Stambord
Læsetid: 4 min.

Vi bør behandle kaffe, som var det vin

Aeropress? Lysristning? Florale noter? Danskernes kaffevaner er ved at ændre sig, men det kan være svært at gennemskue, hvad det hele drejer sig om. Så her er en guide til kaffejunglen
Aeropress? Lysristning? Florale noter? Danskernes kaffevaner er ved at ændre sig, men det kan være svært at gennemskue, hvad det hele drejer sig om. Så her er en guide til kaffejunglen

Emma Koldbæk

Moderne Tider
1. oktober 2022

Vi har næsten alle sammen et forhold til kaffe. 86 procent af de danske mænd drikker det, og 76 procent af kvinderne gør det samme, og Danmark indtager pladsen som det fjerdemest kaffedrikkende land i verden.

Men over det seneste årti er antallet af specialkaffebarer vokset og begyndt at skubbe til vores kaffevaner. Det kan gøre kaffedrikning mere spændende, men det nye fokus på bryggemetoder, behandlingsprocesser og produktionsmetoder kan også virke kompliceret og uoverskueligt.

For hvad er det, disse specialkaffetyper vil, når de snakker om lysristet kaffe og efterhøstbehandling?

Grundlæggende handler det om at skærpe vores sanser for, at kaffe kan være et enestående produkt, der har lige så mange og nuancerede aromaer som vin. Kaffe er jo faktisk et bær, og det kan man også smage – hvis man vel at mærke behandler kaffen ordentligt og er villig til at betale mere for den, end mange er vant til.

Så her kommer en guide til, hvad du bør fokusere på, hvis du vil have den bedst mulige kaffe.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Stort indtag af kaffe vasker magnesium ud af kroppen.

Manglende magnesium kan især hos ældre og stillesiddende forårsage voldsomme kramper i fødder, ben, lægge og lår.

Skal man indtage ekstra magnesium - frem for at se, om nedsat kaffeforbrug hjælper på kramperne - er det bedst at bruge olie-spray-versionen, fordi magnesium optages bedst gennem huden, hvor den behøves.

Lise Lotte Rahbek

Ligesom med vin drikker jeg ikke udelukkende kaffen for smagens skyld men også for effektens. Det er jeg nok ikke alene om.
Til gengæld finder jeg snobberi irriterende; om kaffe, vin, mad, boliger, postnumre og de fleste andre ting. Det drejer sig jo kun om at spejle sig i andre, som har det på samme måde og hævde sig over dem, som sagtens kan finde på at kyle en kop næstenkaffe med mælk ned i svælget for at holde sig vågen på en udsat dag.

Det er fint nok med en guide til ristninger og smagsnuancer - som vin.
Nydelsen, mængder og prislejet, det kan vi godt overlade til individerne selv at tage stilling til..

Christian de Thurah, Lars Jørgensen, Jan Nielsen, Inge Lehmann og Brian W. Andersen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Jeg har både stempelkande, V60, en god espressomaskine med mælkeskummer og diverse andet kaffebrygningsudstyr, så mine gæster i privaten altid kan få næsten enhver nuance af kaffe de ønsker, men på dette tidspunkt af endnu en travlt dag, så skal jeg selv bare have et kæmpekrus med mørkristet sort kaffe, som indeholder koffein nok til at få skeen til at stå lodret ret i kruset. De fleste af mine venner, bekendte og kollegaer har det lidt på samme måde, så jeg gætter på at jeg har et meget almindeligt dansk forhold til kaffe, men ret mig endelig, hvis jeg tager fejl.

Jan Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

håndsvingkværner hver morgen mørkristet arabica økobønner fra Honduras 3 skeer stempelkande 93˚ filtervand 6 minutter – eller ICA mellanrostat kokkaffe fra bålgryden er hardcore til s o r t solopgang

Mette Johansson

man rister vel selv sin kaffe......