Naturen i modvind
Læsetid: 14 min.

Danmarks biodiversitet er under hårdt pres. Kan en ’naturlov’ rette op på problemerne?

Danmark er blandt bundskraberne i Europa, når det gælder om at beskytte biodiversiteten. For at rette op på det problem foreslår SF, at der skabes en ’naturlov’, som reserverer næsten en tredjedel af det danske areal til beskyttet natur. Men den ambition karambolerer ifølge en ekspert med planerne om at udbygge den vedvarende energi

For biolog Jacob Heilmann-Clausen er de døde træer i skovbunden i Jægersborg Dyrehave et opmuntrende syn. Det er den slags områder, som SF gerne vil have flere af.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
24. september 2022

En fugl hænger i vinden og holder øje med spidsmusen, der løber rundt i græsset. I nærheden går fire pensionister rundt med deres golfkøller.

Vi befinder os i Jægersborg Dyrehave nord for København, der er et af Danmarks beskyttede Natura 2000-naturområder, hvor naturen i princippet har førsteret. Her finder man også det, der »vistnok er Danmarks mest naturbeskyttede golfbane«, siger lektor i biologi ved Københavns Universitet Jacob Heilmann-Clausen og ler.

Golfbanen er et godt billede på de paradokser og udfordringer, der præger naturbeskyttelsen i Danmark.

»Hvis man skulle have skabt perfekte betingelser for naturen, burde man have ladet skoven bevæge sig herud og vokse over heden. Men det er en gammel golfbane, som har værdi for golfspillerne. Det er en af de konflikter, der kendetegner naturbeskyttelsen herhjemme,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Hvis ikke staten imødekommer befolkningens ønsker og ekspropierer landbrugugsjord til VE-anlæg (sol, vind) får vi hverken biodiversiteten tilbage eller gennemført 2030-målene for 70% reduktion. Og SF kryber udenom - der 'er plads nok' med den eksisterende jordfordeling i Danmark. Kun hvis produktionsjorden i landbruget inddrages. Og det tør SF ikke.
Hvad med at politisk at beslutte at dansk landbrug fortrinsvis producerer til et dansk hjemmemarked? De resterende storbønder, der altid truerer med at flytte produktionen til udlandet, kan så bare gøre det. Små, nationale skridt har også betydning, for det haster!
Og et fif til entusiater der gerne vil irritere overklassen på golfbanen i Jærgerborg Dyrehave: Skrå altid ind over banerne i weekenden. Så kan I høre spændende dialekter fra Nordsjælland som I kun kender fra gamle, danske film og det sjældne i at blive skældt ud - tiltalt med 'De.'

Naja Abelsen, Anders Bentsen, Mogens Kjær, Kim Houmøller, Torben Arendal, Inge Lehmann, Anna Olsen, Alan Frederiksen, Gitte Loeyche, Torben Skov, erik pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

"blandt bundskraberne"

Nej,nej. Det er helt forkert! "Vi" er et foregangsland og ligger helt i top blandt de lande "vi" sammenligner os med! Så det ...

Niels-Simon Larsen

SF burde ligesom andre partier men gå foran og fortælle, at ballet er forbi. Der er ikke mere til os, og nu skal vi til at leve enkelt og nøjsomt. Det er ikke en tendens, det politiske liv er gearet til, for et er system, der kræver ind i en uendelighed.
Det dilemma SF og alle andre står i er ægte nok. Vi kan ikke både få natur og kultur. Der skal vælges, og vælger vi ikke naturen, får vi en over nakken af vejrsystemerne. Den politiske kunst består i at tilpasse os naturen og ikke omvendt. Konsekvenserne hedder mindre varme, mindre mad, mindre af alt muligt på nær omsorg for hinanden. Hvornår træder det frem i frontlinjerne?

Naja Abelsen, Torben Arendal, Inge Lehmann, Alan Frederiksen, Torben Skov, Carsten Munk og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Det er helt forkert at naturen må vige for udbygningen af grøn energi. Den grønneste - og sikreste og mest stabile - energiform der findes, er atomkraft. Der skal rundt regnet bruges 1/1000 så meget plads som vindmøller. Og så er der stadig strøm når det ikke blæser!
Atomkraft er samtidig den grønneste energiform vi har, og har netop fået det grønne stempel af det Europæiske energiargentur.

@Claus Poulsen - Hvor vedvarende er atomkraft?

Beskriver man den store klima løgn?

For 5 år siden fik Danmark dækket sit strømforbrug med ca. 140% når vinden blæste med over 10m/s. Det er sjovt at når jeg følger antal % af vores energi der er ren i dag, så ligger vi oftest på 65%-80%, og det er uagtet at vi de seneste 5år har udbygget VE delen af vores energi marked.

Hvad hjælper det at vi sætter flere møller og solceller op, når regeringen har besluttet at de max. må levere en lille del af deres kapacitet, som det de seneste dage er kommet frem, at det er en realitet. Hvorfor er det så at vi skal afsætte landbrugsjord til mere VE. Der er ingen der vil have vores overskudsstrøm.

i nuet i fremtiden den vedvarende energi og naturens ressourcer ? – det vedvarende med vindmøller er vind – med solpaneler sol – teknikken skal produceres vedligeholdes i en relativ fremtids perspektiv – efter menneskeheden vil der fortsat være vind og sol
feks. den højteknologiske produktion af batterier til Ebiler forbruger langt flere begrænsede naturressourcer og mere CO2 end der på nogen måde kan spares ved teknologien – det ser ud til at tredobles inden 2050 – der er ikke ret meget der ikke kræver mere energi – måske er det miljøsmarteste at begrænse kørsel til et minimum i den gamle Toyota indtil den absolut ikke kan mere – den ér produceret og teknologien relativt simpel at reparere – den kan holde mange år og måske køre på fritureolie

Ditlev Palm, jeg er ikke sikker på at fremtidens batterier bruger begrænsede naturressoucer, og det er faktisk slet ikke sikkert at el biler skal køre på batterier.
Mercedes var faktisk blandt grundlæggerne af Tesla, tror de havde 30% af aktierne, men de solgte deres andel af aktierne for ca. 10 år siden fordi de ville sætte pengene i et andet firma de tror mere på - Nanoflowcell.com
Nanoflowcell bygger verdens hurtigeste sportsbiler der kører på ioniseret vand som de selv producerer. Deres biler har allerede kørt over 500000km i alperne, men de har tilsyneladende problemer med at masseproducere deres bi-ion vand som bilerne kører på.
De batterier vi bruger i dag har en svaghed overfor varmepåvirkning, man kan meget billigt lave flydende metal batterier, der har en svaghed overfor kuldepåvirkning. Til gengæld er det uproblematiske metaller som vi har rigeligt af.
Men batteri markedet ændrer sig hurtigt i disse år.

se så engang i fremtiden – det er dét der er problemet med science fiction – man kan forestille sig alt muligt og næsten alt kan lade sig gøre og der eksperimenteres – det er fint nok – MEN hva’så med lige nu ? om lidt ? nærfremtid ? – nærliggende tanke at reducere på alle hylder – farvel kød farvel flyver farvel Tesla farvel til en hel masse tilvænnet overflod som vi ikke har råd til – en skrev et sted at mennesker nødigt giver afkald på og deler – og at det nok ikke bliver en fredelig eller køn kolbøtte – at der er noget tecnhnofix lige om hjørnet og et happy–end for enden af vejen – håb skal fortjenes og det går for l a n g s o m t – vinter udsigt til 2 timer uden strøm – worst case ? – NÅ artiklen handler jo egentlig også mest om grønt græs og grøn golf