Reportage
Læsetid: 19 min.

Sveriges grønne kolbøtte: En ny industriel revolution er ved at forvandle Sveriges nordlige udkant

I Nordsverige bliver hundreder af milliarder kroner lige nu investeret i grønne gigaprojekter. Det bringer dybe forandringer og masser af nye indbyggere til de tyndest befolkede egne og kan blive en model for resten af Europa. Vi opladede elbilen og kørte de 1.500 kilometer mod nord for at skue ind i den grønne fremtid

Frederik Danielsen

Moderne Tider
27. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Drømme kan antage mange former, for eksempel som et hus på Köpmannsgatan i lillebyen Burträsk i Nordsverige. Sådan er det for 42-årige Severin Hakizimana, der med hustruen Antionette og deres fire børn for bare to måneder siden forlod Stockholm og flyttede 740 kilometer mod nord for at slå sig ned i den lille flække i Norrland.

»Det er dette smukke hus,« siger han og slår ud med armene, ikke uden et anstrøg af ironi, for huset er slidt, skorstenen faldefærdig, vindfanget rustent, køkkenlågerne afskallede og havedammen knastør, men det er stadig et skridt i den rigtige retning.

Trygge omgivelser, hvor børnene kan færdes frit og sikkert, og hvorfra Severin Hakizimana inden længe skal pendle til og fra arbejde og være en del af øjeblikkets måske mest spektakulære nordiske industrisatsning. På gigafabrikken Northvolt Ett laver man batterier til elbiler og er blandt de drivende kræfter i en regulær grøn industrirevolution i Nordsverige, der kan ende med, at Udkantssverige bliver en af den grønne omstillings store vindere. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selv tak, for en glimrende gennemgang af, hvad der forgår der nordpå.

ingemaje lange, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Kenneth Krabat og David Zennaro anbefalede denne kommentar

nybyggarna indvandrarna
og Samerne ? – igen røvrendt af den svenske Stat og det neoimperialistiske socialdemokratiske Folkhemmets IKEA–land – Sverigedemokraterna vil vejre morgenluft med skrårem og hele pivtøjet – den homogene xenofobiske hverdagsracisme er ikke kun Sydsverige.

Michael Petersen

Den grønne omstilling i Nord ødelægger store naturområder og sætter endnu engang Samernes muligheder for at fortsætte deres levevis under pres. Jeg deler langt fra Informations begejstring for den store grønne revolution i Nord.

Karen Pedersen, Per Dørup, ingemaje lange, Torben Skov, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Ruth Sørensen, Olherji Hammer, Kim Houmøller og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

@Michael Petersen "Informations begejstring for den store grønne revolution i Nord."

At der rapporteres entusiastisk er ikke tegn på enighed, men oplagt rejsejournalistik - der adskiller sig fra dybdeborende journalistik, som man med rette OGSÅ kan forvente for sine abonnementskroner.

Claus Nielsen, David Zennaro, Susanne Kaspersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Ja der mangler det kritiske perspektiv, fx hvordan klimaforandringerne vil påvirke adgangen til billig, grøn energi som hele projektet bygger på. Mig bekendt blæser det under en tredjedel af hvad det gør i DK, og vandkraft i Skandinavien er også udsat for meget store svingninger i volumen mv.
Men selvfølgelig skal Sverige forsøge at udnytte mulighederne. Held og lykke!

Morten Balling

Northvolt er en batterifabrik. De laver forskellige litium batterier. Litium batterier er "små" og "lette", og bruges derfor i bla. elbiler, smartphones, laptops. De indgår også i "planer" om at bygge batteribackup til elnettet, når Solen ikke skinner eller når vinden ikke blæser.

I dag kører der over en milliard fossilt drevne personbiler her på planeten (lastbiler og busser ikke inkl.). Dem skal vi have skiftet ud med nogle som udleder mindre CO2. F.eks. elbiler. Problemet er at vi ikke har nok litium. Her i 2022 opgør USGS Verdens litium reserve til at være 22 millioner tons litium, eller 22 milliarder kg. Vi er 8 milliarder mennesker, så reserven svarer til at vi har 2,75 kg litium pr. verdensborger.

World Economic Forum anslår i en ny artikel at vi får brug for 2 milliarder elbiler i "fremtiden" og påpeger samtidig at en elbil i gennemsnit indeholder ca. 8 kg litium i bilens batteri. Sagt på en anden måde så skal vi bruge, hvad der svarer til tre menneskers litium for at lave en elbil. Så må en køre og to andre gå. Samtidig er det enkelt at gange 8 kg med 2 milliarder og få 16 milliarder kg, eller 16 millioner tons. Blot for at lave 2 milliarder elbiler, skal vi altså bruge stort set hele reserven.

Samtidig holder batteriet i en elbil ikke evigt. Et realistisk bud er at en elbils batteri holder ca. 10 år. Dvs. at hvis vi brugte litium reserven på at lave elbiler nok, så havde vi transport i ca. 10 år, og så var dén fest overstået. Samtidig ville der stort set ikke være litium til andre formål, så det er slut med Facestagram og strøm på de vindstille dage.

Derudover er der hele problematikken med hvor energien til to milliarder elbiler skal komme fra? I dag får vi over 80% af vores samlede energiforbrug globalt fra fossile kilder. VE står for få procent, og selvom antallet af vindmøller og solpaneler stiger, går det langt fra hurtigt nok. Nogle, inklusiv svenskerne nævner kernekraft, men vi har ikke uran nok til at det kunne være en løsning i sig selv. Pt. dækker kernekraft ca. 5% af det globale energiforbrug, og uran reserven er anslået til at kunne vare ca. 100 år "med det nuværende forbrug". Hvis vi overgik til 100% kernekraft ville reserven holde ca. fem år!

I fremtiden (den nære) står på energimangel. Vi ser det i dag med gas, benzin og træpiller. Dette er ingenting imod den energimangel vi kommer til at opleve fremover. Vi kan ikke overleve uden energi. Bla. bruger vi 1/3 af vores samlede globale energiforbrug på at producere og distribuere mad til 8 milliarder mennesker. Hvis man fjerner de 80% fossil energi vi pt. bruger fra det samlede forbrug, uden at have et brugbart alternativ, så kommer det til at blive tydeligt at energi ikke kan erstattes af en anden "vare", og dermed resulterer forholdet mellem udbud og efterspørgsel i at priserne for alvor eksploderer. Det samme vil gælde priser på fødevarer.

På den ene side er det Northvolt laver dermed en væsentlig del af en "løsning" på nogle af problemerne, men ligesom med kernekraft er der nogle af tallene som slet ikke hænger sammen. Det ved Northvolt tydeligvis godt, og det er de ikke "særligt gode" til at sige klart og tydeligt. F.eks. skriver de på deres hjemmeside at:

"No battery lives forever. But being upwards of 95% recyclable, they’re always valuable."

95% genbrug! Det lyder jo godt. For godt! Hvis man scroller lidt videre ned ad Northvolt hjemmesiden finder man dog også deres "Sustainability Report 2022".

Her står:

"Goal 2030 - percent of recycled materials in all cells - 50%".

50% lyder mere realistisk, på sigt, omend stadig optimistisk. Bemærk at det er et 2030 mål, ligesom Københavns nu droppede 2025 "klimamål". I dag genbruger man stort set ikke litium, fordi det "stadigvæk er billigere at købe nyt udvundet litium".

Her kunne jeg så citere hvad jeg skrev tidligere: "...og bruges derfor i bla. elbiler, smartphones, laptops". Har vi brug for smartphones, biler og Powerpoint for at overleve? Nej! Men lastbilerne bliver svære at undvære. Har vi brug for at begynde at spare på vores energiforbrug? Ja! Har vi brug for at begynde at prioritere global fødevaresikkerhed højere end søde katte på Facebook eller en elektrisk SUV? I den grad!

Tage Christiansen, Lillian Larsen, ingemaje lange, Torben Skov, Susanne Kaspersen, Nils Lauritzen, Inger Pedersen, Carsten Munk, erik steenstrup dyhr og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

For nu at bevare jahatten på: Batteriproduktionen ses forhåbentlig i sammenhæng med udvikling af blå og grøn brint til det nye nærliggende stålværk. Det er energiteknologisk en sikker grøn erstatning for usikre VEer som sol og vind, og brint skaber typisk en del overskudsvarme, der kan bruges til fjernvarme til de nye byer deroppe.
Men de mangler selvfølgelig stadig et alternativ til litium.

Nike Forsander Lorentsen

Ditlev Palm
Sikken omgang sludder og vrøvl.

Hilsen fra en Norrlänning.

Willy Johannsen

Lad os glæde os over, at det her samtidig er en pind til Putins ligkiste...
Flere af dem, tak....

Nils Lauritzen

Igen rammer Morten Balling lige der, hvor det gør ondt.
Hver gang en såkaldt løsning præsenteres, er det gennemskueligt, at det foreslåede kun er et papirtyndt alibi for business as usual.

@ Nike FL

OK – så
Sverige har ikke ratificeret den Nordiske Samekonvention eller ILO konvention 169(1989) om oprindelige folk i selvstændige stater. Sverige har således ikke i realiteten anerkendt Samer som et oprindeligt kulturfolk. Lappekodisillen fra 1751 fastlagde et sædvanebaseret grundlag for rendriften og Samers rettigheder på tværs af grænser mellem Norge Sverige (Finland) (Rusland).
Sveriges Stat ejer svensk samtlige ressourcer og undergrund hele vejen ned. Kiruna flyttes på grund af fare for sammenstyrtning. Før 1700 boede der stort set ikke etniske svenskere nord for Noppikoski – bortset fra ved flodmundinger til den Botniske Bugt. De uendelige svenske skove er kulturprodukter – naturskove findes næsten ikke. Mange Nordsvenske byer er renoveret i 1950’erne og frem – svensk tømmerbyggekultur er stort set glemt – det meste er malet plåt. Det socialdemokratiske Folkhemsprojekt er for så vidt udmærket tænkt fra Stokholm – det sikrer en vis tilbageholdenhed med alkoholisme social deroute og administration af et enormt ressourcelandskab og ugudelig lettere uciviliseret arbejdskraft. Halvdelen af det dybt forarmede svenske landproletariats udvandring gik tik USA resten til Nord Sverige. Forestil dig at være LGBTQ Same. Selvmordsstatistik. Rendrab. Ulvedrab. Jeg tænker på filmen Jägarna og må gyse over det indebrændte homogene etnosvediska samhällets kvælende skyggesider. Svært at forestille sig hvor let det alligevel må være at komme fra Burundi og bo i Burträsk – et lille hul i jorden.
Men Sverige er pragmatisk og kebab og pizza lige populært som renskarv og Falukorv.
Der er sporadiske kildereferencer til Samer fra før 1500 – men videnskaben er relativt tynd – almindelige svenskeres forhold til Samer og Sápmi tangerer almindelige danskeres til Inuit og Grønland.
Efter Carl von Liné’s ”opdagelsesrejse” til nord i 1737 er der kommet lidt mere systematik ind i billedet. (læs evt. Samisk Etnobiologi, Människor, djur och växter i norr – Ingvar Svanberg/Håkan Tunón ISBN91-578-0347-1). Men Linné’s præutilitaristiske tilgang til verdensnaturen har i høj grad medvirket til at grundlægge den svenske Stats autoritative ressourcetænkning – Staten ejer under hyggeligheden i princippet ALT.
Det er forståeligt at man kan lade sig flippe over at jeg skriver neoimperialistisk – men er det ikke dét ? Socialdemokratisk er vel næppe en anstødssten – dog man ved aldrig – på flere af mine mange bekendtskaber i Norrbotten smagte ordet dårligt i munden – mange syntes hemmeligt at det var forståeligt at nogen pløkkede Palme. Ingen var i tvivl om at Norrland producerer helt enorme værdier til det svenske samfund og Stokholm og kun får en smule retur – Fritstat Norrland er ingen spøg. Sverigedemokraterna har mindst opbakning i Stokholm 11% – 21,6 i Norrbotten og mellem 12 > 22% i restSverige – SD er kritiske overfor rendriften og mener den står i vejen for udviklingen (farvel Samer). Skrårem er sat på spidsen og provokerende – men Sverige har solid elitær højrefløjstradition der lurer lige under overfladen og SD vil jo også kun forandre meget i Sverige – ikke mindst migrationspolitikken – om man er ingeniør eller læge fra et mere eller mindre eksotisk udland kan måske gå an i nød – er man intet er det nok op ad bakke omringet. Sverige er et meget segregeret samfund. Den socialdemokratiske samfundsfornyelsespolitik fra 1920’erne og frem har stort set formået at nedrive mere end 75% kulturarvbevaringsværdige pippilangstrømpehuse i provinssverige – det tilbageværende er indkapslet i gul plåt – håndværksbyggeri og viden stoppede i 1930 (undskyld et sidespring) – men S–projektet gik ud på at oprense Sveriges befolkning fra social deroute druk og armod til lovlydige med lige rät till rättigheterna – de mänskliga och medborgerliga – omfattende byrenoveringer satelitboligområder såre kønt på overfladen men ikke uden bagsideomkostninger som en grøn kolbøtte som artiklen beskriver næppe kan rette på. Det er klart at tyndt befolkede steder som Nordsverige med ryggen mod muren og områder med 0,1 menneske pr. kvadratkilometer ubeboede huse og tomme småbyer er udfordring det er svært at fortrænge og man er omstillingsparat til næsten hvad som helst med kyshånd – at der i Morten Ballings kommentar opregnes problematisk korttidssucces og begrænsede litiumressourcer (Chile Bolivia Afghanistan) uranressourcer (Australien Canada og forbudsSverige) vandressourcer vindressourcer – lidt som at pisse i skohøet for at holde varmen et øjeblik. Og natur det billige skidt er der i forvejen ikke så meget af – det meste er plantet skov siden forrige århundredes afrydninger og ødemarken ikke så øde at det gør noget oversået med kulturarv fra Samer og dem der var der før dem der var der først. Nike FL – du skriver Hilsen fra en Norrlänning – intellektuel etnosvensk homogen ? – ovenstående kommentar – business as usual – same but different – lycka till !

Samerne er et stort og stolt folk, anerkendt som det eneste nulevende urfolk i Europa, men det er et folk uden eget land og behandles ikke med respekt. Läs fx. Ann Helen Laestadius' bog "Stöld" (Tyveri), årets bok i Sverige, 2021. Eller se filmen "Sameblod".

Ditlev Palm har desværre ret i at samerna er Sveriges indianere og behandles respektløst af "grannarna".

Nike Forsander Lorentsen

Ditlev Palm
Ak, ja du kommer med et mega-langt indlæg , til en norrlänning med samiske forfædre og familje der i Norrland. Og jeg siger det igen, sludder og vrøvl. I dag er det virkelige gang i den der i Norr. Måske sku du læse nogle aviser fra norr, NSD og Kuriren, kan holde dig informeret. Lykke til.

William Kern
Samerne er et nomadefolk, som flytter mellem fjeld og kystland med sine rensdyr, så den med at de ikke har eget land er da ikke så mærkligt. De sibirske samer flytter også med sine rensdyr. De svenske samers situation har forandret sig de sidste årtier, det er da også stadigvæk problematiskt mellem nomade folk og fastboende, det har det vel været i lange tider p.gr. af meget forskellige kulturer.

jens christian jacobsen

Nike Forsander - jeg har flere gange lagt mærke til, at du er meget glad for Sverige. Det på trods af din samiske afstamning.
Læs levandehirstoria.se for en noget mere objektiv forklaring på svensk (og norsk) undertrykkelse gennem århundreder, som foregår den dag i dag.
Men de tager fejl?
Du må også gerne forklare hvordan kommende batterifabrik har tænkt sig at omgå kommende luthiummangel og meget stærkt stigende priser på lithium.

Nike Forsander Lorentsen

jens christian jacobsen

Man kan godt være glad for sin kultur, og som svensk med samiske rødder, og Sverige.
Forklare for dig om lithium, det kan du læse aldeles selv om.

David Zennaro

Jeg synes, samer og andre har brug for en diskussion om, hvordan man i fremtiden kan være same på en god måde. På den ene side oplever jeg rendriftssamer, som kæmper med næb og klør for at beholde deres erhverv og den kræver store landområder. På den anden side ønsker de at leve mere eller mindre som os andre med huse, biler, helikoptere mm. Det kræver energi og adgang til ressourcer. De ting findes i Sápmi, og de vil blive udnyttet.

Der er en fornemmelse af, at rendriftssamer kun kan have rener, og kun på den måde, som de altid har haft. Men det er ikke tilfældet. Det er mindre end 1000 år siden, samerne var nødt til at tæmme renerne, fordi de var ved at dø af sult, fordi den vilde renbestand var presset på grund af klimaforandringer. Og i denne vinter, hvor der har været tøvejr med efterfølgende islag, har mange i hvert fald svenske rendriftsamer valgt at fodre deres dyr. Det er endnu et skridt væk fra den oprindelige levevis. Jeg tror, samerne må begynde at tænke mere fremad og se på, hvordan de på bæredygtig vis kan forandre og overleve i fremtiden med de forandringer, som kommer. Både de menneskeskabte som minedrift og energiudbygning og de, som kommer af de globale klimeforandringer.

Men det er klar, at det er svært, for mange samer bærer på en hård kulturel og økonomisk arv.

jens christian jacobsen

Nils Forsander - ikke se, ikke høre, ikke tale.
Du ønsker ikke at se sprækker i dit national-konforme syn på svensk samehistorie og på totalitære industriprojekter mod nord.
Lev med det!

@ Nike FL
Jeg beklager – det lange vrøvl i syntaks og sludrede egenoplevelser.
Der er virkelig gang i den i Norr ! Men for hvem ? – for alle ? – for storindustrien ? H2GS ? Problematikken var bla. om Northvolt en megabatterifabrik kan løse noget som helst problem i den grønne kolbøtte. Måske aflede fokus og holde overlevelseskampen om problemerne på afstand – en tid. En bæredygtige livsform i Norr er næsten ikke eksisterende – uden romantik laster Samer i rendriften 2 etagers dobbelte lastvognstog pakket med rener i pendulfart mellem indlandets sommer– og kystlandets vintergræsning. Snescooter helikopter radio droner over de åbne vidder er teknologisk udvikling ! – men det er stadig rendrift og brugsret – ikke ejendomsret som er grundforskellen mellem de oprindelige og tilflytterne. Nomader og fastboende. Samer er lige så fastboende som svenskere i Norr – der bor Samer i Stokholm med rener i drift. Det handler om fremtid og holdbare muligheder for at leve i en sårbar sociobiotop. Der er ikke ved folketælling registreret samisk etnicitet siden 1945 – det anslås at der må være omkring 20.000 – 50.000 personer i Sápmi som strækker sig over det nordlige skandinavien og Kola. Måske er 5.000 Samer registreret som renejere i Sverige. Er det derfor ikke kun rimeligt at så få selvfølgelig ikke skal have noget væsentligt at sige om de flestes udnyttelse af ”et helt lands” naturressourcer måske hele Verdens og vores allesammens grønne redning med malm og stål og sjældne mineraler de ikke engang selv har interesse i at grave op ? nej de sjove stednavne sprænges bare væk og planeras efter flertalsperspektivets større behov. Lige ret og tilgang for alle medborgere – måske repressiv tolerance ? – måske racisme ? – måske løgn ? – business ?
Samekultur i turistindustrien – som sidegevinst til hundeslædesafari for stenhårde Schweitzerfrancs – er hundeslæde overhovedet samisk ? og det samiske et kommercialiseret eksotisk pitstop med nordlys og puddersne ?
For noget tid siden var der polemik om en sametromme tilhørende Nationalmuseet Danmark (tyveri ?) udlånt til et samemuseum i Norge (”man” stoler åbenbart ikke på at de kan omgå deres eget forsvarligt ?) modargumentet var vist noget med at Norge (d)engang var dansk at Kongen enevældigt ejede Samerne og trommen derfor Vores – basta ! – det eddermaneme pinligt ! Nu er trommen vist alligevel genudlånt på ubestemt tid men ikke returneret. En mængde andre trommer blev dygtigt brændt sammen med shamaner og ukristeligt opsætsige – så én i Alta. Men hvem går op i sådan noget gammelt overtroisk pis med mere mellem himmel og jord og ånd i alting allevegne og næsten lige så vigtigt som mennesker.

De foreslåede medier NSD og Kurieren beskriver skamløs omgang med tyverier og happygolucky ligegyldig kapitalisme i fridrift – falsk bevidsthed og ”en hvid neger” (kan skrives i Danmark) i kanelbullens udkantsskorpe. Og renkræets ubelejlige drev over de store landområder – Samernes forkælede indflydelse ? – hverdagsracismen ? – de homogene lokalsamfund – det er skrælt med rummeligheden i Sverige som på en underdrejet selvretfærdig måde lovpriser den stærkes ret.
Og jeg e l s k e r også Sverige ! Men Sverige er en selvfed kværn – überkorrekt dydsiret og geopolitisk tvivlsomt vammel under den hyggelige fernis. og tjek lige den her
https://www.levandehistoria.se/sites/default/files/wysiwyg_media/rasism_...

Anders Bentsen

Morten Balling, en gang imellem ligger dine tanker pænt langt væk fra virkeligheden. Du ser på den verden du lever i og siger så, at sådan ser verden også ud fremadrettet.
Jeg vil ikke kommentere på Northvolt og de batterier de vil producere i Sverige, men batteri teknologien på verdensplan bevæger sig så hurtigt at det ikke er muligt at give et entydigt billede af hvad der bliver fremtiden, men de batterier der sidder i en elbil i dag, sidder IKKE i en ny elbil om 3år.
Du konkluderer at fordi der kører 2mia fossil biler rundt i dag, så vil vi også få brug for 2mia elbiler. Det er sandsynligvis en kæmpe overdrivelse. Både i USA og Kina bruger man mange ressourcer på at have den førerløse bil på markedet omkring 2025 (Tesla indregner Taxa kørsel med førerløse biler i deres forventede 2025 regnskab) og JEG vil forvente at det kan lade sig gøre at køre i en Taxi for 1kr. per km, og kører du så under 100km dagligt så koster det ca. 2-3000kr. per måned, mens det er langt dyrere at eje sin egen bil - spørgsmålet bliver nærmere, må man overhovedet eje sin egen bil i fremtiden?
Bilfabrikanterne går en hård fremtid i møde når de førerløse biler er en realitet.

Nike Forsander Lorentsen

jane christian jacobsen

venlig hilsen
Nils

Nike Forsander Lorentsen

Sorry, jane christine Jacobsen, sku det være.

Venlig hilsen
Nils