Jokes i en krigstid
Læsetid: 18 min.

Der burde ikke være noget at grine ad i Ukraine. Men det er der: »Vi kalder det humorforsvar«

I skyggen af den russiske invasion spiller ukrainske komikere for fulde huse med jokes om krigens bizarre hverdag, stupide europæiske ledere og masser af døde russere. Vi har talt med tre standupkomikere om, hvad man griner af i Ukraine

Efter Ruslands angreb på Ukraine er der opstået en ny scene for komikere, der behandler krigen gennem mørke, absurde hverdagsskildringer. »Endelig er det blevet lovligt at slå russere ihjel,« som komiker Anna Kochegura indleder en af sine jokes.

Brendan Hoffman

Moderne Tider
1. oktober 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Alles øjne er rettet mod Anna Kochegura. Oplyst af scenelamper og klædt i et løst rødt jakkesæt står hun for enden af rummet med sin mikrofon i hånden og et skævt smil i fjæset. Klubben ligger i et aflangt og råt kælderlokale bag en af Kyivs travle handelsgader, og denne søndag aften er der proppet med gæster.

De er kommet for at grine. Af sig selv, af den bizarre og uhyggelige virkelighed, der er blevet trukket ned over dem, siden Rusland invaderede landet den 24. februar.

»Da krigen brød ud, begyndte folk at forlade Kyiv,« siger Anna Kochegura i mikrofonen.

Der er stille blandt publikum. De lytter.

»Men mange kom hurtigt tilbage. Jeg lagde mærke til, at de første var dem, der var flygtet hjem til deres forældre. De kom allerede tilbage den 26. februar.«

Hun ryster let på hovedet.

»De russiske raketter spørger ikke hele tiden: ’Hvornår får jeg nogle børnebørn?’«

Hun strækker armene ud og kigger opad, som tog hun imod en faldende raket. Grinene ruller som en bølge gennem salen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Sådan et land, med den slags mennesker, vil altid overleve...
Prøv at tænke på den slags i Rusland?
Jeg tænker ikke mindst på alle de fotos, som jeg har set i dag, hvor "gift dværgen" står mellem de fire separatist ledere, som alle rager op over ham.
Masser af russere har garanteret moret sig over det.
Men hvem tør gøre det højt?

Torben Siersbæk, Rolf Andersen, Holger Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Som det også står i artiklen, så valgte Ukrainerne - efter et oprør mod en russisk-orienteret præsident - jo en præsident - efter et oprør mod en russisk-orienteret præsident - med en fortid som komiker ... og han har jo gjort det fantask, også som rigtig præsident.

Willy Johannsen

Jeg forstår i øvrigt godt, hvorfor ukrainerne har brug for barske jokes. Jeg brugte selv sådan en barsk joke, da det forlød, at russerne medbragte mobile krematorier, så de ikke behøvede at sende ligene hjem.

Billederne af alle de udbrændte russiske kampvogne, hvor kanontårnene var sprængt af som champagnepropper, fik mig til at skrive til en gammel ven: Det med de mobile krematorier, behøver de ikke. Russerne har indbygget dem i deres kampvogne.

Besætningen brændte til aske. Måske en af de ting, som har bidraget mest til den svigtende russiske kampmoral. ”Sankt Javelin” , som jeg har set våbnet blive kaldt, kan lave enhver kampvogn til en krematorieovn. Det ved russerne nu.

Brian W. Andersen

Al humor er til forsvar mod livets ubehagelige sider. Vi bruger den til at bekæmpe frygt, sorg, pinlighed, kedsomhed og meget mere, imens vi ikke rigtigt har brug humoren, når vi føler os trygge, glade og lykkelige. Mark Twain udtrykte dette forhold ganske godt da han skrev:

“Everything human is pathetic. The secret source of humor itself is not joy, but sorrow. There is no humor in Heaven.”

Ret lige “ad” til “af” i overskriften ;-)

Torben Siersbæk

Men mmen .... De er jo nazister hele bundtet!!!!

Jens Lauge Johannesen

@Steen Hartov: Ved såkaldte "le" ord, er der valgfrihed mellem ad og af, så overskriften kan ikke blive mere korrekt ;-)

Rune Rasmussen

Skriget er nært beslægtet med grinet. Det er nødvendigt at få det hele ud. Ellers bliver det til angst, fordi vrede der ikke kanaliseres ud i en eller anden form bliver til netop det. Det er også derfor, at folk der nærmest bevogter deres såkaldte "harmoni" hele tiden og kræver den af andre, er tidsindstillede bomber, der venter på at sprænge.

@Jens Lauge Johannesen
Så lærte jeg lige noget nyt om det danske sprog :-)