeneste. Se på vor politikere, alle lefler de for magten og gør stort set hvad de kan for at få mere af den. Alligevel vælger vi at gå i krig for dem gang på gang.
Derfor nægt at være våbenfør, nægt at acceptere dødens købmænd og deres produkter og sig fra når politikkerne peger på ensidige forsimplede fremstillinger.

Holger Nielsen, erik jensen, Steen Bahnsen, Nike Forsander Lorentsen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Marie-Christine Poncelet, Mikael Velschow-Rasmussen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ja, man skulle have nægtet russere indrejse i Europa, allerede da krigen brød ud, efter min mening. Det burde have været indført samtidigt med at man blokerede de internationale banktransaktioner. Det ville effektivt have sat en stopper for russisk turisme - turister som, helt uden sammenligning i øvrigt, også er berygtede for deres grove opførsel overalt, hvor de holder ferie.

Dette antyder blot, at der til dels er tale om en kulturel mentalitet.
Man finder elementer af det i andre lande i østeuropa - også i ikke-slaviske lande

Indrejseforbuddet er allerede indført i Estland, og mit gæt er at resten af EU nok hurtigt følger efter. Den russiske middelklasse kommer til at betale deres pris for uhyrlighederne

/O

Holger Nielsen, Christa Una Ryholt, Danny Hedegaard, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Mens politisk støtte til Putin ikke har nogen parlamentarisk platform i det danske Folketing, så har det i Forbundsdagen, fordi Die Linkes tre kredsmandater ved forbundsdagsvalget medførte, at partiet alligevel fik en mindre gruppe i parlamentet, selvom det ikke nåede spærregrænsen. Gennem meningsmålinger kan man se, at dets vælgere for en stor dels vedkommende støtter Rusland.

Civiliserede mennesker ønsker sig, at krigens dehumanisering hurtigst muligt ophører, men det kan kun ske ved at krigen ophører. Fredsforhandlinger hænger især på den ukrainske stats ledelse, men for Tysklands vedkommende har kansleren efterhånden mange gange sagt, at der ikke kan blive tale om en diktatfred: Rusland kan ikke besætte en væsentlig del af Ukraine, jævne adskillige byer med jorden, sende millioner på flugt og terrorisere resten af befolkningen for derefter at regne med, at det er udgangspunktet for fredsforhandlinger. Derfor fortsætter krigen indtil videre.

Holger Nielsen, Lillian Larsen, erik jensen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Beskrivelse af de såkaldte 21 roser og en soldats samtale med hans mor som man tilfældigvis fik opsnappet fordi de brugte de ukrainske mobilmaster:

https://www.document.no/2022/05/08/putins-varemerke-bestialsk-dod-for-ha...

Klaus Brusgaard

Yep, nægt kinesere turist visa pga. Tibet, xinjiang osv. statsborgere fra USA pga de millioner af uskyldige quad olie tyveriet i Iraq samt ødelæggelsen af Afghanistan og støtten til Taliban i den af Sovjet støttede stat (der f.eks. forbød tvangsægteskaber, fjernede islamiske love) - her ser man igen polititernes opportunisme med den lille løgner iklædt stamme dress og maskingevær samt AFR involveret i en løgn på hans vej til NATO ledelse. Nåh ja, England var jo også med i den krig så heller ingen visa eller samhandel der.
Hvor er det dejligt at bo i et land, hvor der kun handles efter de reneste principper.

Holger Nielsen, John Andersen, erik jensen, Steen K Petersen, Nike Forsander Lorentsen, Morten Larsen, Flemming Berger, Hanne Utoft og svend christian tychsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

@Peter Hansen

Jeg læste dit link - det burde jeg nok ikke have gjort - pigtråden i plastrøret var slem nok, men de 21 roser er bare så helt afskyelig.
Jeg så det dengang for mig. Og det gør jeg igen.
Det er bare helt ufatteligt - og at man kan snakke helt lidenskabsløst om det med sin mor!

Der er heldigvis anstændige mennesker i Rusland, men resten er krigsforbrydere, eller også har de medansvar for krigsforbrydelserne.
Lige som alle der støtter Rusland.
Den her krig er bare så helt afskyelig - og ufattelig.

Og nu truer Medvedev os - ham som har været Ruslands Præsident! - med at "lave" flere Tjernobyler, også her hos os i Vesteuropa.

Det er så helt afsindigt, at der ikke er ord, som dækker russernes ondskab og galskab.

Holger Nielsen, Christa Una Ryholt, Lillian Larsen, Peter Hansen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg er fuldstændig æklet ved at have læst om disse torturbeskrivelser.

Der er ingen grund til at overgive sig eller forhandle fred med bødler af den slags.

Holger Nielsen, Christa Una Ryholt, Lillian Larsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Nels Friis Christensen, Peter Hansen, Jens Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Kim Lahn
Afviklinger af stater har også i tiden efter 2. verdenskrig været målet for krigshandlinger, og det lykkedes fx. Nordvietnam at få Sydvietnam til at forsvinde.
Selvfølgelig er der én og anden, der spørger sig selv om, hvornår Putin kom på den idé, at han kunne gøre kunststykket efter, men noget sent: Tyskerne opdagede først efter den 24 februar, hvad grunden var til, at gaslagrene var noget nær tomme.

Eva Schwanenflügel

Virkeligheden overgår som altid historien og fantasien når det gælder udspekuleret vold; det skete ikke kun i middelalderen, anden verdenskrig eller Game of Thrones, at mennesker opførte sig som vanvittige psykopater.

Vi må alle erkende, at det er menneskeligt at blive indoktrineret, påvirket, eller tvunget til at være fuldkommen sadistiske og voldelige.

Nogle er mere påvirkelige end andre, nogle tager aldeles mere aktivt del i krigsforbrydelser, men sandheden er, at de færreste af os mennesker kan undsige os for at være påvirkede og dermed forråede.

Det gælder selvklart mere, når man fra barnsben opdrages til, at visse mennesker er mere værd end andre, og dermed er det ikke særligt vigtigt at de bliver sårede eller dør, at de intet har at leve af, eller bliver brugt som slaver.

Den krig Rusland fører er det grelleste eksempel på det man kalder ideologisk ignorance overfor egne påståede idealer der findes.

Holger Nielsen, Lillian Larsen, Lasse Schmidt og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

En til link at læse.
https://svt.se/nyheter/utrikes/det-gar-emot-bade-rysk-och-internationell...

Måske dette kan give perspektiv, mod all denne forvredne russ had og indførsel av at neka visum til russere, som spreder sig som en løbeild i vesten, imod all menneskeret og retfærdighed.

Carsten Troelsgaard

Det er ikke så meget dét at det sker. Det er den russiske accept af det .. der er ingen My Lay beklagelse.

Få lukket turist-grænsen mod øst.
Det er tungt nok at danse med ideen om, at Bulgarien stadigvæk har brug for 70 russiske diplomater (halvdelen af normalen), og de andre grænselandes bindinger. Ruslands fremtid ligger ikke i Europa.

foreignpolicy.com tager det russiske trend som et udtryk for, at det bare er det de vil, ødelægge Ukraine, uden at lægge skjul på det. Fidlerierne med historien handler bare om, at finde et påskud.

https://foreignpolicy.com/2022/08/12/russia-ukraine-war-crimes-genocide-...