Scener fra et ægteskab
Læsetid: 18 min.

Fire afgørende øjeblikke fortæller historien om Socialdemokratiets og De Radikales anstrengte forhold

Forholdet mellem Socialdemokratiet og De Radikale har været hårdt prøvet i de seneste årtier og har måske aldrig været dårligere end netop nu. Her er historien om et turbulent politisk ægteskab, som er nødt til at fungere, hvis rød blok skal bevare magten
Socialdemokratiet gik i 2011 til valg på en hårdere udlændingelinje sammen med SF. Det vakte ikke begejstring hos De Radikale – men de tre partiledere var nødt til at blive enige ved forhandlingsbordet, hvis de ville have magten.

Socialdemokratiet gik i 2011 til valg på en hårdere udlændingelinje sammen med SF. Det vakte ikke begejstring hos De Radikale – men de tre partiledere var nødt til at blive enige ved forhandlingsbordet, hvis de ville have magten.

Magnus Holm

Moderne Tider
17. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

September 2011. Hotel Crown Plaza, København

Margrethe Vestager sidder og kigger ud ad vinduet. Valget er overstået, rød blok har fået et flertal af stemmerne, og frontfigurerne fra Socialdemokratiet, SF og De Radikale er samlet på 25. etage i det siden så berømte »sorte tårn«, Hotel Crown Plaza på Amager, for at forhandle et regeringsgrundlag på plads.

Men den radikale partileder har ikke øjenkontakt med sine kommende ministerkolleger. Hun sidder bare, næsten tavs, og kigger ud ad vinduet. En dag står det på i to timer, fortæller kilder, som var til stede.

Scenen er sigende for forholdet mellem De Radikale og Socialdemokratiet: De er uenige om meget. De har slidt på hinandens tålmodighed. Men de er nødt til at arbejde sammen, hvis de vil have regeringsmagten.

Med Schlüter-regeringerne i 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne som den mest markante undtagelse har de to partier historisk samarbejdet, lige siden Det Radikale Venstre brød ud af Venstre i 1905. Men selv om samarbejdet på papiret ser nogenlunde stabilt ud, har det ofte slået gnister.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anders Thomsen

Jeg tror de fleste har stor respekt for Margrethe Vestager, hun har vist en stærk integritet, hvor det samme element for Sofie Carsten Nielsen desværre er kammet over så hun får fremstillet sig selv som mere rabiat end radikal. Præmissen om at socialdemokratiet og de radikale skal kunne arbejde sammen for at rød blok kan bevare magten, kan meget vel vise sig at være falsk, Det er nemlig ikke helt så sikkert længere at De Radikale klarer spærregrænsen. Måske skal vi først se om vælgerne tilgiver De Radikales interne magtkampe inden vi begynder at regne på hvordan mandaterne skal bruges.

Willy Johannsen

Jeg ved godt, at sådan noget må man ikke sige her i Information.
Men hvorfor skal rød blok bevare magten?

@ Willy J
Jamen det kan jeg da godt forklare. Hvis ikke rød blok bevarer magten, så får de blå jo magten. Det er jo meget vigtigt, at holde de blå fra magten og ved at rød blok bevarer magten opnår man præcis det, nemlig at de blå altså ikke kan få fat på magten. Så der har du det, hvis rød blok bevarer magten, så har de magten og så har blå blok ikke magten.

Bjarne Andersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Jan August anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

@Søren Jensen:
Men rød blok fører blå politik én til én,
så blå blok har allerede magten.

Bjarne Andersen, Flemming Berger, Dennis Tomsen, Inger Pedersen, Erik Nielsen, Susanne Kaspersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Man kan jo blande farverne.
Det er set før her i landet, og gik det ad helvede til dengang?

Jeg ved og forstår slet ikke hvor du finder den integritet hos Margrethe Vestager, som du taler om, - den fløj sig da vist en stor lang tur dengang de radikale med MV i front kastede al social forståelsespolitik overbord og gav de liberale støtte til den asociale politik som blev ført imod de ledige, og som MV senere forsvarede med ordene; "sådan er det jo"!

Ikke nok med de radikale ved MV smed al social forståelsespolitik over bord i 2011 , men de gav også de liberale magen politisk, - vel for at straffe socialdemokratiet.

Nu er det løbet helt galt af sporet politisk for de radikale, - de vil sidde for bordenden i både den regering som er, og også en ny regering med socialdemokratiet, - som det mindste af støttepartierne for regeringen, og eventuel kommende S-regering, som de ganske vist først lige vil have væltet - "haleluja haleluja"(!) hvor smart.

En regering hen over midten S, V og K drømmer de radikale om, - uden de selv er med(?) for hverken V eller K vil have radikale med hverken som støtteparti eller i regeringssamarbejde - de radikale er for usikre som samarbejdspartnere i en regering.

Den afdøde SF folketingsmand Gert Pedersen sagde så klart og tydeligt engang fra talerstolen i folketinget om det radikale venstre, der efter en klar regeringsaftale sprang i målet: "Som sædvanlig kan man ikke regne med de radikale slingrefise"!

@ Willy J.
Det er selvfølgelig rigtigt, men hvis man blander blå og rød får man jo lilla.

Antoniette caldera

@ Esben Bøgh

Du har helt ret i, at det bliver svært for Radikale at sælge det budskab, at vælgerne skal gøre Mette Frederiksen til statsminister igen, når de lige har væltet hende. Men som jeg forstår det, handler det om, at der i det radikale bagland var et stort pres for, at folketingsgruppen skulle stemme for en dommerundersøgelse af minkskandalen, og valgultimatummet var så det kompromis, man nåede frem til.

Måske håber Radikale i deres stille sind på, at den borgerlige side vinder næste valg, så de kan slippe for at tage ansvar for Mette Frederiksens regering. "Jamen så mister de indflydelse" vil nogen nok sige, men det er ikke sikkert, at det er rigtigt. En borgerlig regering med Søren Pape i spidsen vil være afhængig af blandt andet Nye Borgerliges mandater, og vil i den situation nok arbejde en del hen over midten.

Torben K L Jensen

Hvis de radikale virkelig går planken ud og giver regeringen et mistillidsvotum den 4. oktober derudløser et valg i utide og dermed fratager Mette Frederiksen det bedste kort en statsminister har - retten til at udskrive folketingsvalg. Det vil betyde det samme som en skilsmissebegæring der vil slutte et "hund og kat"-forhold alle taler om som en nødvendighed - men på den anden side kunne Mette F. jo også lave en omvendt "Margrethe Vestager" og tvinge de radikale til ar æde en karavane af kameler for at få plads i en regering bestående af den gamle Thorning-regering S,SF og RV.

Torben K L Jensen

Og det bedste er at det kan ske uden et valg - bare en regeringsudvidelse.