søvn
Læsetid: 12 min.

Vi ved, at dårlig søvn er usundt: »Det næste skridt er, at vi får flere behandlingsmuligheder«

Der er en tæt sammenhæng mellem dårlig søvn og psykiske sygdomme som angst og depression, og et nyt dansk studie viser, at patienter med søvnsygdomme også er overrepræsenterede i selvmordsstatistikken. Heldigvis kommer der stadig mere fokus på søvn i sundhedsvæsenet – og på at lave tilbud til de patienter, som sover dårligt
Moderne Tider
6. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her
Når 31-årige Michella Birkholm, der lider af angst og depression, ikke har sovet eller har sovet dårligt, har hun store humørsvingninger dagen efter. Og hendes kognitive udfordringer er mere udtalte, fortæller hun

Når 31-årige Michella Birkholm, der lider af angst og depression, ikke har sovet eller har sovet dårligt, har hun store humørsvingninger dagen efter. Og hendes kognitive udfordringer er mere udtalte, fortæller hun

Magnus Hove Johansson

»I nat har jeg slet ikke sovet,« siger Michella Birkholm. Hun er 31 år og lider af både angst, depression og kognitive forstyrrelser. Og så sover hun ofte meget lidt – eller slet ikke. Inden hun går i seng, tager Michella Birkholm altid to indslumringspiller: »Men i går virkede de ikke,« fortæller hun. I stedet for at sove har hun ligget hele natten med et væld af tanker.

»Der er alt muligt, der bare kører rundt. Hvordan mit liv kunne have set ud, hvis jeg havde truffet nogle andre valg. Om jeg kunne have haft det bedre? Hvorfor jeg ikke har gennemført en uddannelse? Om det bare er mig, der ikke kan tage mig sammen? Sådan nogle ting.«

Michella Birkholm er vokset op i Odense og bor i dag i den lille by Humble på Langeland sammen med sin kæreste og sine fire hunde. Tidligere har hun haft sit eget rengøringsfirma og arbejdet som handicaphjælper, men hun måtte opgive begge dele, og i dag er hun på kontanthjælp. Søvnbesværet har stået på i de seneste to år og er i dag en del af hendes sygdomsbillede, og om natten, når hun ikke kan sove, smelter det hele nogle gange sammen, fortæller hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Nej, dårlig søvn skal langtfra - kun - behandles i sundhedsvæsnet. Det handler om vores livssituation og livsstil - om det vi spiser og drikker - og hvornår på døgnet vi gør det - om god udluftning i hele boligen - om hvor mange skærme vi kigger på og hvornår på døgnet vi gør det - om alkohol og stoffer - om belastninger i arbejdslivet og på uddannelserne - om sorg og dårlig balance mellem arbejdsliv og familieliv. Om ensomhed. Det er i sig selv usundt at sove alene. Forskningen peger på, at de der sover sammen med en eller flere - inklusive dyr - det handler om bankende hjerter og åndedrag - lever længere og har bedre søvnkvalitet.

Ole Svendsen, uffe hellum, Frank Hansen, Steffen Rahdoust Boeskov, Gitte Holmen, Brian W. Andersen og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar

@margit Johansen

Men det er jo som med så meget andet i vores individualiserede, naturvidenskabelige nuværende verden: DET er HELT SIKKERT individet, der har fysiske og psykiske "apparat- og systemfejl", der skal kureres med helst piller (læs: ofte symptombehandlinger, der skæpper godt i den naturvidenskabelige og især profitdrevne medicinalindustris pengekasse) og ellers via andre individuelle psykodynamiske tiltag, så DU kan blive "kureret" eller "måske endda ligefrem gen-opdraget", hvis det vurderes, at det står skidt til med din moral. Det er ikke de forskellige strukturelle og systemiske vilkår og systemer omkring det enkelte menneske og i samfundet og verden generelt, der skal "kureres" - siger magteliten.

MEN som efter min mening hurtigst muligt BURDE blive "kureret" - men det kan der jo ikke tjenes helt så mange penge på .... "en kurering" af vores individualistiske, dehumane samfunds strukturer og systemer ville indskrænke den nuværende verdenselites og BIG BUSINESS frihed - opnået via en dygtigt udført markedsliberalisering af hele verden - til at gøre, som det passer dem, dvs. konkret sætte en stopper for deres akkumulering af al magt og vælde på ganske få hænder. Så det sker nok ikke - eller måske der kunne være håb forude?

Det gør jo en forskel, hvordan fx verdens magthavere har tilrettelagt

1) hvilke og hvor mange fødevarer, der kan produceres og købes, hvad der tillades at blive kaldt "menneskeføde", hvor megen hungersnød der tillades i verden, hvor megen landbrugsjord og naturskov, der ødelægges med gift i kortsigtet profitøjemed, hvor meget medicin, der må kommes i de dyr, vi skal spise - find selv på flere. Fx har jeg læst i Naomi Kleins bog "Chok-doktrinen", hvordan fx den amerikanske stat og BIG AGRA for mange år siden gik sammen og for skattekroner udviklede burgerne, så der kunne tjenes på billig, hurtig og dårlig mad - et koncept der under den snart uregulerede kapitalistisk markedsliberalisme har udviklet sig til at være noget værre hundeæde, lavet af billige og dårlige råvarer og en masse kemi, der næringsmæssigt er lig nul og som er med til at gøre masser af (fattige) mennesker overvægtige og give dem sukkersyge (og sikkert også en masse andre sygdomme). MEN nogle siger jo her, at Bill Gates har en plan: luk konventionelle landbrug (som de indtil videre nu skal i Holland og Canada) og spis insekter og laboratorieproduceret kunstigt kød - velbekomme

2) hvordan vi arbejder, hvornår vi arbejder, hvor meget vi arbejder, under hvilke fysiske og psykiske vilkår vi arbejder under, OM vi har et arbejde eller hvordan man "mødes", når man ikke kan arbejde - fx vildt høje pensionsaldre, som har stor social slagside - spændende praksis omkring "arbejdsevne", der skal udnyttes, om den er nok så lille (læste i går om en, der fortalte, at han arbejder 1½ time hver dag og bliver fragtet i taxa betalt af jobcentret frem og tilbage til/fra jobbet. Men arbejde, det skal han. Før i tiden var det endnu værre: Hvis man kunne arbejde 15 min om ugen, så skulle man stille og arbejde 15 min. Og de mange eksempler på, at syge "lige pludseligt" er kureret på Jobcentrent af baglokale-læger; at dødsyge mennesker skal arbejde eller i hvert fald stå til rådighed, så længe de stadig kan "så oprejst"; at der er "installeret" grobund for social kontrol og udskamningorlængelse i forlængelse af statsnarrativerne Dovne Robert, Fattig Carina og "De brune fra Ghettoen", der uretmæssigt stjæler alle dine penge ...... hvor man så lige glemmer at fortælle, at verdens rigdomme i dag og i højere og højere grad er samlet på ganske få hænder hos BIG BUSINESS, dvs. hos dem, der retteligen stjæler dine penge - og har fået lov til det af vores magthavere - fordi magthaverne reelt ER = BIG BUSINESS). Men sådan er der jo så meget.

Jeg kender naturligvis ikke hende damen i denne artikel og derfor heller ikke hendes såkaldte sygdomsforløb - men måske det kunne tænkes, at både søvn, psyke, livskvalitet og arbejdsevne- og mulighed blev markant bedre, hvis ikke hun konstant skulle "udskammes, fattigøres, køres rundt med og trues i Jobcentermanegen, der bliver mere og mere forrået", men at man tog en 360 grader analyse på hende. Hun har været selvstændig erhvervsdrivende - i dag går hun og slår sig selv oven i hovedet med, at hun som menneske, som individ er dum, doven og er vildt angstplaget. Der må være noget her, der ikke stemmer!?

Igen: jeg kender ikke hendes historie, men det ville i øvrigt være interessant også at have mødt andre typer danskere i artiklen, der heller ikke kan sove og hvilke problemer, de har fået, hvad enten psykiske problemer medfører søvnproblemer eller omvendt. Hvad med fortravlede akademiske småbørnsforældre - har de også søvn- og stressproblemer, der "bare" er gemt væk? Hvad med gymnasieelver på et af de "fine" gymnasier - sover de godt? Hvad med studerende, der mistrives på et konkurrenceudsat studium? Hvad med de ældre, der må arbejde trods nedslidte kroppe - har de også søvnproblemer, der er kommet af (livs-)stress eller hvor søvnproblemer har skabt (endnu mere) (livs-)stress? Eller de ældre, der ikke kan få et job - hvordan sover de? Hvorfor skal vi lige høre om en kontanthjælpsmodtager på Langeland - "Under-Danmarks-Bashing?"

3) hvordan mange bruger store del af deres fritid på social medier, også fx om natten for børns og unges vedkommende - tror pokker de sover dårligt ligesom deres hjerne jo konstant er i "beredskab" og "oppe at køre". Og tillige udvikler psykiske problemer pga. medierne med al dens had, nedrakning, mobberi mv. Magthaverne har her dels tilladt, at hele verdens befolkning så vidt muligt har fået installeret flest mulige "elektroniske devices", der tillige hele tiden skal skiftes ud med nye modeller (igen kortsigtet profit). Man har ligeledes tilladt, at alverdens befolkning potentielt er blevet "dopamin-afhængige" via mobiltelefonen, at alle døgnet rundt skal være på, fordi man derved får sit kick. Og som ødelægger søvnen for rigtigt mange mennesker.

Som jeg plejer at formulere det, så R.I.P. "Strukturelle vilkår" - verden af i dag er blevet indrettet (af vores magthavere), så ALT udelukkende kan føres tilbage til DINE INDIVIDUELLE VALG. Og går det DIG skidt, så har du udelukkende DIG SELV at takke. DU kan bare tage DIG sammen og trække nogle bedre VALG. Her naturligvis ikke et eneste ord om, at de fleste mennesker ikke har nogle særligt store ord at skulle have sagt. Men sådan er der jo så meget ...

Estermarie Mandelquist, Ninna Maria Slott Andersen, Eva Schwanenflügel, Peter Wulff, Inge Nielsen og Steffen Rahdoust Boeskov anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Kunne sammenhængen mellem dårligt humør og manglende søvn, skyldes at mennesker har svært ved at falde i søvn, når de er bekymrede? Det bliver ofte fremstillet omvendt. At manglende søvn fører til dårligt humør. Ved vi dét, eller er vi ude i en klassiker, værende at korrelation og årsagssammenhæng ikke er det samme?

Ole Svendsen, Peter Wulff og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ideen om at industrien bedst hjælpes med noget tvangs-arbejde, er vanvittig.

Hvis en arbejdsopgave er nødvendig for et firmas drift, så må job-centeret træne firmaet i, hvordan de kan gøre arbejdsopgaven attraktiv, så en arbejdssøgende vil vælge deres virksomhed.
- Respekt for opgaven og dens udførelse, og for personen, der løser opgaven.
- Fornuftig løn, som står i forhold til vigtigheden af opgaven og den nødvendige træning, og eventuelt fysisk besvær og ubehag.
- Plan om kontinuerlig træning på arbejdet, så en udefrakommende først opkvalificeres til at løse opgaven, og gradvist optrænes til den næste arbejdsopgave, imens en ny bliver trænet op.
- Respekt for både dem, der ikke skal videre i deres karriere, og for dem, som bare midlertidigt løser opgaven, mens de bliver klar til næste niveau.

I stedet for at tvangs-aktivere arbejdsløse og syge og nedslidte og demoraliserede mennesker, så skulle vi se på, hvorfor nogle ansættelser bliver betragtet som lorte-arbejde. Der er jo nok en grund til, at ingen ønsker at arbejde for dem.

Måske skulle vi starte med de såkaldt underbemandede funktioner i det offentlige. Det er jo ikke sikkert, at der skal betales en højere løn; muligvis drejer det sig bare om respekt, autonomi i planlægningen, autonomi i udførelsen, fornuftige karriereveje.

Jeg siger ikke, at det altid er skide skægt at tørre røv og vaske lokummer, men alle vi forældre har jo gjort det i mange år, med glæde, fordi vi håber på de små menneske-larver engang bliver successfulde og kan klare sig selv.

Millioner af amerikanere arbejder hver dag frivilligt, de får ikke en krone for det, måske dækket nogle af deres omkostninger, men de fleste af os elsker jo at arbejde, hvis der er respekt om vores funktion, selv hvis der er nul kroner på bordet.