Ugens historie
Læsetid: 4 min.

Sådan dukkede en svensk landsby op i Ukraine

Verdens øjne er for tiden rettet mod Kherson-regionen i det sydlige Ukraine, hvor en større modoffensiv er på vej mod de russiske besættelsestropper. Kigger man efter på kortet, kan man her få øje på en landsby med et meget underligt navn
Verdens øjne er for tiden rettet mod Kherson-regionen i det sydlige Ukraine, hvor en større modoffensiv er på vej mod de russiske besættelsestropper. Kigger man efter på kortet, kan man her få øje på en landsby med et meget underligt navn

Jesse Jacob

Moderne Tider
13. august 2022

Hvis Europa var til salg i Tæppeland, ville potentielle kunder nok bemærke tæppets noget, øh … sælsomme vævning. Med huller hér, guldtråd dér og masser af mystiske knuder og sammenføjninger på kryds og tværs af kontinentet.

De underlige forbindelser, som knytter landskaber, historie og folkeslag sammen, bliver vi mindet om i disse uger, hvor ukrainske tropper gennemfører modoffensiv i Kherson-regionen i syd. Lykkes det at jage russerne bort fra områderne vest for floden Dnepr, vil befrierne nemlig på et tidspunkt nå til den lille by Zmijivka og skue ud over byens småhuse og løgkuplede kirker ved flodens glitrende bue, og måske en enkelt soldat vil undre sig over de fremmedartede ord på byskiltet: »Välkommen«, som der står.

Et andet sted i byen vil samme soldat måske kaste et flygtigt blik på det områdes officielt udseende byskilt og undre sig over, hvad det mon betyder det der ord: »Gammalsvenskby«.

For skandinaver er det til at forstå. Gammalsvenskby er en gammel svensk landsby, simpelthen. Mere uforståeligt er det selvfølgelig, at der ligger sådan en ved Dnepr-floden i Ukraine, tæt på Sortehavet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

Hvis man slår et slag omkring Moesgaard Museum kan man - indtil 11. september - se hvordan sllerede vikingerne havde en fremtrædende rolle i det nuværende Ukraine, i øvrigt længe før der var noget der hed Rusland.

Og faktisk er Rus netop betegnelsen på den befolkning, der opstod i og dominerede Kievriget - et miks af nordboer (vikinger) og slaviske folk.

Og hvad er så Rus-land???

Besøg Moesgaard!

Jens Thaarup Nyberg

Der er smænd også en lille by med navnet Nieu York i nærheden - det må være en anden historie.