Miljø
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Min søster misbruger sin biospand

Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar
Intet problem er for lille – intet for stort. Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne, og alle spørgsmål får to svar

Mia Mottelson

Moderne Tider
1. oktober 2022

Min ti år ældre søster og svoger (i 80’erne) går ikke særlig meget op i affaldssortering, og det piner mig. Når vi laver mad og spiser sammen, og det sker jævnligt, bliver jeg til stadighed forbavset over deres helt forkerte udsmidninsgvaner – for eksempel dumper der mange uvedkommende ting ned i den grønne pose til madaffald. Og det ene med det andet. Jeg har forsøgt at sige det, når fejlen sker, men det preller af som vand på en gås – så får jeg at vide, at min mand og jeg går for meget op i det.

Jeg ved ikke, om jeg skal blive ved og håbe, at det siver ind (de er altså ikke demente), eller bide det i mig, selv om jeg synes, at vi alle har et ansvar for genbrug og klimaforandringer. Hvad vil I kloge mennesker råde mig til?

— Lene

Svar I:

Typisk for nutiden med sådan en takt & tone-udfordring, der ikke bare handler om at undgå socialt ubehag, men om det kollektive ansvar for, at det hele ikke går ad helvede til. Du har prøvet at appellere til ansvarsfølelsen, måske har du endda forsøgt med moralsk fordømmelse, og hvis det ikke virker i første forsøg, virker det sjældent i andet eller tredje.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

rapport fra en grønspand – alt organisk i spanden ud til brændormene i komposten videre rundt i bedene ind på bordet og ud igen igen igen

Alvin Jensen, Carsten Troelsgaard og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Ditlev Palm.
Enig, men ikke alle har kompost og have, så vi har en kompost med tusindvis af orme
så den grønne spand stort set kun bliver fyldt kvart engang om ugen.

Ditlev Palm.
Enig, men ikke alle har kompost og have, så vi har en kompost med tusindvis af orme
så den grønne spand stort set kun bliver fyldt kvart engang om ugen.

Jeg synes Sindberg skulle opdatere sin viden om biogas fra bl.a. madaffald fra husholdningerne fremfor at kolportere von hören sagen annudazumal. Biogas - produceret af husdyrgødning, rester fra fødevareindustrien, madaffald fra husholdninger mv. - leverer pt. 27-28 procent af DK's gasforbrug og er stigende. Det er ikke en narresut eller symbolpolitik at bidrage ved at bruge den grønne spand. Derimod har LN helt ret: gider parret ikke være med så lad dem glemme spanden og smide det hele i restaffald. De er og vil være et stedse mindre og forsvindende mindretal. Tjek, Sindberg, eventuelt energinet.dk for nyheder om biogas.

Alvin Jensen, Chalotte Knudsen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Carsten Troelsgaard, Lise Lotte Rahbek og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

På et tidspunkt kom det frem, at det meste af københavnernes bioaffald alligevel ender som småt brændbart i Glostrup.

Det er en vandrehistorie. Den findes tilsvarende i resten af landet, især Århus har været hårdt ramt på deres affaldssortering af denne myte. Myten dukker altid op, når folk ikke gider bruge ½ minut på at sortere deres affald.

erik pedersen, Jakob Skytte Thorsen, Alvin Jensen, Jonas Efternavn og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Carsten Troelsgaard

Ideelt burde affaldsresterne efter biogas-udvindingen havne som jordforbedringsmiddel på markerne. Med plastik og andet fremmed-affald blandet i kan det ikke lade sig gøre.

Alvin Jensen, Chalotte Knudsen, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar