Center for vild analyse
Læsetid: 4 min.

En 11. september-joke gik over stregen. Så fortalte Gilbert Gottfried bare en, der gik længere

I krisetider har vi det med at lede efter noget at grine af. Af og til bliver morskaben dog mere diagnostisk, end det er rart at tænke på
Standupkomiker Gilbert Gottfried, som døde i april i år, var blandt andet kendt for sin ikoniske fremførelse af joken ’The Aristocrats’ ved en såkaldt roast af Hugh Hefner.

Standupkomiker Gilbert Gottfried, som døde i april i år, var blandt andet kendt for sin ikoniske fremførelse af joken ’The Aristocrats’ ved en såkaldt roast af Hugh Hefner.

John Shearer/AP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
10. september 2022

Tre uger efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001 deltog komikeren Gilbert Gottfried i en såkaldt roast, hvor komikere og skuespillere fortæller platte og vulgære vittigheder om en udvalgt hovedperson. Det var første gang, der var standup i New York efter angrebene, og stemningen var en smule anspændt. Alle trængte til at grine, men hvad kunne man egentlig tillade sig?

Gottfried valgte en risikabel strategi. Han startede med at sige, at han havde forsøgt at få et direkte fly hjem til Los Angeles, men kun kunne få en afgang, der også havde et stop ved Empire State Building. Det faldt ikke i god jord. Folk buhede, og én råbte »too soon!«

Gottfried valgte imidlertid at svare ved at skrue markant op for blusset. »Okay,« sagde han og begyndte så at fortælle vittigheden med titlen The Aristocrats, der altid har den samme opbygning og den samme punchline: En familie møder op hos en agent, der søger talenter til optræden. Den viser ham sit ’nummer’, som indebærer den ene overskridelse efter den anden med incest, dyresex, afføring og urin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her