Vladimir Putin
Læsetid: 4 min.

Analytikere spekulerer: Hvad vil der ske med Rusland, hvis Putin falder?

Hvilket Rusland kan vi imødese, hvis Vladimir Putin falder som følge af russisk krigsnederlag i Ukraine? Selv om dette udfald på ingen måde kan tages for givet, er diskussionerne om et Rusland efter Putin allerede begyndt
Et nederlag i Ukraine kan resultere i Putins fald, mener Nicolas Tenzer, redaktør på det franske politiske tidsskrift Le Banquet.

Et nederlag i Ukraine kan resultere i Putins fald, mener Nicolas Tenzer, redaktør på det franske politiske tidsskrift Le Banquet.

Sputnik/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
1. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Nok skal man ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, men i sin aktuelle inkarnation forekommer den russiske bjørn alligevel så udfordret, at mange internationale analytikere på det seneste er begyndt at spørge: Hvilket Rusland vil vi få, hvis – eller måske ligefrem når – Putins diktatur falder?

Nicolas Tenzer, redaktør af det franske politiske tidsskrift Le Banquet, forudser i et essay på netplatformen Substack, at Ruslands skæbne vil blive afgørende formet af, hvordan Putins undergang konkret falder ud.

Flere scenarier kan tænkes. Putin kan selvfølgelig lide en naturlig død i embedet. Han kan blive for syg til at regere. Han kan blive afsat af sin egen inderkreds eller væltet ved en folkelig revolte. Men det vil ikke så meget være beslutningen om at gå i krig mod Ukraine, der udløser hans fald, forudser Tenzer. Snarere hans forkludring af krigen eller manglende evne til at vinde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvad vil der ske med Rusland?
Det kan sagtens blive meget værre.
Jeg skal ikke forklejne Sovjetunionens demokratiske og humanistiske elendigheder. Jeg vil snarere stille spørgsmålstegn ved opfattelsen af ideologi som Ruslands farlige onde.
Sovjetunionen byggede på ideologi i en ideologisk tidsalder.
Putin forsøger at ideologisere det, der er hans eget iskolde kleptokratiske og mafiøse personkult og regime.
Nu har vi måske en farligere situation, end vi nogensinde havde med Sovjetunionen - måske fordi Vesten var så fikseret på ideologi som fjendebilledet.
Putin kunne kun være bedre end USSR-lederne, tænkte man. Alene fordi Putin ikke var kommunist.
Og midt i illusionen har vi så nedlagt det meste af forsvaret og atombunkerne med.

Michael Hullevad, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Claus Nielsen, Holger Nielsen, Jacob Nielsen og olivier goulin anbefalede denne kommentar

Ingenting eller værre. Det er et system. Det står og falder ikke med Putin men med en klasse af kleptokrater der er eksperter i undertrykkelse.

Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Bindesbøll og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Lad os håbe spørgsmålet overhovedet er relevant

Er der noget efter Putin? Vil han efterlade sig andet end en rygende hob i et koldt ubeboet univers ?

/O

Anders Thornvig Sørensen

Det er jeg faktisk temmelig ligeglad med. Så længe den frie verden kan og vil forsvare sig mod dem, kan de indrette sig som de har lyst til.

Er enig i at et ydmygende nederlag er den bedste mulighed for positive forandringer i Rusland. Dem til højre for Putin råber højt, men udgør vist kun 15 %.
Strategien med at sørge for , at Rusland ikke vil kunne lave noget tilsvarede de næste mange år syntes rigtig. USA har lige bevilliget yderligere 18 HIMARS samt 150 Hummere mm. Tak USA. Så mangler vi bare kampvogne Tyskland,.

Michael Hullevad, Torben Bruhn Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

" Så mangler vi bare kampvogne Tyskland,."

En pudsig detalje er at Schweiz har flere Leopard kampvogne end Tyskland

https://en.wikipedia.org/wiki/Leopard_2

Jeg er også overbevist om at det sagtens kan ende med at blive meget værre. Anna Politkovskaja beskrev Ramzan Kadyrov som en ny Stalin. Stalin var fra Georgien, som grænser op til Tjetjenien. Herfra stammer Ramzan Kadyrov, som konstant presser på for at Putin skal anvende atomvåben i Ukraine. En person som med største fornøjelse deltager i tortur af sine tilfangetagne modstandere. Stod han bag attentatet på sin far?
Hvis han virkeligt skulle ende som Ruslands leder, så står både russerne og verden med et ækelt problem.

Som jeg ser det, står sprængningerne i Østersøen som et "point of no return". Uanset hvem som har sprængt dem. Det lukker i alt fald munden på de, som mener at man skal sælge Ukraine for at få gasledningerne åbnet igen, da det nu har lange udsigter.
Putins rædderlige tale og annekteringen af østukraine er et andet. Hvis de forsvarer østukraine med atomvåben fremfor at acceptere nederlag... hvad så?

Michael Hullevad og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Rusland er formentlig nået derrtil hvor USA, på sæt og vis, var med Vietnamkrigen i 1968. Man fører en krig, hvis berettigelse man tror fuldt og fast på, men som man ikke har en kinamands chance for at vinde, forde landet fordi en oplyst ungdom unddrager sig militærpligten efter bedste evne. Intelligensiaen har for længst sagt fra og præsidenten spedjer mere og mere længselsfuldt, men i alt hemmelighed naturligvis, efter EXIT.

Hvem der bliver Ruslands "jordnøddefarmer" kan vel egentlig være lige meget, det vigtigste er at han ikke gør noget stort væsen af sig, andet end at benåde Putin og skabe ro på bagsmækken og så selvfølgelig erkende nederlaget udadtil, med henblik på at komme videre med forretningen Rusland.

Peter Beck-Lauritzen

Sælge ukrainsk jord, for at lefle for kleptokraten Putin? Det er da en hjernedød kortslutning! Putin har to muligheder: vind eller forsvind. Send flere våben og Putin hjem!

billedklip fra Putins tale i Kreml – kamera panorerer ud over publikum politikere apparatchiks stenansigter ubevægelige stive – alligevel hér og dér et skråt øjeblink trækning i en mundvig – en enkelt smiler svedent bevæger læberne til ord på russisk(?) til sidemand – jeg kan ikke mundaflæse – hvad siger han ? bifalder han spotter han ordene – påfaldende – ingen andre smiler
svært at forestille sig ALLE tilstede er for – Putin – måske sidder en eller fem og tænker at ordene er en bizar omgang historie eller de ser en de facto slået alenestående mands neglekrads ned af magtens piedestal – billeder fra 30’ernes Moskvaprocesser flimrer – begejstringen var større måske også angsten – måske har ansigterne ikke andet valg end at holde masken for enhver pris – måske venter de bare
vil den næste i rækken af Kremls diktatorer være mere kynisk mere pragmatisk trække Putins ord tilbage – i det mindste for at undvige den for ALLE tabte atomkrig i Europa og hele vejen i baglandet til Kamtjatka – skræmmebilleder – drømte dem i nat

"Dem til højre for Putin råber højt, men udgør vist kun 15 %."

Ja. Det er dog dem med penge, våben og kontrol over politi, efterretningsvæsen, Duma og fængsler.