Interview
Læsetid: 3 min.

»Det vil blive svært at genetablere et fornuftigt forhold mellem USA og Kina«

Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, besøgte i denne uge Taiwan. Kina har reageret med militærøvelser, men er »ikke oppe på den store klinge,« vurderer professor emeritus Jørgen Delman. Han forventer, at besøget forværrer forholdet mellem USA og Kina, men at det ikke fører til en storkonflikt
Nancy Pelosi besøgte blandt andet parlamentet i Taipei under sit ophold i Taiwan

Nancy Pelosi besøgte blandt andet parlamentet i Taipei under sit ophold i Taiwan

Sam Yeh

Moderne Tider
6. august 2022

– Hvor stor en provokation er Nancy Pelosis besøg i Taiwan?

»Det afhænger af, hvem man spørger, men set fra kinesisk side opfattes det som en kæmpe provokation, fordi Nancy Pelosi betegnes som nummer tre i det amerikanske regeringshierarki. Så for Kina er det en provokation, og det er klart, at den amerikanske administration har haft en del at bakse med, i forhold til hvordan de skulle håndtere det.«

– Hvilken betydning får besøget i forholdet mellem USA og Kina?

»Ja, det kan jo næsten ikke blive værre. Det næste skridt er nok at tage fat i diplomatiske relationer eller i værste fald en form for militær reaktion – det tror jeg dog ikke vil ske. Men det er klart, at det vil blive svært at genetablere et fornuftigt forhold mellem USA og Kina i lang tid fremover.

Man snakker om, at der stadigvæk vil være nogle områder, hvor man kan samarbejde, men overordnet kan man sige, at man skraber bunden med det her besøg. Dog er det svært at se, at det skulle føre til ultradramatiske konsekvenser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her