Tillykke til spam: Verdens mest berømte og berygtede dåsekød fylder 85 år

Den lyserøde, bævrende masse har ændret status fra inferiør krigsmad i et forarmet Europa til et næsten kultagtigt indslag i flere moderne asiatiske køkkener
Den lyserøde, bævrende masse har ændret status fra inferiør krigsmad i et forarmet Europa til et næsten kultagtigt indslag i flere moderne asiatiske køkkener

Emma Bloksgaard Koldbæk

Moderne Tider
27. august 2022

Hlløørrppp. Jeg har ikke selv hørt lyden, men det er sådan, jeg tror, det lyder, når man vipper en blok spam ud af den ikoniske blå dåse med den gule tekst: »SPAM«. Et hlløøørrp, der ifølge den amerikanske producent, Hormel Foods, har lydt langt over otte milliarder gange, siden produktet blev lanceret i 1937.

For mange er spam arketypen på såkaldt Mystery Meat, altså et udefinerbart kødprodukt, der kan indeholde hvad som helst. Men egentlig er opskriften ret simpel: kød fra grisens bov, en anelse skinkekød, vand, salt, sukker, kartoffelstivelse og nitritsalt. Det lyder tilforladeligt bortset fra, at fedtindholdet på hele 32 gram pr. 100 gram, kombineret med betydelige mængder salt, nok vil få de fleste ernæringseksperters hjertekamre til at klapre som kastagnetter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Lindstrøm

Ang. artiklen om spam: Man kunne godt have nævnt, at det lige præcis skyldes Monty Python-sketchen, at de mange uønskede reklamer på internettet har fået navnet Spam.

Eric Erichsen, Dennis Tomsen, Eva Schwanenflügel, Jesper Eskelund og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Marianne Rosenkvist