Hvornår valget bliver udskrevet? Her er fem bud, som får dig til at lyde klog

Her får du det klassiske, det udspekulerede, det satsede, det originale og det helt frække bud på, hvornår statsministeren trykker på knappen. Og vupti – du er klædt på til at deltage i tidens helt store samtaleemne
Her får du det klassiske, det udspekulerede, det satsede, det originale og det helt frække bud på, hvornår statsministeren trykker på knappen. Og vupti – du er klædt på til at deltage i tidens helt store samtaleemne

Jesse Jacob. Baseret på foto af Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
10. september 2022

Velkommen til Vores version. Informations helt enestående udlægning af tidens allermest presserende emner – på tryg afstand af saglighed, presseskik og andre snærende bånd.

Alle taler om, hvornår valget bliver udskrevet, men kun Mette Frederiksen ved det, så det ene bud kan være lige så godt som det andet. Her er fem datoer, som det teknisk set godt kan blive, samt argumenter for, hvorfor det netop vil ske på det tidspunkt.

Den klassiske: Valget bliver udskrevet den 4. oktober

Valget bliver først udskrevet, når Folketinget skal samles, og De Radikale alligevel har sagt, at de vil trække støtten til regeringen. Dette er en udbredt analyse, som frem for alt baserer sig på, at rød blok p.t. står dårligt i meningsmålingerne og har brug for at vende folkestemningen.

Så du skal naturligvis huske at nævne målingerne, når du kloger dig på valgdatoen.

»Hun trækker den til det alleryderste«, og »det ville være politisk selvmål af dimensioner at trykke på valgknappen, når blå blok står så stærkt«, er gode sætninger at indøve.

Hvis nogen siger dig imod, svarer du bare med et: »Men har du set den seneste måling fra Megafon?«

Det burde lukke samtalen og viser desuden, at du følger med i den daglige politiske dækning.

At valget først bliver udskrevet i oktober er som nævnt et relativt konventionelt synspunkt, og du lægger dig i en slipstrøm af både afdankede politikere og kommentatorer, hvis du gætter på den mulighed. Omvendt er der en reel sandsynlighed for, at du rammer rigtigt og efterfølgende kan sole dig i din succes – så er du jo faktisk en slags politisk kommentator selv.

Den udspekulerede: Valget bliver udskrevet den 20. september

Gætter du på, at Mette Frederiksen udskriver valget senere i september, er det en god idé, hvis du lægger dig fast på en eksakt dato – det virker mere overbevisende. For eksempel tirsdag den 20.

Når det bliver der, er det, fordi ’mor Mette’ vil vise, at hun har magten – og at det er hende, som bestemmer, hvornår det valg skal udskrives. For hvem vil stemme på en leder, som bliver trynet af sit eget støtteparti i folketingssalen?

»Og slet da ikke, når det parti er De Radikale,« kan du tilføje, hvis du lige vil lave en joke.

Hvis Mette Frederiksen udskriver valget sidst i september, er det akkurat længe nok før den 4. oktober til, at socialdemokraterne i hvert fald kan lade, som om det er en beslutning, de selv har truffet. Og så er der stadig nogle uger til at »hive stemmer over midten«, kan du tilføje.

Med dette bud viser du, at du selvfølgelig har læst meningsmålingerne, men er klogere end den gængse analyse af dem. At du både har indsigt i den menneskelige psykologi i almindelighed og i statslederes i særdeleshed. Det kan potentielt imponere mange samtalepartnere.

Den satsede: Valget bliver udskrevet i morgen

Denne variant er farlig, men sjov. Sig, at Mette Frederiksen udskriver valget lige om lidt, »formentlig allerede i morgen«. Du vil få stor opmærksomhed, men argumenterne bliver i sagens natur mindre gennemarbejdede og mere tilfældige. Du kan vælge at holde dig til »din politiske mavefornemmelse«. Eller du kan sige, at du kender én, som skulle have været til et arrangement med Astrid Krag »nu på torsdag«, som ministeren har aflyst med kort varsel. Og hvorfor mon?

På den måde signalerer du, at du har insiderviden, og det er præcis sådan, man skaber en hype. Det gode ved strategien er, at du siger noget, som langt de fleste vil være interesserede i – og derfor vil fokus i samtalen blive flyttet over på dig. Omvendt er der stor risiko for, at det hurtigt bliver afsløret, at du ikke ved noget som helst. Med de andre strategier kan du opretholde illusionen i længere tid.

Husk dog, at du kan sige, »valget bliver udskrevet i morgen«, mange gange, hvis bare du sørger for at skifte publikum ud. Forældrene i din søns fodboldklub ved jo ikke, at du også sagde det til kollegerne nede i kantinen i sidste uge.

Den originale: Valget bliver slet ikke udskrevet dette efterår

Her går du all in og siger, at De Radikale »får kolde fødder« på grund af de dårlige meningsmålinger og ender med at »sluge en kamel«, hvorfor de alligevel ikke trækker støtten til Mette Frederiksen, når Folketinget samles.

Det er ikke et særligt sandsynligt udfald, men derfor er det et tilsvarende godt bud på et originalt synspunkt. Du vil virkelig få mange point og høj anseelse som politisk ekspert i din omgangskreds, hvis det viser sig at holde stik. Og se det på denne her måde: Det er jo trods alt De Radikale, vi har med at gøre, ikke sandt? Det kan du jo lige sige – med et smil på læben – når du præsenterer din teori.

Den helt frække: Valget bliver udskrevet den 4. oktober, men først afholdt i juni

Denne teori er den allermest avancerede af dem alle. Du siger, at du forventer, Mette Frederiksen udskriver valget, når Folketinget samles, men med den »lille krølle på halen«, at det først skal afholdes den 4. juni 2023.

Hvabehar?!

Dit argument er, at det ville være en »velplaceret fuckfinger« til De Radikale, som Mette Frederiksen har et anstrengt forhold til og »for alt i verden gerne vil sætte på plads«. For med denne kreative løsning vil hun sådan set have gjort, hvad Sofie Carsten Nielsen bad hende om – men uden at gå af. Og hun vil få den fornødne tid til at »få snakken væk fra de mink«, som »bliver ved med at spøge i den politiske debat,« kan du tilføje, hvis du møder skepsis.

Sørg for alt i verden for, at samtalen ikke kommer til at handle om, hvordan en regering kan operere i ni måneder med et flertal imod sig.

Med lidt held vil du fremstå som en original og skævt tænkende person, som har gennemskuet og hacket systemet. Sandsynligheden for, at du får ret, er lav, men lige om lidt raser valgkampen, og så har alle alligevel glemt det igen.

Vores version

Velkommen til Vores version. Informations helt enestående, satiriske udlægning af tidens allermest presserende emner – på tryg afstand af saglighed og andre snærende bånd.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er jo også den mulighed, at der ikke bliver udskrevet valg, og at regeringen på grund af De Radikale's mistillid derefter vælger at gå af og overlader en regeringsdannelse til de borgerlige partier, som ikke kan finde ud af at arbejde sammen og pege på en statsminister.
Da der skal udskrives valg til Folketinget senest hvert fjerde år, vil sådan en borgerlig "splittelsesregering" ikke have lang tid på bagen, og Socialdemokratiet kan med god ret hævde, at hele krisen skyldes Det Radikale Venstre, hvorefter dette parti med stor sandsynlighed vil nærme sig spærregrænsen med hastige skridt.

Ejvind Larsen, Claus Voltelen, Dennis Tomsen, Jesper Hostrup Hansen, Michael Hullevad og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

skrev i går ”det er til enhver tid den siddende statsministers privilegium at udskrive et folketingsvalg – måske ved folketingets åbning den 4. oktober 2022 til afholdelse tirsdag 30. maj 2023 – der er ikke en eneste grund til at det ikke skulle kunne være sandsynligt lovligt demokratisk cool og rend mig i traditionerne – lev med det og en lang politisk nuanceret valgkamp hvor de blå flødebollen og farsdreng opslider og æder hinanden for åbent tæppe og halehænget bjæffer på sidelinjen – interessant hjertetrøster i en kold vinter med brød skuespil og Danmark for Folket”
– så det var altså frækt skævt – de 9 måneder med et flertal imod tager regeringen i stiv arm og forhandler politik med det til enhver tid tilrådighedstående flertal – mistillid og mindretal har allerede udløst folketingsvalget – oplagt ukonventionelt – og modigt – der vil være meget bredt forhandlet politik der kan stemmes hjem til gavn for hele Folket – så hvorfor ikke ?

Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Morten Sørensen og Jakob Terp anbefalede denne kommentar

Lækkert scenarie, Ditlev. En tiltrængt joker i dansk politik og en frydefuld lussing til de radikale…

Ejvind Larsen, Kim Houmøller, Michael Hullevad og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Sørensen

Herlig artikel - tak for et godt grin :-D

Ejvind Larsen, Claus Voltelen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Mon ikke De radikale (som sædvanlig ) ændrer mening, navnlig efter at der er blevet udsigt til blåt flertal? De kunne jo undskylde sig med at "forholdene har ændret sig", den nu truende energikrise gør, at vi må stå sammen, være ansvarlige, hæve os over politisk fnidder, og at tiden er inde til store fælles løsninger og ikke til skænderier og valgkamp. Den må vente til foråret, når vinteren er overstået.

Jesper Eskelund, Claus Voltelen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det kan godt være jeg stemmer på Mette F. bare for at drille Sofie C. N.

Nyttig viden eller ligegyldig info?
Nyheder tak.